معاون پژوهشی و قائم مقام فرهنگستان علوم: مسئولیت فرهنگستان علوم کاملا مشخص است و یکی از عمده فعالیتهای این فرهنگستان زمینهسازی بر بستر لازم برای پرورش پژوهشگر باروحیه است.
وی گفت: مسئولیت فرهنگستان علوم کاملا مشخص است و یکی از عمده فعالیتهای این فرهنگستان زمینهسازی بر بستر لازم برای پرورش پژوهشگر باروحیه است.
صالحی در ادامه گفت: دانشمندان و برجستگان در حوزههای مختلف علمی باید تشویق شوند و از جمله راههای تشویق این افراد، شناسایی بزرگان علم است. باید نخبگان حوزههای مختلف علمی در کشور شناسایی شوند و از تجربیات آنها بهره ببریم.
ضرورت توجه به استفاده درست از منابع آبی
معاون پژوهشی و قائم مقام فرهنگستان علوم گفت: استفاده نادرست از منابع آبی از مشکلات ما در حوزه کشاورزی به حساب میآید؛ کشوری که از منظر منابع آبی با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکند، باید به استفاده درست از منابع آبی توجه کند و حساسیت بیشتری نشان دهد.
دکتر علی اکبر صالحی در ادامه تصریح کرد: آیا کسانی که دانش و دانایی دارند با کسانی که فاقد دانش هستند، برابرند؟ این تذکری است که خدا به بندگان خود میدهد. افرادی که به عنوان برگزیده در این آیین انتخاب میشوند، منشأ برکات فراوانی در حوزه کشاورزی هستند.
معاون پژوهشی و قائم مقام فرهنگستان علوم با بیان اینکه مرحوم دکتر بهزاد قرهیاضی از افراد برگزیده این دوره است، توضیح داد: هنگامی که خبر فوت ایشان را شنیدم، بهتزده شدم. او، چشماندازی برای خود و جامعه علمی کشاورزی تعریف کرده بود. از دست دادن عزیزان و فراق آنها بسیار غمانگیز است، اما تسلیم تقدیر الهی هستیم. دکتر قرهیاضی تمام وجود خود را برای خدمت به جامعه علمی میدانست.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس اساسنامه فرهنگستان علوم، باید زمینهساز پرورش روح پژوهش باشیم. فرهنگستان علوم موظف است که سطح علمی در کشور را ارتقاء دهد. میعادگاه نخبگان هستیم؛ باید دانشمندان را به خلق آثار علمی تشویق کنیم.
دکتر صالحی ادامه داد: برندگان جایزه نوبل در آخرین لحظات برگزاری مراسم خبردار میشوند به چنین موفقیتی دستیافتهاند. آنها هیچگاه متقاضی این جایزه نمیشوند، بلکه شناسایی میشوند و اقدامات آنها ارج نهاده میشود. گروه کشاورزی فرهنگستان علوم هم افراد برتر را شناسایی و در اقدامی نمادین از آنها قدردانی میکند. برگزیدگان بدون جهتگیری و رفاقتبازی انتخاب میشوند؛ ضوابط و تلاشهای خالصانه ملاک انتخاب است.
وی خاطرنشان کرد: باید به موضوع اولویت و تعیین کاشت محصولات کشاورزی توجه کنیم. دچار کمآبی هستیم، اما در مناطق کویری برنج میکاریم. هیچ ضرورتی ندارد که در تمامی محصولات کشاورزی خودکفا شویم، میتوانیم در برخی محصولات خودکفا باشیم و با دیگر کشورها محصولات خود را تهاتر کنیم. محصولات استراتژیک مثل گندم را باید در اولویت سیاستهای خود قرار دهیم.
وی در ادامه ضمن اشاره به فعالیتهای شکل گرفته در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی در کشور گفت:ما یک کشور بزرگ هستیم که از نظر منابع آبی فقیر هستیم و در این زمینه باید برجستگان حوزه کشاورزی و حفظ منابع طبیعی بیش از پیش فعال باشند و نباید در حوزه منابع آبی اسراف شکل بگیرد.
دکتر صالحی با بیان اینکه در حوزههای گوناگون علمی مثل نانو پیشرفت کردهایم اما در حوزه تولید بذر موفقیت چندانی نداشتهایم، اظهار کرد: بذر محصولات کشاورزی را از کشورهای همسایه مانند ترکیه وارد میکنیم. چرا در حوزه حساس و استراتژیک تولید بذر در حدی که انتظار میرود، موفق نیستیم؟ تصمیمگیری در حوزه کشاورزی مختص یک نهاد نیست؛ وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه، وزارت جهاد کشاورزی و دولت در پیشبرد کشاورزی و استفاده درست از منابع دخیل هستند.
وی خاطرنشان کرد: امنیت غذایی کشور، امنیت ملی هم به حساب میآید. کشوری که امنیت غذایی نداشته باشد، امنیت ملی آن هم در خطر است. اگر امنیت ملی در خطر باشد، حاکمیت ملی هم با خطر مواجه میشود. شما افراد برگزیده در حوزه کشاورزی نه تنها برای یکی از نیازهای اولیه انسانها یعنی غذا تلاش میکنید، بلکه برای حفظ و صیانت امنیت ملی هم گام برمیدارید.
دکتر عباس شریفی تهرانی، رئیس گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم نیز در این مراسم، گفت: آیین نکوداشت افراد برگزیده در حوزه کشاورزی از سال ۹۳ آغاز شد و هر ساله برگزار میشود. به دلیل پاندمی ویروس کرونا نتوانستیم این مراسم را در سال گذشته برگزار کنیم.
وی تصریح کرد: کسانی که توانستهاند علم و عمل را برای توسعه علم و فناوری در حوزه کشاورزی باهم درآمیزند، به عنوان نفرات برتر معرفی میشوند. ۶۳ نفر در ۱۳ شاخه علوم کشاورزی به عنوان کاندیدا شناسایی شدند؛ سپس ۷ نفر برتر را بر اساس شاخصهای ۱۶ گانه برگزیدیم. ۲ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاهها به دلیل کارآفرینی و خدمات برجسته در زمینه تکنولوژی نوین عرصه کشاورزی در میان برگزیدگان حضور دارند.
نفرات برتر معرفی شدند
زنده یاد دکتر بهزاد قرهیاضی، دکتر محمدحسن روزی طلب، دکتر محمدحسن عصاره، دکتر سید باقر محمودی و مهندس مرتضی ابراهیمی رستافی به عنوان نفرات برتر معرفی شدند. دکتر علیرضا بابایی و دکتر محمود خانجانی از اعضای هیات علمی دانشگاهها به دلیل کارآفرینی در حوزه کشاورزی در لیست برگزیدگان قرار داشتند.