مصرف دوزهای بالای ویتامین اثر محافظتی و پیشگیری از کرونا ندارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد؛ متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی گفت: برای دریافت ویتامینها و املاح، نیازی به مصرف مکمل ها درزمان شیوع بیماری کرونا نبوده و مصرف دوزهای بالای ویتامین و مواد معدنی اثر محافظتی برای پیشگیری از بیماری کرونا ندارد.
دکتر سکینه نوری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی افزود: بیماری ویروسی کرونا دارای طیف خفیف تا شدید است و افراد درتمام گروههای سنی مختلف به این بیماری مبتلا می شوند، اما سالمندان، افراد دارای بیماریهای زمینهای و افرادی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند، بیشتر در معرض خطر قرار می گیرند.
نوری، با اشاره به اینکه مواد غذایی در هر گروه غذایی دارای ارزش غذایی یکسانی هستند و می توان از یکی به جای دیگری استفاده کرد، افزود: می توان از حبوبات و تخم مرغ به جای گوشت استفاده کرد و به منظور افزایش سطح ایمنی بدن، بصورت روزانه از منابع غذایی دارای ویتامین C مثل انواع میوه، سبزیها و مرکبات استفاده شود.
وی تصریح کرد: برای دریافت ویتامینها و املاح، نیازی به مصرف مکمل ها در زمان شیوع بیماری کرونا نبوده و مصرف دوزهای بالای ویتامین و مواد معدنی اثر محافظتی برای پیشگیری از بیماری کرونا ندارد و برنامه مکمل یاری فقط بر اساس دستورالعمل های کشوری انجام می شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی، به نقش ویتامین های A و E در تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد و گفت: ویتامین A در انواع سبزیها و میوه های زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات موجود است و برای دریافت ویتامین E از روغنهای مایع مثل آفتابگردان و ذرت استفاده شود.
نوری افزود: غذاهای چرب و شور مانند انواع تنقلات شور، کنسرو، سوسیس و کالباس موجب اختلال در سیستم ایمنی شده و باعث ایجاد تورم و التهاب در قسمتهای مختلف بدن از جمله مجراهای تنفسی و مسیرهای هوایی می شود که توصیه می شود تا حدامکان استفاده نشود.
وی، به نقش ویتامین D در افزایش سیستم ایمنی اشاره کرد و گفت: مصرف روزانه لبنیات، زرده تخم مرغ و ماهی موجب دریافت این ویتامین می شود.
دکتر نوری، با تأکید بر نقش مایعات در حفظ ایمنی بدن، اضافه کرد: مصرف 6 تا 8 لیوان آب آشامیدنی سالم و یا سایر مایعات بصورت روزانه توصیه می شود زیرا با مصرف مقدار مناسب آب، ترشحات درون مجاری هوایی رقیقتر شده و راحتتر حرکت کرده و سموم از بدن دفع می شود.
این متخصص تغذیه در خصوص مصرف مایعات در بیماران کرونایی تأکید کرد: در مبتلایان به کرونا تب شایع بوده و با بالا رفتن دمای بدن، متابولیسم نیز افزایش می یابد بنابر این مصرف آب و مایعات و غذا در حجم کم و دفعات بیشتر در بیماران کرونایی توصیه می شود.
دکتر نوری افزود: در مرحله حاد بیماری کرونا که فرد تب دار بوده مصرف سوپ ضروری است و رژیم غذایی حاوی میوه ها از جمله موز، آلو، زردآلو، طالبی،کیوی و پرتقال و سبزی ها شامل اسفناج، جعفری، سبوس گندم، هویج، کدو حلوایی، سیب زمینی و گوجه فرنگی در کنار شیر و ماست توصیه می شود.
وی، با اشاره به ایجاد مشکلات گوارشی و تنفسی در بیماران کرونایی گفت: اگر فردی دچار مشکلات گوارشی است حتماً در طول روز چندین نوبت از دوغ کم نمک، ماست کم چرب پروبیوتیک در وعده های متفاوت استفاده کند و برای افرادی که مشکلات تنفسی توأم با سرفه و تنگی نفس دارند توصیه به احتیاط در مصرف شیر می شود، زیرا شیر میزان ترشحات ریوی را افزایش می دهد، لذا در این افراد باید از لبنیات کم چرب و کم نمک استفاده شود.
او بیان کرد: در فرد بیمار مبتلا به کرونا، نیاز به پروتئین افزایش می یابد بنابراین تأمین پروتئین روزانه از انواع گوشتها، لبنیات پاستوریزه و تخم مرغ توصیه می شود.
این متخصص تغذیه، با تأکید بر نقش کلیدی ویتامینها و املاح معدنی برای بهبود بیماران مبتلا به کرونا اضافه کرد: نیاز بدن به ویتامین های A, E,D,C و خانواده B و نیز مواد معدنی همانند آهن و روی در فرد مبتلا وجود دارد که از طریق مصرف مواد غذایی بهتر است تأمین شود.
وی، در خصوص مصرف سیر و زنجبیل در فرد مبتلا به کرونا هم گفت: اینگونه مواد غذایی به دلیل ترکیبات خاصی که دارند در مقابله با عفونتهای باکتریایی و ویروسی مفید هستند اما شواهدی مبنی بر درمان بیماری کرونا با مصرف این مواد وجود ندارد و بزرگنمایی اثرات مفید سیر، زنجبیل و برخی موادغذایی و مصرف بی رویه آنها می تواند پیامدهای نامطلوبی بر متابولیسم بدن و تداخل در جذب و تأثیر داروها و مکمل های تجویز شده داشته باشد.