«مبعث» حضرت محمد (صلی الله علیه و آله)، روزی است که آن حضرت از سوی خدا - به عنوان آخرین پیامبر الهی - برای هدایت و راهنمایی همیشگی انسانها برانگیخته شد.
بِعثَت به برگزیده شدن حضرت محمد (ص) به پیامبری و آغاز رسالت او اشاره دارد. به روایت اهل سنت، حضرت محمد صلی الله علیه و آله روز دوشنبه هفدهم یا هجدهم یا نوزدهم ماه مبارک رمضان، به پیامبری مبعوث گردیده اند. اما بنابر روایت مشهور، بعثت پیامبر اسلام در ۲۷ رجب سال چهلم عام الفیل روی داده است. از اینرو در فرهنگ شیعی ۲۷ رجب، به عنوان «عید مبعث» گرامی داشته میشود. بعثت پیامبر سرآغاز دین اسلام و مقدمه برچیدن شدن بتپرستی از حجاز بود. بعثت پیامبر اکرم (ص) بنابر مشهور در ۴۰ سالگی و بنا به قولی، در ۴۳ سالگی حضرت محمد (ص) رخ داده است. طبق گفته مورخان، بعثت در سال چهلم عام الفیل و بیستمین سال حکومت خسرو پرویز بر ایران روی داده است. پیامبر اسلام وقتی که در غار حرا به تفکر و عبادت مشغول بود، با نزول نخستین آیات سوره علق، بعثتش آغاز شد و با نخستین آیات سوره مدثر ادامه یافت. بعد از ابلاغ وحی، پیامبر(ص) ابتدا همسرش حضرت خدیجه (س) و پسر عمویش حضرت علی(ع) را در جریان نبوت خویش قرار داد. به روایتی، همین که پیامبر وارد خانه شد از نور چهره مبارکش خانه خدیجه کبری سلام الله علیها منور شد و آن بانوی پرهیزکار پرسید: ای محمد! این چه نوری است که در تو مشاهده میکنم؟ حضرت فرمود: این نور پیامبری است، بگو: لا إله الا الله، محمد رسول الله. خدیجه گفت: شهادت میدهم که خدایی جز خداوند یکتا نیست و تو رسول و پیامبر خدایی. بدین گونه خدیجه نخستین کسی بود که به همسرش حضرت محمد صلی الله علیه و آله ایمان آورد. از میان مردان نیز امام علی علیهالسلام، به محض دیدن چهره نورانی پیامبر صلی الله علیه و آله به وی ایمان آورد و شهادتین را بر زبان جاری کرد. از آن پس پیامبر صلی الله علیه و آله در کنار خانه خدا نماز میگذارد و خدیجه سلام الله علیها و علی علیهالسلام بر او اقتدا میکردند و نماز میخواندند. این سه نفر، با جان و مال و هستی خویش، اسلام را پرورانده و فراگیر نمودند.
به بهانه مبعث پیامبر اسلام (ص) این یادداشت تلاش دارد تعدادی از آثاری که در خصوص سیره نبوی و زندگی پیامبر اکرم نگاشته شده است؛ معرفی کند. البته یادآوری می¬شود در خصوص شخصیت و زندگی پیامبر رحمت آثار فراوانی وجود دارد اما در این یادداشت تعدادی از مهمترین آثار بازخوانی می¬شود.
کتاب زندگانی محمد (ص) پیامبر اسلام یکی از قدیمی ترین کتاب¬هاست که ابن هشام آن را نوشته و سیدهاشم رسولی محلاتی آن را
کتاب سیری در سیره نبوی از دیگر کتاب هایی است که استاد مرتضی مطهری در خصوص تاریخچه زندگانی پیامبر اسلام و چگونگی گسترش سریع اسلام به شیوه نبوی نگاشته است. کتاب مشتمل بر سه بخش است. بخش اول شامل دو مقاله با عناوین «دعوت ها سه بعدی» و «موج اسلامی» بخش دوم که قسمت اصلی کتاب است مشتمل بر هشت سخنرانی استاد مطهری در خصوص سیره نبوی است که در فروردین 1354 در مسجد جامع بازار تهران ایراد شده است. بخش سوم نیز متشکل از یک سخنرانی و ترجمه صد سخن از پیامبر اسلام است. این کتاب را انتشارات صدرا منتشر کرده است.
«محمد خاتم پیامبران» عنوان کتابی دو جلدی است که با محوریت بعثت توسط گروهی از نویسندگان تدوین شده و انتشارات حسینه ارشاد آن را منتشر کرده است. در جلد اول جمعی از نویسندگان شامل سیدحسین نصر، محمدجواد باهنر، اکبر هاشمی رفسنجانی، سیدجعفر شهیدی، علی شریعتی، علامه طباطبایی و عطاءالله شهاب پور، این مجموعه را نگاشته اند مجموعه مقالات جلد اول، 10 مقاله به این شرح دارد: دین در جهان معاصر، جهان در عصر بعثت، از ولادت تا بعثت، از بعثت تا هجرت، از هجرت تا وفات، گوشه¬ای از اخلاق محمد، محمد در آئینه اسلام، سیمای محمد، بشارت انبیاء و ختم نبوت. کتاب در مهر 1347 منتشر شده است.
جلد دوم «محمد خاتم پیامبران» نیز از سوی حسینیه ارشاد یک سال بعد یعنی 1348 منتشر شد و شامل 9 مقاله است. اسلام و عقل از محمدتقی جعفری، جامعیت اسلام از حسین نوری، کارنامه اسلام از عبدالحسین زرین کوب، اسلام از دریچه مسیحیان از مجتبی مینوی، مستشرقین و اسلام از سیدغلامرضا سعیدی، تحلیلی از عوامل گسترش اسلام از سیدمرتضی شبستری، اسلام و مسلمانان در جهان امروز سیدهادی خسروشاهی، وحی و نبوت محمدتقی شریعتی و پیامبر امی از مرتضی مطهری اجزای این کتاب را شامل می شوند.
«محمد در مدینه» (تحلیلی نوین از زندگانی سیاسی و اجتماعی پیامبر) اثر دیگری است که سمیح عاطف الزین نویسنده لبنانی نگاشته و مسعود انصاری آن را به فارسی و در دو جلد ترجمه کرده است. این کتاب در 7 فصل شامل؛ موقعیت جغرافیایی و اقتصادی و اعتقادات عرب پیش از اسلام، اجداد محمد، آماده سازی محمد از سوی خداوند و پذیرفتن مسئولیت دعوت، مدینه منوره، پدیدار شدن فضای جنگ و درگیری، فتح مکه و پرداختن به امور مملکت نگاشته شده است. به نظر مترجم، این کتاب سبکی آسان یاب، نثری روان و سیاقی داستانی دارد؛ به گونه¬ای که به کمک آفرینش هنری خویش تصویری دلنشین از وقایع و رخدادهای عصر نبوت ارائه می¬دهد. این کتاب را انتشارات جام منتشر کرده است.
«سیمای پیامبر اعظم (صلیاللهعلیهوآله) در آینه نهجالبلاغه» عنوان کتاب دیگری است که حاصل گفتارهای آیت ا... محمدتقی مصباح یزدی درباره پیامبر اعظم است که با هدف ارائه تفسیری بر
کتاب «پیامبر وحدت» از دیگر آثاری است که در خصوص پیامبر اسلام به قلم سید حسین حسینی به زیور طبع آراسته شده است. موضوع کتاب بررسی مسئله «وحدت امت اسلامی» است و به نوعی تحلیل فشرده ای پیرامون موضوع مهم سیره حضرت رسول(ص) در جهت پی
کتاب «سیره رسول الله (ص) از آغاز تا هجرت» از دیگر کتاب¬هایی است که عباس زریاب خویی در خصوص سیره پیامبر اسلام نگاشته است. این کتاب اثری تحقیقی است که بر اساس منابع متقن و معتبر، روایتی منسجم از سیره پیامبر (ص) ارائه کرده است. نویسنده محتوای کتاب را به دوره عربستان پیش از اسلام تا سال وفات پیامبر اکرم (ص) اختصاص داده و انتشارات سروش آن را منتشر کرده است.
«بعثت، غدیر، عاشورا، مهدی» عنوان کتابی است که محمدرضا حکیمی برای نوجوانان و جوانان نوشته است. مبحث اول کتاب در خصوص بعثت است و نویسنده با روایتی ساده، جذاب و روان موضوع بعثت را تشریح کرده است. این کتاب را انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی در 175 صفحه منتشر کرده است.
نویسنده : ولد بیگی