باقلا جزو مواد غذایی است که در دسته سبزیجات قرار میگیرد و بیشترین میزان پروتئین را دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز خوزستان، باقلا یکی از غذاهای پرطرفدار میان خوزستانیها است که به روشهای مختلفی پخت و مصرف میشود و در درون خود مقادیر زیادی از انواع ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و پروتئین را جای داده است.
بررسیهای علمی نشان میدهد که این دانه سبز تاثیرات زیادی بر سلامتی و ایمنی بدن و بهبود عملکرد حرکتی دارد، بطوریکه با وجود جثه کوچک، از مواد مغذی زیاد برخوردار است.
همچنین غنی بودن از پروتئین گیاهی، فولات و چندین ویتامین و مواد معدنی دیگر از دیگر فواید بیشمار این گیاه به شمار میرود.
جالب است بدانید که باقلا دارای فیبر محلول بوده و علاوه بر کاهش کلسترول خون، به هضم غذا نیز کمک میکند و در ویتامینهای گروه B، کلسیم و سلنیوم بی تاثیر نیست، ضمن اینکه منبع بسیار خوبی از فیبر محلول، پروتئین، فولات، منگنز، مس و چندین ریز مغذی دیگر محسوب میشود.
کمک به بهبود علائم بیماری پارکینسون
پارکینسون نوعی بیماری است که منجر به مرگ سلولهای مغزی تولید کنند دوپامین شده و فرد دچار لرزش، مشکلات عملکرد حرکتی و دشواری راه رفتن میشود و داروهای شیمیایی حاوی لوودوپا برای درمان تجویز میکنند، اما جالب است بدانید که باقلا آمینو اسیدی است که در عملکرد انتقال دهندههای عصبی دوپامین، نوراپی نفرین (نورآدرنالین) و همچنین اپی نفرین نقش ایفا میکند و مصرف آن در کنار داروهای شیمیایی در بهبود علائم بیماری موثر است.
کمک به رشد سالم جنین با باقلا
باقالی مملو از فولات، مادهای مغذی است که نقش حیاتی در ایجاد سلولها و اندامهای جنین ایفا میکند، بطوریکه اگر مادر باردار باقلا را در رژیم غذایی خود جای دهد، منجر به دریافت فولات اضافی شده و به کاهش خطر نقص لوله عصبی یا مشکلات رشد مغز و نخاع نوزاد کمک میکند.
باقلا، گیاهی پرخاصیت، اما ناشناخته
به طور کلی، مصرف باقلا به دلیل افزایش فعالیت آنتی اکسیدانها برای تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از پیری زودرس مفید است.
همچنین به دلیل داشتن مقادیر زیادی منگنز و مس، سبب تحکیم استخوانها و مانع تحلیل رفتن آنها میشود، ضمن اینکه مصرف منظم این دانه سبزرنگ، به افزایش سطح آهن در بدن و بهبود علائم کم خونی کمک میکند، البته افراد دچار اختلال ژنتیکی کمبود گلوکز-۶- فسفات دهیدروژناز نباید آن را مصرف کنند، زیرا سبب ایجاد نوع دیگری از کم خونی به نام کم خونی همولیتیک میشود.
نکته قابل توجه درباره باقلا این است که این گیاه به دلیل داشتن منیزیم و پتاسیم، در شل شدن رگهای خونی و در نتیجه جلوگیری از افزایش فشار خون موثر است و به سلامت قلب کمک میکند، ضمن اینکه در کاهش وزن نیز تاثیر دارد.
مضرات مصرف بیش از حد باقلا
اگرچه این گیاه دارای خواص ارزشمند و بی شماری است، اما مصرف زیاد آن در دوران بارداری احتمال ایجاد فاویسم در نوزاد را بالا میبرد، ضمن اینکه ال دوپای اضافی در خون میتواند منجر به کمبود ویتامین B۶ شده و در نتیجه باعث بروز افسردگی در فرد شود.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید؛ کمبود G۶PD که کمبود گلوکز-۶- فسفات دهیدروژناز نامیده میشود، سبب تجزیه سلولهای قرمز خون به دلیل عفونت یا استرس خواهد شد و دریافت باقالی به بدتر شدن شرایط کمک میکند، پس از یه این بیماری مبتلا هستید، باقلا را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
بیشتر بخوانید: نقش ویتامینهای گروه B برای جوان ماندن مغز
همچنین خوردن باقلا در کودکان و افرادیکه تابحال مصرف نکرده اند، باید با احتیاط باشد، زیرا احتمال بروز مشکلاتی برای آنها وجود دارد.