پس از دو سال سخت کرونایی برای کادر بهداشت و درمان، خبرها حکایت از آن دارد که تعدادی از دانشگاههای علوم پزشکی به جای آنکه کارکنان غیررسمی را تبدیل وضعیت کنند، درحال تعدیل آنها هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ برخی دانشگاههای علوم پزشکی کشور به آرامی در حال تعدیل نیروهای بهداشتی خود هستند، البته در دانشگاه علوم پزشکی ایران این امر کمی محسوستر است، نیروهای غیر رسمی که در دو سال گذشته شیوع کرونا بار سلامت را بر دوش کشیدند و شعار «پیشگیری بهتر از درمان است» را در عمل معنا کردند اکنون از کار بیکار شدهاند.
نیروهای شرکتی تعدیل شده دانشگاه علوم پزشکی ایران میگویند، در این دو سال از جانمان مایه گذاشتیم، اما در این شرایط کرونایی به بهانه کسر بودجه ما را کنار گذاشتند. نیروهای شرکتی تعدیل شده میگویند ما که کار عظیم واکسیناسیون رو انجام دادیم، حق ما نبود که یکباره کنارمان بگذارند، یکی دیگر از این نیروها میگوید؛ تازه حقوقمان از ۲ میلیون تومان به ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده بود که برکنارمان کردند خیلیها با این حقوق سرپرست خانوار بودند.
مسئولان دانشگاه علوم پزشکی ایران، اما روایت خود را دارند؛ دکتر حسام الدین سیدین معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی ایران در این باره گفت: ما قانونی به اسم قانون برون سپاری داریم که جذب نیرو به شرکت پیمانکار واگذار میشود؛ ما از شرکت خرید خدمت کردیم و چون استخدام جدید داشتیم دیگر به نیرو نیاز نداشتیم؛ ضمن آنکه ما تعدیل نیرو نکردیم، زیرا طرف ما شرکت است.
پذیرش هر یک از این دو روایت تفاوتی در اصل ماجرا ایجاد نمیکند؛ هم اکنون مسئولان وزارت بهداشت که بارها قول تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی را داده بودند به جای عمل به وعده نسیه، نسخه تعدیل میپیچند.
دکتر کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: برای ما ارزشمند است نیرویی را که تجربه کسب کرده است تبدیل وضعیت کنیم، اما اگر اعتبار تأمین نشود ما هم نمیتوانیم کاری کنیم، چون آنها حقوق میخواهند و ما نمیتوانیم پرداخت کنیم.
دکتر بهروز رحیمی معاون توسعه مدیریت وزارت بهداشت، اما این تعدیل نیروها را با هر عنوان و در هر یک از بخشهای بهداشتی درمانی اقدامی خودسرانه میداند. دکتر رحیمی گفت: این تعدیلها به هیچ عنوان سیاست وزارت بهداشت نیست آن هم در شرایطی که به نیروی انسانی نیاز داریم، ضمن آنکه به بازرسی وزارت بهداشت گفتهایم این موارد را پیگیری کند.
این در حالی است که رهبر معظم انقلاب بارها بر امنیت شغلی نیروهای بهداشت و درمان تأکید کردهاند؛ ایشان در دیدار با مدافعان سلامت در تاریخ ۱۹ آذر امسال مسئولان را از نگاه فصلی به پرستاران و نیروهای بهداشتی درمانی بر حذر داشتند و فرمودند: در قضیه کرونا هم اتفاق افتاد؛ فراخوان دادند برای کسانی که آمادگی دارند که بیایند مشغول شوند، آمدند قراردادهای کوتاه مدت با اینها بستند، بعد که کارشان تمام شد و نیازشان برطرف شد گفتند که بفرمایید بیرون! خوب این نیرو با چه دلگرمی بیاید کار بکند.
بر هیچ کس پوشیده نیست که بهبود شاخصهای سلامت جامعه مدیون فعالیت کارکنان بهداشت است و تخصیص بودجه برای بخش بهداشت، هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری برای سلامت مردم است.
دکتر علیرضا مرندی وزیر پیشین بهداشت گفت: اکنون کشورهای صنعتی در حال کم کردن بیمارستانهای تخصصی و افزودن به خدمات پیش بیمارستانی نظیر همین شبکه بهداشتهای ما هستند و طبق آخرین تحقیقات علمی در اروپا و استرالیا نقش بیمارستانهای تخصصی و تجهیزات و درمانهای پیشرفته و داروهای آنچنانی که بیشترین هزینه را شامل میشود؛ در شاخصهای سلامت تنها ۴ درصد است در حالی که نقش خدمات پیشگیرانه و بهداشت ۹۶ درصد است، اما ما برای آن ۴ درصد هزینه میکنیم و تأثیر ۹۶ درصدی را فدای آن میکنیم.
مسئولان نظام سلامت عهدی را که در طوفان ویرانگر کرونا با نیروهای بهداشت بستند، اکنون در آرامش پس از طوفان فراموش نکنند؛ خرید خدمات کوتاه مدت و قراردادهای ۸۹ روزه نه منصفانه است و نه میتواند تضمین کننده استمرار خدمات بهداشتی به ویژه در بزنگاههای بیماری باشد.