با فرا رسیدن فصل بهار، آلرژنها و مواد حساسیتزای موحود در درختان، گیاهان، چمن مصنوعی و طبیعت افزایش پیدا میکند که همه آنها عاملی برای ایجاد حساسیت و آلرژی بهاری است.
علائم آلرژی فصل بهار چیست؟
علائم آلرژی بهاری شامل سرفه، گرفتگی و آبریزش بینی، خارش و آبریزش چشم، بیخوابی، خستگی، گز گز کردن بدن، تنگی نفس، احساس گرفتگی در قفسه سینه، ورم چشم و خارش گلو و دهان میشود. آلرژی بهاری معمولاً در دوران کودکی شروع میشود، اما ممکن است در هر سن دیگری نیز اتفاق بیفتد. به نظر میرسد میزان حساسیتها با افزایش سن کاهش یابد، اما ممکن است بعدها دوباره شدت گیرد.
برخی از انواع آلرژی ها، زمینه ژنتیکی دارند و افرادی که سابقه خوانوادگی این عارضه را دارند بیشتر از دیگران مستعد دریافت این بیماری هستند. این بیماری در کودکی بیشتر به صورت آلرژیهای پوستی یا غذایی بروز میکند و در بزرگسالی میتواندبه آلرژی تنفسی تبدیل شود.
آلرژنهای رایج در فصل بهار
زمانی که آلرژن موجود در ماده غذایی وارد سیستم ایمنی فرد میشود، مبارزه بدن را میطلبد. این آلرژنها میتوانند از درختان و گیاهان در فصل بهار به عنوان یک آلرژن معمول آزاد شوند که به راحتی وارد دستگاه تنفسی ما میگردند.
بید، کاج، غان، توت، چنار، نخل، بلوط، راش، سرو، نارون، زیتون، صنوبر، چاودار، توسکا، سپیدار، افرای سیاه، سرو کوهی، چمن برمودا، لوئیچه چمنی، زبان گنجشک، چمن جانسون، گردوی آمریکایی، درخت قهوه کنتاکی از درختان و گیاهان حساسیت زای بهاری هستند.
چمنها در انواع مختلفی نیز میتوانند در اواخر فصل بهار عاملی برای آلرژی باشند. البته فصل تابستان نسبت به بهار آلرژی زاتر میباشند.
کپک قارچ همچنین جزء علتهای اصلی آلرژی در شروع فصل بهار و ادامه آن در پاییز میباشد. این کپکها شامل آلترناریا، کلادسپوریوم و هورمودندرون هستند.
غذاهای تشدید کننده آلرژی های فصلی
الکل، کافئین، لبنیات، شکلات، قند و شیرین کنندههای مصنوعی، بادام زمینی، غذاهای فراوری شده، خربزه، موز، خیارها، گوجه فرنگی، دانههای آفتابگردان، حلزون صدف دار، آب میوه بطری، بابونه، گندم، سویا از غذاهای تشدید کننده آلرژی فصلی هستند.
پیشگیری از آلرژی بهاری
با رعایت چندین نکته میتوان خطر ابتلا به آلرژی فصل بهار را تا حد زیادی کاهش داد. به عنوان مثال بهتر است افراد برای کاهش اثر آلرژنها از ماسک استفاده کنند، در فصل بهار پنجرهها را ببندند و از تهویه کننده هوا استفاده کنند، هنگام رانندگی کردن شیشه خودرو را بالا بکشند، منزل خود را مرتب جارو بکشند تا گرد و غبار در محیط داخل باقی نماند، قبل از خواب دوش بگیرند تا گرد و غبار موجود روی پوست و مو از بین برود، لباسهای خود را به طور منظم شتشو دهند، در فصل بهار که آلرژی افزایش پیدا میکند، زمان بیشتری را در منزل بمانند و اگر مجبور هستند بیرون بروند، این کار را به زمان دیگری موکول کنند. همچنین بهتر است افراد تا حد ممکن از محصولات شیمیایی مانند سفید کنندهها، ضدعفونی کنندهها، عطرو محصولاتی که دارای آمونیاک است، دوری کنند.
افرادی که از علائم آلرژی بهاری رنج میبرند، بهتر است به متخصص مراجعه کنند؛ پزشک با انجام آزمایشهای مختلف، نوع آلرژی را تشخیص داده و در صورت نیاز برای بیمار واکسن تجویز میکند. علاوه بر این، پزشکان میتوانند از داروهای تشخیص آلرژی برای متعادل سازی عملکرد سیستم ایمنی بدن استفاده کنند.
روشهای درمان آلرژی بهاری
معمولاً داروهای مختلفی برای تسکین علائم مربوط به آلرژی فصلی تجویز میشود؛ این داروها شامل آنتی هیستامین (به منظور سرکوب ماده شیمیایی حساسیت زا)، داروهایی برای باز کردن گرفتگی بینی که به صورت مایع، اسپری یا قطره چکان است، اسپریهای استروئیدی به منظور کاهش التهابات بینی و قطرههای چشمی برای درمان علائم آلرژی چشم میشود. اگر علائم فرد مبتلا با داروهای ذکر شده تسکین پیدا نکرد، بهتر است واکسنهای آلرژی تزریق شود. علاوه بر این، دمنوشهای سنتی نیز میتواند به باز کردن مسیر بینی و کاهش علائم آلرژی کمک کند.
افراد مبتلا به آلرژی بهتر است ۲ هفته قبل از شروع فصل، مصرف داروهای ضد آلرژی را شروع کنندتا شدت علائم بیماری را کاهش دهند.
افراد مبتلا به آلرژی نباید به طور خودسرانه از کورتون استفاده کنند.
توصیههایی برای مبتلایان به آلرژی بهاره
مبتلایان به آلرژیهای فصلی بهاره با شروع گرده افشانی گلها و گیاهان علائم خود را نشان میدهند. در این بازهی زمانی برای پیشگیری از تشدید بیماری و اثرات آلرژی بهتر است که از نگهداری گلدانهای کوچک، پر پرندگان خانگی و نگهداری حیواناتی مانند جوجه اردک، گربه، سگ و … در منزل تان دوری کنید چرا که وجود این موارد در فضای منزل و تنفس شما بیماری آلرژی را به شدت تشدید میکند.
هم چنین سعی کنید که در روزهای خشکی که باد میوزد تا حد امکان در منزل یا دیگر فضاهای بسته بمانید و از رفتن به بیرون از خانه و فضای باز خود داری کنید. بهترین زمان برای خارج شدن از منزل برای افرادی که دچار آلرژیهای فصلی هستند پس از بارندگی است چرا که باران گردههای موجود در هوا را شسته است و بیماری آنها اوج نخواهد گرفت.
بیشتر بخوانیم:
افراد دارای حساسیت دارویی بدون نگرانی واکسن تزریق کنند
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل گفت: افراد با سابقه آلرژی و یا حساسیتهای دارویی بدون نگرانی واکسن تزریق کنند.