درخت نماد آبادانی و شاخص سبزی و خرمی و مظهر زندگی و موجب تلطیف هوا، آسایش و رفاه مردم و پاکی طبیعت است.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، نیمه اسفند به نام روز درختکاری نامگذاری شده است که معمولا در این روز با کاشت نهال، بر اهمیت درختان بیشتر تأکید میشود.
در این نوشتار مهمترین فواید درختان را بررسی می کنيم.
۱- تولید اکسیژن و کاهش آلایندهها
تولید اکسیژن و کاهش آلایندهها یکی از مؤثرترین ارزش جنگلها در زندگی انسان است. در مجموع ۶۰ درصد از اکسیژن مصرفی جهان توسط پوشش گیاهی تولید میشود، براساس برخی برآوردها هر هکتار جنگل قادر است ضمن جذب گاز کربنیک سالانه ۲.۵ تن اکسیژن (نیاز ۱۰ نفر در سال) را آزاد کند.
کاهش آلودگی صوتی، جذب گرد و غبار، جذب برخی گازهای شیمیایی و از بین بردن بسیاری از باکتریها، قارچهای تکسلولی و حشرات مضر از فواید دیگر درختان محسوب میشود.
۲- تعدیل آب و هوا
پوشش جنگلی باعث کاهش ماکزیمم و افزایش مینیمم دما، در مقایسه با مناطق عاری از درخت و سبب اعتدال در وضعیت آب و هوا میشود.
۳- اکوتوریسم
امروزه درآمد کشورهای توسعهیافته از طریق گردشگری در مناطق جنگلی چندین برابر برداشت چوب از آن است. حفظ ذخایر ژنتیک گیاهی و جانوری و تنوع زیستی از کارکردهای دیگر جنگلهاست.
۴- کنترل آبهای سطحی و تغذیه سفرههای آب زیر زمینی
برای نفوذ یک لیتر آب در اراضی جنگلی پهنبرگ، هفت دقیقه و ۴۰ ثانیه، در اراضی کشاورزی ۴۶ دقیقه و ۴۶ ثانیه و در محیط خارج از جنگل چهار ساعت و ۲۶ دقیقه و ۴۰ ثانیه وقت لازم است، به عبارتی در عرض یک ساعت در زمین جنگلی پهن برگ ۸.۴ لیتر، در زمین کشاورزی ۱.۲۹ لیتر و در محیط خارج از جنگل ۰.۲۲ لیتر آب وارد خاک میشود. این نتایج نشاندهنده اهمیت پوشش گیاهی به ویژه جنگلها در جلوگیری از بروز سیل همچنین جلوگیری از تبخیر و تغذیه بهتر سفره آب زیرزمینی است همچنین جنگل منشأ بسیاری از رودخانهها و چشمههاست.
۵- توانایی ذخیره آب توسط درختان
سایه درختان روی برکهها و چشمهها از تبخیر شدن بیرویه آب جلوگیری میکند، جالب است بدانید که بیشتر درختان تازه کاشته شده، فقط به یک پانزدهم از یک گالن آب، در طول هفته نیاز دارد (هر گالن تقریبا برابر است با ۴ و نیم لیتر). درختان توانایی این را نیز دارند که رطوبت جو را نیز افزایش دهند.
۶- درختان هوا را تمیز میکنند
درختان قادرند بوها و گازهای آلاینده (اکسید نیتروژن، آمونیاک، دی اکسید گوگرد و اوزون) را جذب کنند. آنها این ذرات مضرّ را به همراه هوا از طریق برگهای خود جذب کرده و علاوه بر اینکه اکسیژن تولید میکنند، این ذرات آلاینده را درون برگها و پوست تنه خود ذخیره میکنند.
۷- جذب گونههای مختلف حیوانات به شهرها با استفاده از درختان
وجود گونههای متفاوت درختان میتواند موجب شود تا گونههای جانوری بسیار زیبا و نادری، شهرها را برای محل زندگی و سکونت انتخاب کنند، فقط کافی است که نوع درختی که در شهرها کاشته میشود، مورد پسند جانوران، چه پرندگان و چه جوندگان باشد، به عنوان مثال، درخت بلوط توانایی بالایی برای جذب جوندگانی مانند سنجاب دارد.
۸- درخت پناهگاه جانوران است
زندگی بیش ۵۰۰ نوع حشره، پرنده، پستاندار، قارچها و گلسنگها به زندگی درختان وابسته است. اگر جاندارانی را که در محیط ریشه درختان زندگی میکنند هم اضافه کنیم، باید بگوییم زندگی هزاران نوع جاندار و جانور ریز و درشت، به حیات هر درخت گره خورده است، درخت، خانه پرندگان و بعضی از حیوانات بیپناه نیز هست.
۹- درختان به بهبود کیفیت آب کمک میکنند
آلودگی آب یکی دیگر از خطرات مهم است که سلامت جمعیت جهان را تهدید میکند، اما درختان میتوانند به کاهش این خطر کمک کنند، درختان قدرت بارش باران را کاهش داده و ریشههای آنها آب را تصفیه کرده و آبخوان را دوباره پُر میکند، افزون بر این، درختان به کاهش روانآبها و کاهش خطر سیل کمک میکنند، این شرایط نیز آلودگی آب را کاهش میدهد.
۱۰- فضاهای سبز احساس جمعی را بهبود میبخشند
داشتن احساس جمعی برای سلامت و بهزیستی انسان اهمیت دارد. درختان میتوانند مردم را به روشی مثبت گرد هم جمع کند. مردم به پیادهروی در خیابان درختکاری شده تمایل بیشتری دارند که میتواند به مبارزه با احساس تنهایی کمک کند.
همچنین، درختان آلودگی صوتی در جوامع را کاهش میدهند که میتواند به حفظ شرایط خوب در مناطق شلوغ کمک کند، افزون بر این، پژوهشها نشان دادهاند جوامعی با درختان بیشتر با نرخهای پایینتر جرم و جنایت مواجه هستند.