مدیریت زباله یکی از حیاتیترین کارها برای داشتن محیط سالمتر زندگی و حفظ محیط زیست است.
اهمیت بازیافت زبالهها
دکتر محمدعلی بقاپور، با بیان اینکه بازیافت زبالهها از دو جهت مفید است: هم زباله کمتری در محیط ایجاد میشود و هم مواد خام کمتری مورد استفاده قرار میگیرد. افزود: در مباحث مربوط به زباله توجه به پیشگیری از تولید زباله، کاهش مقدار تولید زباله، استفاده از تولیداتی که به دفعات قابل استفاده باشد، بازیافت و دفن زباله از اهمیت به سزایی برخوردار است.
وی ادامه داد:همه نوع زباله خانگی را میشود به نوعی محدودتر کرد و با درست مصرف کردن، در پایین آوردن سطح زبالههای تولیدی، نقش داشت. بسیاری از زبالهها که در واقع پسمانده خوراکیها است، به نوعی با تبدیل شدن به کود کمپوست، قابل بازگشت به چرخه محیط زیست است، اما تولیداتی که پایه نایلونی و پلاستیکی دارد دیگر هیچگاه به طبیعت برنمی گردد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز خاطر نشان کرد:برای بهتر زیستن، علاوه بر مدیریت توانمند، به تعامل مثبت همه شهروندان با این مدیریت نیاز است و لازم است همه ما نگاهی عمیقتر به تولید زباله در خانههای خود بیندازیم.
به گفته دکتر محمدعلی بقاپور به طور کلی زبالههای خانگی از دو قسمت تشکیل شده است:
الف) پسماندتر نظیر انواع باقیمانده مواد غذایی، میوه و سبزیها
ب) پسماند خشک نظیر انواع پلاستیک و لاستیک، فلزات و قوطیهای کنسرو، شیشهها و ظروف شیشه ای، کاغذ و مقوا، ظروف یک بار مصرف، نان خشک و موارد مشابه
مدیریت مواد زاید جامد در منزل بخش جامعی از نگهداری منزل است، زیرا از این طریق میتوانیم در حفظ محیط زیست به نحو مثبتی سهیم شویم.
دکتر بقاپور اظهارکرد:فرآیند مدیریت مواد زاید از سه عنصر اساسی شامل کاهش تولید پسماند، استفاده مجدد و بازیافت تشکیل میشود. هدف اصلی از کاهش تولید زباله این است که تولید زباله به کمترین میزان ممکن برسد؛ بنابراین ما میتوانیم تولید زباله را با مصرف کمتر و در نتیجه تولید زباله کمتر، کاهش دهیم.
عضو هیات علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت شیراز با اشاره به اینکه هنگام خرید میتوانیم از کیسه پارچهای به جای کیسه نایلونی استفاده کنیم. گفت:استفاده مجدد به معنای استفاده چند باره از یک ماده به میزان ممکن است. بهترین مثال استفاده از شیشههای رب گوجه فرنگی است که پس از اتمام محتویات رب، میتوان از آن به عنوان ظروف نگهداری ادویه استفاده کرد و در نهایت بازیافت، سومین گام است. برای بازیافت زباله لازم است که زباله از مبدا تفکیک شود.
تفکیک زباله
به جداسازی پسماندهای خشک وتر از یکدیگر در مبداء تولید شامل مراکز مسکونی، اداری، تجاری و آموزشی، تفکیک از مبداء میگویند.
به گفته این استاد دانشگاه باید سعی شود در تولید زباله حداکثر دقت را به خرج دهیم، البته نه اینکه مصرف نکنیم، اما تا حد امکان از مصرف کالاهای یک بار مصرف خودداری کرده و بی جهت چیزی را دور نیاندازیم. یعنی از مواد و کالاها استفاده صحیح و بهینه داشته باشیم. با این کار علاوه بر صرفه جویی در هزینه خانواده، مصرف مواد اولیه و انرژی، مقدار کمتری هم زباله تولید کرده ایم.
دکتر بقاپور با بیان اینکه بازیافت یک راه حل کامل و قطعی برای مدیریت پسماند نیست، اما از تولید زباله بیشتر جلوگیری کرده و موجب مصرف بهتر منابع میشود گفت: بازیافت یک گام به سوی زندگی سبز هم به شمار میآید.
وی عنوان کرد:منظور از زندگی سبز عبارت است از انجام هر کاری که از تولید زیاد پسماند جلوگیری کند، آلودگی کمتری تولید و انرژی کمتری مصرف کند.
دکتر بقاپورگفت:در این زمینه مفاهیم «بازکاهی»، «بازمصرف» و «بازیافت» به ما برای داشتن زندگی سبز کمک میکند. کاهش تولید پسماند و بازیافت کردن، راه را بر صرفه جویی در مصرف منابع زمین میگشاید و زمین را از نابودی نجات میدهد.