دبیر شورای عالی فضای مجازی در پیام تبریک خود به مناسبت سالروز تشکیل این شورا به نقش برجسته شبکه ملی اطلاعات در مهار کردن حملات سایبری اشاره کرد.
در متن این پیام رئیس مرکز ملی فضای مجازی آمده است:
«در این ۱۰ سال که نهادی استوار به نام شورای عالی فضای مجازی در کشور شکل گرفت، از طریق دبیرخانه و مرکز ملی فضای مجازی در میان سایر نهادهای جمهوری اسلامی، توانست نقش برجستهای را در حوزه فضای مجازی کشور ایفا کند بهنحویکه امروز تمام دستگاهها و سازمانها در کشور با این مرکز ارتباط مستمر داشته و کار مشترک انجام دادهاند.
ازجمله مهمترین اقدامات شورای عالی فضای مجازی بحث شبکه ملی اطلاعات است که در این رابطه حداقل سه سند تفصیلی تصویبشده است که شامل تعریف، تبیین الزامات و سند معماری شبکه ملی اطلاعات کشور بوده و همچنین در رابطه با نظام پیشگیری با مقابله و حوادث فضای مجازی سندی مصوب شده و تقسیمکار ملی در کشور صورت گرفته است.
این سند نقش برجستهای در مهار حملات دو سال اخیر در حوزه فضای مجازی کشور که با بسیج همه امکانات دشمنان این مرزوبوم صورت گرفته، داشته است. بر همین اساس میتوان از مجموعه حملاتی که سال جاری ملت ایران مورد هدف مستقیم قرارداد ازجمله به سیستم راهآهن، بندرها و توزیع سوخت خودروها در کشور نام برد که در مواجهه با تمامی این حملات بهسرعت اقدام به رفع عوارض شد تا کمترین آسیب دشمن به ایران عزیز وارد شود و امیدوار هستیم که حتی بتوانیم در حوزه پیشگیری چنان عمل کنیم که مشابه این حوادث به صفر برسد.
در رابطه با ساماندهی پیامرسانهای داخلی، توانستیم پیامرسان بومی را در کشور فراهم کنیم و امروز پیامرسانهای نسبتاً خوب داخلی در کشور فعالیت میکنند که امیدوار هستیم هرروز شاهد استقلال بیشتری در این حوزه باشیم.
همچنین با استفاده از سند پیامرسانها و تجارب مرکز ملی فضای مجازی در کشور، توانستیم به دنبال بیماری کرونا و فراگیری آن در جامعه با کمک و همراهی همراه اول و بنا بهضرورت راهاندازی آموزشهای مجازی، سکوی شاد را در کشور راهاندازی کرده و با اصلاحات در یک پیامرسان داخلی آن را تبدیل به یک سکوی آموزشی جامع در کشور کنیم تا نیازهای عاجل در این حوزه برطرف شود.
با توجه به توسعهای که در فضای مجازی کشور در دو سال اخیر به دنبال حادثه پاندمی کرونا شاهد بودیم و سند صیانت کودکان و نوجوانان بهمنظور کاهش آسیب در حوزه کودکان در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسید و در این رابطه تقسیمکار بسیار خوبی بین نیروی انتظامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزشوپرورش و سازمان بهزیستی کشور صورت گرفت بهنحویکه در این سند دستگاههای مرتبط جمهوری اسلامی فعال شدند تا یک اکوسیستم و زیستبوم ایمن و صیانت شده برای کوکان و نوجوان کشور فراهم کنند در همین راستا تقسیمکار در تمامی قوای کشور انجام و مقرر شد هرکدام در حوزه مربوطه ارتقای سطح سواد فضای مجازی برای والدین و فعالیتهای تربیتی انجام داده و تصمیمگیری برای جرائمی که متوجه کودکان است توسط نیروی انتظامی صورت گرفته و اقدامات بسیار خوبی در این حوزه انجامشده است.
همچنین در شورای عالی فضای مجازی نسبت به طراحی سند نظام استانداردسازی تبادل اطلاعات بین دستگاهی اقدام شد که این سند ساماندهی مبادله اطلاعات الکترونیک بین دستگاههای جمهوری اسلامی در قوه قضائیه و قوه مجریه کشور را تسهیل میکند و در زمان کرونا این مصوبه با جدیت بیشتری اجرا شد تا ارتباطات الکترونیکی و خدمات الکترونیکی دولت به مردم ارائه شود تا جایی که برای اولین بار بخش خصوصی هم از امکانات سرویسهای خدمت دولت الکترونیک بهصورت انبوه توانست استفاده کند و این خدمات توسعه بسیار خوبی پیداکرده است.
با افزایش سواد فضای مجازی و تدابیر بهعملآمده در شورای عالی فضای مجازی و پیگیریهای مرکز ملی فضای مجازی با همکاری دستگاهها، مدیریت حوادث در این فضا را برای جلوگیری از بسیاری از جرائم انبوه ممکن کرده که ازجمله مهمترین آنها که مردم در جریان هستند بحث کلاهبرداری از حسابهای بانکی بود که با راهاندازی رمز پویا توانستیم از این جرائم جلوگیری کنیم.
آنچه مسلم است پیادهسازی شبکه ملی اطلاعات و خدمات پایه آن از اولویتهای شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی است که باید انجام شود که بر آنیم تا در سال ۱۴۰۱ نسبت به راهاندازی بخشهای دیگر آن اقدام کنیم. البته در این راه مشکلات، چالشها و تهدیداتی وجود دارد که یکی از نقاط نگرانکننده در این حوزه سرعت توسعه استفاده از این فضا نسبت به برنامههای توسعهای آن است. ما شاهد رشد ماهیانه ۶ تا ۷ درصد ترافیک بینالملل در حوزه استفاده از اینترنت هستیم که البته بخش عمده افزایش این ترافیک مربوط به محتوایی است که مردم خود مولد آن بر روی شبکههای اجتماعی و رسانهای خارجی از قبیل اینستاگرام و واتساپ هستند. متأسفانه سرعت توسعه شبکه متناسب با سرعت توسعه بهرهبرداری نبوده و شاهد اختلالاتی در این حوزه هستیم که همین امر باعث شد تا اخیراً مورد سوءاستفاده دشمن قرارگرفته و از آن تعبیر به کاهش سرعت اینترنت در کشور کنند درحالیکه سرعت نهتنها کاهش نیافته بلکه با رشد منطقی در حال افزایش است اما بعضاً ممکن است که رشد بیشازحد درحالیکه شبکه آمادگی نداشته باشد به ضد عمل کرده و شاهد ناکارایی شبکه در خدمترسانی ارتباطی و اطلاعاتی شود.
در این خصوص مذاکراتی با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات انجامشده و وزیر محترم قول مساعد دادند تا باهمت مضاعف در ۱۴۰۱ از طریق بودجههای مناسب برای توسعه شبکه و قرارداد اخیر شرکت زیرساخت، توسعه زمینی شبکه ملی اطلاعات از میزان رشد مصرف شبکه پیشی گرفته و مشکلات مرتفع شود. خوشبختانه در شبکه که از سه المان اصلی هسته، مترو و دسترسی تشکیل میشود صرفاً در لایه مترو نیاز به اصلاحاتی است که امیدوار هستیم از طریق سرمایهگذاری مناسب که توسط بخش خصوصی و شرکتهای متولی اپراتوری صورت میگیرد و همچنین بودجهای که دولتبهشرکت زیرساخت برای رفع این نقصان در سال ۱۴۰۱ اختصاص خواهد داد، شاهد فعالیت یک شبکه پایدار و باکیفیت باشیم.
از دیگر مصوبات مهم شورای عالی فضای مجازی در این ده سال نیز میتوان به سند نظام هویت معتبر، سند بازیهای رایانهای و تشکیل ستاد رسانه در مرکز ملی فضای مجازی اشاره کرد که خوشبختانه توانسته منشأ اثر در ساختار سازی در کشور و اصلاح فرآیندها و توسعه فضای مجازی باشد.
ما امروز بعد از ده سال شاهد یک فضای مجازی توسعهیافته در کشورمان با ضریب نفوذ نسبتاً خوب و خدمات مناسب اقتصاد دیجیتال در حوزههای مختلف پولی، مالی، حملونقل، آموزش، پزشکی و سایر موارد هستیم که همه مردم میتوانند از آن بهرهبرداری کنند و در سالگرد تشکیل شورای عالی فضای مجازی به مردم ایران متعهد میشویم که با تلاشها مضاعف و تصویب مصوبات موردنیاز در شورای عالی فضای مجازی، فضای مجازی ایمن، امن و پایدار را که نیازهای جامعه در حوزه کسبوکار، فرهنگی، اجتماعی و اطلاعاتی را بتواند برطرف کرده و سرویس و خدمات مناسب ارائه کند، ایجاد کنیم.»