استان اردبیل در کنار جاذبههای بکر طبیعی و گردشگری خود، شیرینیهای سنتی بینظیری دارد که گردشگران و مسافران را برای خرید و میل این شیرینیها ترغیب میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ استان اردبیل در شمال غربی کشور قرار دارد و با آب و هوای مطبوع و چشم اندازهای جذاب گردشگران زیادی دارد. به غیر از جاذبهها و مناظر دلفریب، اردبیل خوراکیها و شیرینیهای خوشمزهای هم دارد. خیلیها این خوراکیها را میخرند تا به عنوان سوغات برای دوستان و آشنایان ببرند.
باقلوا
در اردبیل، این شیرینی پرطرفدار با ترکیب مواد گوناگونی مانند شکر، ماست، شیر، تخممرغ، گردو، پودر پسته، آب لیمو، آرد گندم و نشاسته و روغن مایع طبخ و در شیرینی و نان فروشیهای مختلف شهر به فروش میرسد. گاهی اوقات برای بهتر کردن مزه باقلوا، از عسل به جای شکر استفاده میکنند.
باقلوای اردبیل شباهت زیادی به باقلوای استانبولی دارد.
نان برنجی خلخال یا قند چوریی
استفاده از پودر قند با کیفیت در تهیه این نان اهمیت زیادی دارد؛ البته در کنار پودر قند از موادی مثل آرد برنج، هل، زنجبیل، تخم مرغ و... برای پخت این شیرینی نیز استفاده میشود.
این نان لذیذ در گذشته در خانه پخته و به عنوان هدیه به دوست و آشنا داده میشد، اما اکنون میتوانید این نان سنتی را در شیرینی و نان پزیهای قدیمی پیدا کنید.
شکلات رسته
شکلات رسته از شیر، شکر، کره، خامه، سرشیر، مغز گردو و کاکائو تهیه میشود و جزو معدود شکلاتهایی است که در تهیه آن به آرد نیازی نیست. پخت این شکلات سنتی حدود ۲۴ ساعت زمان میبرد و با ابزار و وسایل پخت قدیمی و نایاب، تهیه میشود.
نزیک چورک و فطیر
این نان به دلیل نداشتن جوش شیرین بسیار سالم است.
مواد تشکیل دهنده نان روغنی اردبیلی روغن، آرد گندم، شیر، نمک و مخمر است. داخل این نان، گردو، دارچین و شکر قرار میدهند تا طعم متفاوتی به آن ببخشند. این نان سنتی به عنوان یک میان وعده دلچسب همراه با چای، یا یک خوراکی مغذی برای صبحانه مصرف میشود.
قرابیه
این شیرینی بافت ترد و طعم و مزه خوشایندی دارد و حتی در بین مردم ترکیه هم محبوبیت زیادی دارد.
قطاب عسلی یا بالاباتماز
اگرچه قطاب یزد در نزد همه ما ایرانیها زبانزد است، اما خلخال نیز با داشتن نوع بینظیری از قطاب عسلی یا به زبان محلی «بالاباتماز» رقابت تنگاتنگی با نوع یزدی آن دارد.
قطاب خلخال از سوغاتیهای خوشمزه استان اردبیل است که با ماست، تخممرغ و آرد، عسل، شکر، گردو، دارچین و میخک درست میشود. این خوراکی لذیذ، طرفداران بسیاری دارد و میتواند سوغاتی محبوبی نیز برای شما باشد.
حلوای سیاه
حلوای سیاه یا قره حلوا قدمتی دیرینه دارد و پخت آن به بیش از یک قرن پیش بازمیگردد.
در تهیه این حلوا از جوانه گندم، کره، گردو و کنجد استفاده میکنند. دلیل تیرگی رنگ این حلوا، استفاده از شیره انگور در آن است.
حلوای سفید
اگر در اعیاد مذهبی مانند عید فطر یا حتی عروسیهای خانوادگی به اردبیل سفر کنید، حتما با این نوع حلوا روبرو خواهید شد.
آرد برنج اصلیترین ماده در پخت حلوای سفید است.
حلوای زنجبیلی
همانطور که از نام این حلوا پیداست، در تهیه آن از زنجبیل فراوانی استفاده میشود.
پودر قند، گردو، هل و آرد دیگر مواد اولیه حلوای زنجبیلی هستند.
این حلوا بافتی خمیری شکل دارد و بسیار ترد و ظریف است.