مرگ و میرهای بالا و تعداد بستریهای چند برابری در استان کرمان نشان میدهد که سویه کرونا همچنان میتازد و خانوادههای بیشتری را داغدار میکند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز کرمان، از زمانی که کاهش محدودیتها در چند ماه گذشته آغاز شده به یکباره آمار درگیر شدن مردم با کرونا نیز دوباره افزایش یافته است.
استانی که رنگ آبی شهرهایش چشمها را از نگرانی خارج کرده و لبخندی بر روی لبها نشان داده بود، دوباره آرامآرام رنگ آبی آن کمرنگ و حالا قرمزی آن بیشتر از همیشه شده است.
اگر چه رنگها میآیند و میروند و در هر ماه شهری به یک رنگ تغییر شکل میدهد، اما این جان آدمها است که در معرض خطر میافتد و هر روز در گوشهای از استان انسانی به خاک سپرده میشود.
چند روز پیش که به آرامستان کرمان رفتم دو نوجوان میهمان جدید آنجا بودند. دانشآموزانی که سن و سال زیادی نداشتند، اما کرونایی بیرحم، امانی برای آنها نگذاشته بود و آغوش خاک پایان زندگی این دو جوان شده است.
صدای بی رمق حیات در بیمارستان
دو ماهی میشود که بیمارستانها دوباره شلوغ شده و مطبهای پزشکان شلوغ از همیشه، سَری که به چند مطب زدم گویی جای سوزن انداختن نبود.
خانمی که در نوبت نشسته می گوید: روز گذشته نوبت گرفتم و اکنون دو ساعت درانتظار مانده ام.
صدایش کاملاً گرفته و مشخص است که حال جسمانی اش مناسب نیست.
میگوید: پسرش به کرونا مبتلا شده و به علت پرستاری از او خودش هم دچار گردیده است.
میپرسم، آیا هر سه دوز واکسن را تزریق کرده اید؟
میگوید: بله، اما نمیدونم چرا اینقدر بد حال شدهام، نگران شوهرم هستم، چرا که او سرطان دارد و خدا نکند درگیر شود.
حال و روز بیمارستانها نیز از صدای سُرفههایی که به گوش مردم نمیرسد و خیمتر است.
سُرفههایی که آرام و قرار را از انسان میگیرد و اگر کودک و نوجوان باشی بیشتراو را اذیت میکند و با تَب بالایی که دارد، رمقی برای آنها نمیگذارد.
او میدهد: سرفههای بچهها بسیار زرج آوراست و خانوادهها را به شدت عصبانی و نگران میکند، اما این یک دوره دارد که چارهای جز صبر کردن نیست و طبق تحقیقات، کودکان یک تا پنج سال بیشترین درگیری را دارند وشدت عفونت و بیماری در آنها بیشتراست.
روزهای شلوغ بازار
بازار کرمان این روزها شلوغتر از همیشه است.
بازاری که مردم سبد به دست در حال خرید هستند و میگویند: شب عید نزدیک است و آرام آرام به استقبال نوروز میرویم.
در این میان کودکان و نوجوانان هم پدرها و مادرها را در خرید همراهی میکنند و البته ذوق کنان و خوشحال، اما این روی خوشی برای روزهای آینده استانمان ندارد.
به مغازهها که نگاه میکنم مردم از انبوه جمعیت به یکدیگر چسبیده اند، گویی فردا دیگر از بازار و کالا خبری نیست.
مخاطب خودم را از آقای که در روی صندلی یک مغازه نشسته انتخاب میکنم.
میپرسم: شما هم برای خرید آمدهاید؟
میگوید: بله، الان چهار روزه که زن و بچه ام هر روز در گیر این مغازه و آن مغازه هستند، که خودم هم نم یدونم چی میخرن، چه کار میکنند وتا کی خرید آنها تمام میشود.
امروز گفتند میخواهیم چند تیکه ظروف کوچک مِسی بخریم.
باور کنید که کنار خانه ما اون َسر شهرهمین مغازه هست.
از آنجا کِشان کِشان من را آورده اند تو این شلوغی ِمس بخرند.
در حال صُحبتیم که خانمی با دو بچه ۱۰و۱۲ ساله از مغازه بیرون میآید، یکی از بچهها که اصلاً ماسک ندارد و ماسک خانم هم زیر چانهاش است که البته نزدن ماسک هم برایش فرقی ندارد.
اذان ظهر بلندشده و حالا من وسط راسته بازار بزرگ کرمان رسیدهام، شلوغی به اوج خودش رسیده است.
برخی با عطسههای متعدد و برخی با سرفههای پی درپی در میان مردم در حال حرکت هستند.
عدهای هم بیخیال همه چیز در این شلوغی، انواع نوشیدنیها، ساندویچ، سمبوسه وبستنی را با کمال میل والبته با آرامش میخورند.
جابجا شدن مجازی و حضوری مدارس
مدارس استان پس از افزایش چند برابری مبتلایان به امیکرون به صورت مجازی و غیرحضوری برگشته است.
بستری شدن تعداد زیادی از دانش آموزان نشان داده قدرت سرایت بسیار بالاست و حتی معلمان را نیز درگیر کرده است.
او اضافه میکند: امیدواریم که با تکمیل فرایند واکسن و استقبال بیشتر دانش آموزان از آن شرایط بهتری برای آموزش داشته باشیم اگر چه نمیتوان کرونا را پیش بینی کرد، اما به نظر میرسد تا پایان امسال شرایط همین جور باشد.
قله پیک ششم کرونا
کارشناسان میگویند: تا هفته آینده استان کرمان در قله پیک ششم کرونا میرسد و این ادعا را بر اساس بررسی رفتاری ویروس اُمیکرون در مناطق مختلف ارزیابی کردهاند.
برخی هم احتمال میدهند به علت ایام تعطیلات تا ۲۰فروردین شاهد آمار بالای کرونا در استان کرمان باشیم، این در حالی است که همواره اعلام شده است قابل سرایت اُمیکرون بسیار بالا است و میتواند تمام معادلات موجود را تغییر و همه گیری را بیشتر کند.
آنطور که کارشناسان استان میگویند:بیخیالی، سهل انگاری، عادی انگاری افزایش ترددها، دورهمیها و هجوم مردم به خیابانها همه و همه نشان میدهد باید منتظر بدتر شدن اوضاع باشیم و جامعه کرمان هم متاسفانه باید منتظر فوتیهای بیشتری باشد.
اینکه خودنمایی کرونا در این یک ماه گذشته بسیار بیشتر شده دکتر امیری علت را شیوع گسترده بالای ویروس میداند و میگوید: در صورت ابتلا یک نفر در خانواده تمام افراد درگیر میشوند و ما بارها اعلام کردهایم و اکنون چیزی به نام سرماخوردگی وجود ندارد و هر نوع علائم سرماخوردگی نشان از کرونا است و به سرعت فرد باید قرنطینه شود.
وی اضافه میکند: هر گونه آبریزش بینی، گلودرد، سرفه، خستگی و کوفتگی بدن، تب و سردرد از علائم این ویروس است و نباید در جامعه تا مدتی رفت وآمد کرد.
اینکه چند درصد مردم استان به دستورالعملهای بهداشتی توجه دارند، آقای سعید صحبتی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان میگوید: متأسفانه آنطور که شرایط موجود نشان میدهد آمار به حدود ۵۰درصد رسیده است که باید گفت بسیار خطرناک است و مردم نباید با این ویروس کشنده بیخیال و عادی رفتار کنند.
او ادامه میدهد: افزایش بسترهای چند برابری متاسفانه افزایش فوتیها را هم در پی داشته و آنچه بیشترباعث تاسف است اینست که اکثر افراد فوت شده یا واکسن نزده اند یا فرایند آن را تکمیل نکرده اند.
از رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان در مورد استقبال مردم از مراحل سه گانه واکسیناسیون پرسیدم میگوید: نمودار آماری استان نشان میدهد میزان بستری و فوتیها در میان افرادی که تنها دو دز واکسن دریافت کردهاند، نسبت به افرادی که واکسن یادآور را تزریق کردهاند ده برابر است و در میان نوزادان مبتلا به کرونا هم از هر ۱۰نفر نوزاد مبتلا ۸نفر آنها مادرانشان در دوران بارداری واکسن تزریق نکردهاند.
آقای دکتر رشیدی میگوید: مشارکت مردم در مراحل واکسیناسیون تا تاریخ امروز سیزدهم اسفند۱۴۰۰ در مرحله اول 2285541 نفر، مرحله دوم 1991292 نفر و مرحله سوم 768475 است، اما استقبال از دز سوم پایین است و نمیدانم علت چیست و چرا مردم در مرحله دوم هنوز اقدام بیشتری نکردهاند؟
این در حالی است که ما تمام امکانات و تجهیزات خود را برای این کار بسیج کردهایم و این مردم هستند که باید اقنا شوند و مراحل را کامل کنند.
درب خروجی بیمارستان شهید افضلی پور کرمان چند نفری در حال گریه و زاری هستند.
از صحبتهای آنها معلوم است که فردی به علت کرونا فوت شده و جوان ۲۵ساله بوده است.
شاید اگه مسئولیتپذیری بیشتری بود و عادی انگاری، عادت نمیشد او اکنون در کنار خانواده اش بود.
شاید اگر فرایند تکمیلی واکسیناسیون را کامل کرده بود، این جوان بهارامسال را دوباره حس میکرد.
شاید....
نوروز در پیش است و سفرها و دورهمیها دامی برای کرونا، نوروزها و بهارهای بسیاری آمده و رفته، این ما هستیم که تعیین کننده سلامتی خودمان هستیم.
یادمان باشد "که بسی گُل بدمد باز و تو در گِل باشی"
نویسنده : سید امان الله احمدی زاده