رئیس پژوهشکده باستان شناسی گفت: با کمک گنجینه اِسترآباد (استان گلستان - گرگان) اشیا دوره سلجوقی موزههای معتبر دنیا اصالت سنجی میشود.
دکتر محمد مرتضایی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: از آنجا که اشیا فلزی متنوعی از دوره سلجوقی که در موزههای بزرگ دنیا نگهداری میشود اغلب به صوت غیرمجاز حفاری و معامله شده است به همین علت درباره اصالت تاریخی آنها اطلاعات دقیق و علمی وجود ندارد.
رئیس پژوهشکده باستان شناسی در ادامه افزود: در سال ۱۳۹۹ با کشف اتفاقی مجموعه بزرگ فلزی سلجوقی در محوطه تاریخ اِسترآباد که شامل حدود ۴۰۰ شی تاریخی است، این امکان برای جامعه باستان شناسی به وجود آمد که بتواند منبعی برای اصالت سنجی سایر آثاری که به نام این دوره در موزههای دنیا پراکنده است فراهم کند.
به گفته دکتر مرتضایی، این ۴۰۰ شی هم اکنون در مرحله مطالعات مرمتی و احیا قرار دارد و اشیاء تاریخی سال آینده در هفته میراث فرهنگی به نمایش گذاشته خواهد شد.
اِسترآباد در زمان پهلوی اول به گرگان تغییر نام داد و بر اساس متون تاریخی، این شهر در دوران مختلف تاریخی در اوج تمدن و شکوفایی بوده است. مجموعه اِستر آباد نخستین مجموعه ارزشمند فلزی دوران اسلامی است که در یک عملیات کاوش نجات بخشی به دست آمده است.
گنجینه فلزی نهاوند (موزه بریتانیا)، گنجینه اشیا سیمین (موزه ملی ایران)، مجموعه هراری (موسسه ال. ای. مایر) و گنجینه شیمکنت (افغانستان) دیگر مجموعههای فلزی سلجوقی هستند که در دنیا وجود دارند، اما درباره محل کشف، دورههای تاریخی و یا اصالت این آثار اطلاعات دقیقی وجود ندارد، زیرا اغلب به صورت غیرمجاز حفاری و معامله شده اند.