۲۶ درصد جنگلهای هیرکانی ایران در گیلان قراردارد وسالانه یک میلیون و ۴۱۰ هزار تن اکسیژن تولید میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما در گیلان ، معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان گفت : بیش از ۹۹ درصد جنگل های هیرکانی با وسعت حدود ۲ میلیون هکتار در ایران قرار دارد که حدود 53 درصد به استان مازندران ، ۲۶ درصد گیلان و ۲۱ درصد به گلستان تعلق دارد.
کامیار مرزبان افزود : کمتر از یک درصد یعنی ۲۰ هزار هکتار هم در جمهوری آذربایجان قرار دارد.
وی گفت : قدمت این جنگل ها ۳۰ میلیون سال ومربوط به دوران انقراض نسل دایناسورها است که از دوره سوم زمین شناسی و از عصر یخبندان جان سالم به در برده اند.
معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری گیلان با بیان اینکه جنگل های هیرکانی ، یک بانک ژنتیکی هستند، افزود :در این جنگل ها ۲۹۶ گونه پرنده، ۹۸ گونه پستاندار ، حدود ۵۰۰ گونه علفی ، ۱۳۰ گونه درختچه و ۸۰ گونه درختی باقی مانده است.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی گیلان هم با اشاره به ثبت جهانی این جنگل ها در فهرست میراث جهانی گفت: جنگل های هیرکانی ، ۱۴ تیرسال ۹۸ در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو با شماره ثبت ۱۵۸۳ به عنوان دومین اثر طبیعی ایران ثبت شد.
ولی جهانی افزود : ثبت جهانی جنگل های هیرکانی با هدف حفظ و صیانت از این موزه زنده دنیاست و در بحث گردشگری و اقتصادی برای کشورمان حائز اهمیت است.
وی تمدید این جنگل ها در فهرست میراث جهانی را مستلزم رعایت شرایط و الزامات یونسکو دانست و گفت : برای پایش شرایط ۱۲ سایت در جنگل های هیرکانی ایران و یک سایت در جمهوری آذربایجان ایجاد شده است که در ایران ۶ سایت در مازندران، ۳ سایت در گیلان در مناطق لیسار تالش ، سیاه رود رودبار و گشت رودخان فومن و ۳ سایت هم در گلستان قرار دارد.
ولی جهانی افزود: بیشتر این پایش ها مجازی واز طریق دریافت داده های ماهواره ای است که به صورت ۲ سالانه، مطالعه و بررسی وضعیت این مناطق انجام می شود.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان هم با اعلام اینکه ۱۰ درصد مسئولیت حفاظت از جنگل های هیرکانی برعهده این اداره کل و ما بقی بر عهده منابع طبیعی است گفت : همکاران محیط بان ما به صورت شبانه روزی هر گونه قطع درخت ، ساخت و ساز و یا تغییر کاربری را رصد می کنند و در صورت تخلف اقدامات لازم را انجام می دهند.
رضا زمانی ،گشت زنی و کنترل، سر شماری حیات وحش از جمله مرال را از اقدامات اداره کل حفاظت محیط زیست در این حوزه است.
کارشناس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان هم با بیان اینکه بر اساس آمارها در ۵۰ سال گذشته ، وسعت جنگل های هیرکانی از ۳/۶میلیون هکتار به ۲ میلیون هکتار کاهش یافته است، گفت : این روند کاهشی در یکی ، دو دهه ی اخیر متوقف شده است.
محمد رضا عبداللهی ، راه اندازی سامانه ی برخط برای صدور پروانه حمل برای افرادی که در مستثنیات زراعت چوب را انجام می دهند، طرح جایگزین زراعت چوب و طرح تفصیلی اجرای طرح کنترل آفات و بیماری هایی چون شب پره شمشاد و همین طور نهال کاری گونه های هیرکانی در مناطق آسیب دیده را از جمله اقدامات برای حفظ و صیانت از جنگل های هیرکانی عنوان کرد .
وی گفت : ساخت و سازهای غیر مجاز ، قطع غیر مجاز درختان ، قاچاق چوب ، تخریب جنگل در فصل کوچ توسط دام و دامدار ، بی احتیاطی مردم و حریق از چالش های اصلی این زیست بوم زنده دنیاست.
کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان، قطع غیر مجاز چوب را از دیگر چالش ها دانست و گفت : همکاران ما قطع غیر مجاز ۷ هزار اصله درخت و درختچه را امسال با کنترل و نظارت به ۳ هزار ۱۰۰ اصله کاهش دادند
محمدرضا عبداللهی پسماند را از دیگر تهدیدات جنگل های هیرکانی دانست و گفت: هم اکنون در ۷ نقطه از جنگل های هیرکانی محدوده گیلان به وسعت ۱۱۰ هکتار پسماند و دفن زباله انجام می شود که علاوه بر آلودگی سطحی ، شیرابه های آن در عمق زمین نیز تهدیدی جدی است.
معاون عمرانی استانداری گیلان نیز کنترل صدور مجوز های صادره در حاشیه ی جنگل ، اجرای کاداس و جدا کردن محدوده منابع طبیعی از مستثنیات و پیگیری سند مالکیت منابع طبیعی در جنگل ها را از جمله طرح های حفاظتی جنگل های هیرکانی عنوان کرد.
عباس صابر همکاری مردم برای حفاظت از منابع طبیعی را مهم دانست و گفت : بدون همکاری مردم ، حفظ و صیانت از این جنگل ها امکان پذیر نیست.
رامین شیر علی پور دبیر شبکه تشکل های مردم نهاد منابع طبیعی و محیط زیست گیلان هم آگاه سازی مردم از اهمیت و پیامدهای از بین رفتن این میراث کهن و راهکارهای حفظ و جلوگیری از نابودی این عرصه ها را از مهم ترین برنامه های این تشکل عنوان کرد و گفت : برگزاری دوره های آموزشی در بین جوانان محلی و حاشیه نشین در جنگل ها،مدارس و تولید و انتشار محتواهای آموزشی در فضای مجازی بخشی از فعالیت ما است.