برای اینکه میوه ها و مواد غذایی از بین نروند و خراب نشوند آن ها را باید درست نگهداری کنید.
به گزارش سرویس وب گردی خبرگزاری صدا و سیما، نگهداری مواد غذایی در منزل جزء کارهایی است که اگر به درستی انجام نشود باعث میشود مقدار زیادی از مواد غذایی خراب شوند و به هدر بروند. پس سعی کنید مواد غذایی را با روشهای صحیح مدت زیادتری نگهداری کنید.
روش نگهداری طولانی مدت انواع میوه، سبزیجات و مواد غذایی
سیب
سیب، در داخل یخچال وضعیت خوبی دارد. البته نکات دیگری هم هستند که باعث میشوند طول عمر و تازگی سیبها در یخچال حفظ شود. یکی از راهکارهای تازه نگه داشتن سیب در طولانی مدت، این است که آنها را داخل کشوی یخچال قرار دهید.
اما نکتهای که باید به آن توجه کنید، این است که میوه دیگری کنار آنها نگذارید و از محصولات دیگر دور و جدا نگه دارید، زیرا اگر سیب در کنار میوهها و سبزیجات دیگر قرار بگیرد، باعث میشود که آن میوهها هم خیلی زودتر برسند.
نکته دیگری که در مورد نگهداری از سیبها باید رعایت کنید، این است که رطوبت محیطی که سیبها را در آن نگه داشته اید را افزایش دهید. بسیاری از مغازههای میوه فروشی روی سیبها اسپری آب میزنند تا آنها را مرطوب و تازه نگه دارند.
یکی از راهکارهای خانگی برای مرطوب نگه داشتن سیبها در منزل این است که آنها را داخل حولههای کاغذی مرطوب بپیچید و بعد درون یخچال بگذارید.
موز
نباید موز را در یخچال بگذارید. اما بعد از اینکه، کاملا رسیده باشند می توانید این کار را انجام دهید، نگه داری موز در یخچال نیز می تواند فرآیند رسیدن را متوقف کند. تازمانی که شروع به گرفتن لکههای قهوهای بکنند، آنها را در دمای اتاق نگه دارید و سپس برای عمر طولانیتر آن را به یخچال منتقل کنید.
چغندر
درست بعد از زمانی که از فروشگاه به خانه میروید، اولین کاری که باید با چغندرهایتان بکنید این است که برگ هایش را جدا کنید، البته اگر با آنها فروخته شده اند. انجام این کار، از کاهش رطوبت ریشه جلوگیری میکند، که آنها را تازهتر نگه میدارد. چغندرها را در کشوی یخچال نگه دارید و تازمانی که آماده مصرف کردنشان نشده اید، آنها را نشوئید.
فلفل دلمهای
بهترین راه برای نگه داری فلفل دلمهای این است که نشسته و در یخچال نگه داری شود. رطوبت باقی مانده میتواند مانع از پوسیدگی زودرس شود، بهتر است دقیقا قبل از اینکه میخواهید از آنها استفاده کنید، انها را بشوئید.
توت
همیشه توتها را تا جایی که میتوانید سرد نگه دارید، پس قطعا باید در یخچال نگه داری شوند اگر کلاهکهای سبز و یا ساقه دارند (مانند توت فرنگی) ,برای تازه نگه داشتن آنها تا زمانی که آماده خوردن هستید بگذارید تا بمانند.
کلم بروکلی
از آنجایی که کلم بروکلی جزء سبزیجات زمستانی است و برای درجه هوای سرد ساخته شده است و درجه هوای گرم میتواند باعث فاسد شدن آن شود. کلم بروکلی را در یک حوله کاغذی مرطوب در کشوی یخچال نگه دارید، تا سرد، ترد و تازه بمانند.
کلم پیچ
برای نتیجه بهتر، کلم پیچ را نشسته و با کیسه پلاستیک در یخچال نگه داری کنید به این ترتیب آنها باید تا یک هفته و شاید هم بیشتر عمر کنند.
کلم
بهترین راه برای نگه داری کلم، در کشوی یخچال است و تا زمانی که برای استفاده آن آماده نشده اید نباید برش داده شود. اگر میخواهید کلم برش داده شده را نگه داری کنید، بهتر است آن را محکم بسته بندی و یا در کیسه قرار دهید.
گل کلم
اگرچه این کلم شبیه به کلم بروکلی با رنگ روشنتر است، اما روش نگه داری آنها کاملا متفاوت است. با یک پلاستیک آن را بسته بندی کنید و یا درون همان پلاستیکی که باآن فروخته شده است بگذارید بماند و در کشوی یخچال خود نگه دارید، سمت ساقه را بالا بگذارید تا سر رطوبت نداشته باشد. تا زمانی که آماده استفاده از آن نشده اید، کل سر را نگه دارید، زیرا گل کلم از پیش بریده شده، همان قدرت را برای ماندگاری ندارد.
هویج
هویج، یک نوع از سبزیجات ریشه ایی و محکم است و برای دوام داشتن ساخته شده است. هویج را در محیط خنک، تاریک و خشک مانند یخچال نگاه دارید درحالی که آنها برای مدت طولانی در دمای اتاق نیز خواهند ماند.
کرفس
بهتر است کرفس را در بسته بندیهای فویل آلمینیومی در کشوی یخچال نگه داشت. نگه داری آن در بسته بندیهای پلاستیکی، گاز اتیلن منتشر میکند، همان گازی که در سیب، موز و مرکبات تولید میشود که میتواند فرآیند پوسیدگی را سرعت ببخشد.
گیلاس و آلو
اگر شما تا جایی که میتوانید این دو میوه هسته دار را سرد نگه دارید، عمر طولانی تری خواهند داشت، همچنین گیلاس را زود بخورید، زیرا هرچه مدت طولانی تری در یخچال بمانند، به تدریج شیرینی خود را از دست میدهد.
مرکبات
مرکبات پس از چیده شدن، فرآیند رسیدن را انجام نمیدهند، بنابراین آنها را در دمای اتاق و دور از نور مستقیم خورشید نگه دارید، همچنین میتوانید آنها را در یخچال قرار دهید. آنها در دمای اتاق چند روز تا یک هفته و در یخچال تا چند هفته باقی میمانند.
ذرت
راز نگه داشتن ذرت تازه این است که، اجازه ندهید خشک شود. تا زمانی که برای پختن آن آماده نشده اید، پوست آن را جدا نکنید و ذرت را در بسته بندی پلاستیکی در یخچال قرار دهید.
خیار
خیارها به سرما حساس هستند و قرار گرفتن در دمای زیر ۵۰ درجه به بافت و طعم آنها آسیب میزند، این گیاه یکی از میوههایی است که اگر در دما اتاق نگه داری شود، بیشتر عمر میکند.
انگور
انگورهای نشسته تا یک هفته در یخچال شما میمانند. مانند دیگر محصولات، شستن آنها قبل از نگه داری، باعث پوسیدگی زودرس آنها میشود. فقط قبل از آماده شدن برای خوردن آنها را بشوئید.
سبزیها
گیاهان تازه را میتوان در یخچال نگه داری کرد، آنها را خشک و بسته بندی شده و یا در یک شیشه یا یک لیوان آب نگه داری کنید، اگر تصمیم گرفتید که آنها را در یک لیوان آب قرار دهید، مطمئن شوید که قبل از انجام اینکار انتهای آنها را تمیز کرده اید.
کیوی
مانند موز و آواکادو، میتوانید کیوی را در یخچال نگه دارید، اما تا زمانی که آنها کاملا برسند باید صبر کنید. اگر شما آنها را در یخچال نگه دارید به خوبی تا یک ماه باقی میمانند و اگر این کار را نکنید، تنها چند روز میمانند.
نگهداری سبزیجات برگ سبز
ترفند نگه داری سبزیجات برگ سبز مانند کاهو و اسفناج تازه این است که آنها را در یخچال نگه دارید و مطمئن شوید که آنها از هرگونه رطوبتی دور باشند و در کشوی یخچال خود ایمن نگه دارید.
بهترین کار این است آنها را کاملا بشوئید و سپس در بسته بندی پلاستیکی با یک حوله کاغذی در کشوی یخچال نگه داری کنید.
انبه
انبهها نیز باید تا زمانی که میرسند در دمای اتاق نگه داری شوند، اما بعد از آن میتوانند به یخچال منتقل شوند، برای سرعت بخشیدن به فرآیند رسیدن، آنها را در کیسههای کاغذی نگه داری کنید. این کار باعث میشود که اتیلن منتشر شود و فرآیند رسیدن را سریعتر کند.
خربزه
خربزههای بریده نشده همیشه باید در دمای اتاق نگه داری شوند، پس از بریدن خربزه بسیار مهم است که برای جلوگیری از رشد باکتریها آنها را در یخچال نگه دارید.
شاه بلوط، هلو و زرد آلو این سه میوه جزء میوههایی هستند که قطعا نباید آنها را سرد کنید. یخچال یک خشک کننده رطوبت این سه میوه است در عوض آنها را در یک فضای خنک در گوشهای از آشپز خانه خود نگه دارید.
گلابی
میتوانید گلابیها را هم در یخچال و هم در دمای اتاق نگه دارید، آنها در یخچال بیشتر باقی میمانند، اما تا قبل از رسیدن آنها باید از اینکار خودداری کنید در غیر این صورت ممکن است کمتر عمر کنند. برای حفظ گلابیهای بریده شده، مقداری آب لیمو بر روی آنها بپاشید تا از اکسیداسیون و قهوهای شدن حفظ کنید.
آناناس
آناناس را در یخچال نگه دارید، اما بعد از اینکه در دمای اتاق کاملا رسیده شد قبل از نگه داری آن در یخچال اگر سالم و نبریده است آن را در یک پلاستیک قرار دهید و اگر بریده است آن را در یک ظرف محفوظ از هوا قرار دهید.
انار
انار را در دمای اتاق و یا یخچال نگه دارید اگر دون نشده باشد، یخچال عمر آنها را دوبرابر میکند از یک هفته به دو هفته برطبق اینکه آنها اشتها آور نیز هستند. انار دون شده را در یک ظرف محفوظ از هوا قرار دهید و آنها برای چند روز عمر میکنند و خراب نمیشوند.
نگهداری سیب زمینی، پیاز و سیر:
سیب زمینی را مانند سیر و پیاز، در یک فضای خنک و تاریک که یخچال نیست نگه داری کنید، البته نباید آنها را با پیاز نگه دارید، زیرا گاز تولید شده از پیاز ممکن است باعث خرابی سیب زمینی شود.
کدو حلوایی
بهترین راه برای نگه داری کدو حلوایی مانند کدوی سبز این است که آن را در یک پلاستیک درون کشوی یخچال خود قرار دهید. کدوحلوایی مانند بلوط، اگر بریده نشود در دمای اتاق برای چند هفته تا یک ماه باقی میماند.
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی هرگز نباید در یخچال گذاشته شود، زیرا سرما آنها را نرم و خمیر مانند میکند. آنها را در دمای اتاق دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید.
بهترین ظروف برای نگهداری مواد غذایی در یخچال و فریزر
بهترین ظروف نگه داری مواد غذایی ظروف در داری هستند که خوب روی آن ثابت شود و پس از بسته شدن اجازه ورود به هوا ندهد. ظروف شیشهای با درب محکم بهترین گزینه برای دور نگه داشتن غذا از هوا هستند.
همچنین ظروف پلاستیکی که دارای درب محکم هستند نیز خوب کار میکنند چراکه سبک بوده و در اندازههای متنوعی موجودند، پس برای نگه داری و انبار موادی مانند شکر قهوه ای، میوهی خشک شده، حبوبات و همچنین باقی مانده مواد غذایی و وعدههای غذایی بسته بندی شده پیشنهاد میشوند.
از ظرفهای سرامیکی استفاده نکنید به این دلیل که این ظروف دارای منافذ زیادی میباشند نمیتوانند مانع ورود هوا شوند.
از ظرف بزرگتر از اندازه مورد نیاز خود استفاده نکنید، به خصوص برای فریز کردن غذا، زیرا هوای داخل ظرف میتواند سبب خراب شدن مواد غذایی گردد.
همیشه قبل از قرار دادن ظرف در مایکروویو برای آن یک هواکش بگذارید تا اجازه دهید بخار از آن خارج شود.
ماندگاری مواد غذایی مختلف
گوشت، مرغ، ماهی: یک تا پنج روز در یخچال در صورت تازه بودن (دو تا چهار روز در صورت پختن) یا سه تا ۱۲ ماه در فریزر (گوشت فرآوری شده، بیکن، کالباس و استیک چنین دوامی ندارند)
تخم مرغ: در صورت خام بودن سه تا پنج هفته در یخچال
شیر و فراوردههای لبنی: یک تا شش هفته در یخچال بسته به نوع (پنیر بدون چربی بیشتر از شیر، ماست یا پنیر نرم دوام میآورد) یا چند ماه در فریزر
میوه ها: چند روز در دمای اتاق، یک تا دو هفته در یخچال یا دو تا ۱۲ ماه بسته به نوع آن در فریزر (مرکبات، سیب و میوههای خشک عمر طولانی تری دارند)
سبزیجات: چند روز در دمای اتاق، یک تا دو هفته در یخچال یا پنج تا ۱۲ ماه بسته به نوع آن در فریزر (سیب زمینی، پیاز، کدو و هویج عمر طولانی تری دارند)
موادخشک (لوبیا، غلات و غیره): سه تا ۱۲ ماه در دمای اتاق بسته به نوع (بستههای باز نشده ممکن است بیشتر دام بیاورند)، چهار ماه در یخچال و تا ۱۲ ماه در فریزر
چاشنیها و سس ها: بسته به نوع آن معمولاً شش تا ۱۸ ماه دوام دارند؛ بنابراین قبل از مصرف تاریخ انقضا روی آن را بررسی کنید.
کنسروها: دو تا پنج سال در صورت باز نشدن یا سه تا چهار روز پس از باز شدن در یخچال قابل نگهداری است
کالاهای خشک و یخ زده: دو تا پنج سال یا بیشتر. البته به شرطی که به دور از رطوبت نگهداری شود.
خوراکیهایی که با اطمینان بیشتر برای مدت طولانی تری قابل نگهداری هستند عبارتند از:
جو و برنج
رشته فرنگی و ماکارونی
سبزیجات کنسروی (قارچ، سیب زمینی، نخود فرنگی و غیره)
رب گوجه فرنگی و پودر گوجه فرنگی
اسفناج
سبزیجات خشک شده و یخ زده مانند کلم، پیاز، لوبیای سبز و ...
میوههای یخ زده مانند چیپس سیب، انواع توت ها، چیپس موز و ... (در صورت فریز شدن)
سوپ کنسرو شده