بر اساس اطلاعات سامانه نماگرکووید-۱۹ (ISC COVID-۱۹ Visualizer) آمار بیماران و فوتیها بر اثر کرونا بهمن ماه ۱۴۰۰ در کشور افزایش داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) گفت: اطلاعات مستخرج از سامانه نماگرکووید-۱۹ (ISC COVID-۱۹ Visualizer) نشان میدهد که جمعیت بیماران جدید کشور که از ۲۳۲ هزار نفر در آبان به ۹۸ هزار نفر در آذر و به ۶۰ هزار نفر در دی کاهش یافته بود در بهمن ماه به ۶۸۹ هزار نفر (۱۱ برابر) افزایش یافته و بدین ترتیب کل جمعیت بیمار در کشور تا آخر بهمن به بیش از ۶ میلیون و ۹۲۵ هزار نفر رسیده است.
دهقانی گفت: این در حالی است که میزان بیماران جدید در دنیا در آذر از ۱۸ میلیون نفر در دی ماه به ۶۶ میلیون نفر و در بهمن به ۸۰ میلیون نفر رسیده و در نتیجه میزان کل بیماران در دنیا تا آخر بهمن به بیش از ۴۲۳ میلیون نفر رسیده و در نتیجه ۱۹ درصد از این کل جمعیت بیمار دنیا، در بهمن ماه بوده است.
وی گفت: روند کاهشی میزان متوسط رشد روزانه بیماری کشور در آبان ۰.۱۴ درصد، آذر ۰.۰۶ درصد، دی ماه ۰.۰۴ درصد متوقف شده و در بهمن ماه با جهش ۱۰ برابری به ۰.۳۵ درصد رسیده است و البته ایران با این متوسط رشد روزانه بیماری در میان کشورهای همزمان (۱۳ کشور همزمان در انتشار کووید -۱۹: چین، روسیه، ترکیه، برزیل، اسپانیا، آمریکا، فرانسه، ایران، کانادا، انگلیس، آلمان، پاکستان و ایتالیا) هنوز در آخر جدول قرار گرفته است.
در بهمن متوسط رشد روزانه بیماری کشورهای آلمان ۱.۶ درصد، فرانسه ۱.۱۹ درصد و روسیه ۱.۱۱ درصد بوده و به ترتیب در ردیفهای اول تا سوم کشورهای همزمان قرار داشته اند. ضمنا میزان متوسط رشد روزانه بیماری دنیا در بهمن ماه به ۰.۷۱ درصد رسیده است.
دهقانی ادامه داد: بررسیها حاکی از آن است که ایران در میان کشورهای با جمعیت بیش از ۲ میلیون بیمار (۳۹ کشور) از نظر متوسط رشد روزانه بیماری در بهمن در جایگاه ۳۵ قرار گرفته است. کشورهای ژاپن با ۲.۶۶ درصد، دانمارک با ۲.۳۱ درصد، رژیم اشغالگر قدس با ۱.۷۵ درصد، اطریش با ۱.۶۵ و هلند با ۱.۶۴ درصد جزء ۵ کشور اول هستند.
رییس ISC افزود: آمار فوتی ایران که در آبان ۴۰۲۸ نفر، آذر ۲۲۱۱ نفر و در دی ماه به ۹۸۵ نفر کاهش یافته بود، در بهمن به ۲۶۴۶ نفر افزایش یافته است. بر این اساس، تا پایان بهمن کل جمعیت فوتی کشور به ۱۳۴ هزار و ۷۹۸ نفر رسیده است. همچنین، نرخ متوسط رشد فوتی روزانه کشور که در آبان ۰.۱۱ درصد، آذر ۰.۰۶ درصد و در دی به ۰.۰۳ درصد کاهش یافته بود، در بهمن به ۰.۰۷ افزایش یافته است.
میزان رشد متوسط فوتی روزانه کشورهای کانادا ۰.۳۸ درصد، آمریکا ۰.۲۸ درصد و ترکیه ۰.۲۶ درصد بوده و به ترتیب در ردیفهای اول تا سوم کشورهای همزمان قرار دارند. میزان متوسط نرخ رشد فوتی دنیا در آذر ۰.۱۴ درصد، دی ۰.۱۳ درصد و در بهمن ۰.۱۸ درصد گزارش شده است.
همچنین، بررسیها نشان میدهد که در بهمن ماه، ایران در میان همه کشورهای دنیا با بیش از ۲ میلیون بیمار (۳۹ کشور)، از نظر متوسط نرخ رشد روزانه فوتی تقریبا در انتهای جدول این کشورها قرار دارد.
در بهمن کشورهای استرالیا با متوسط نرخ رشد روزانه فوتی ۱.۷۶ درصد، دانمارک ۰.۶۳ درصد و رژیم اشغالگر قدس با ۰.۵۵ درصد به ترتیب در جایگاههای اول تا سوم دنیا قرار دارند.
نتیجه بررسیها نشان میدهد که ایران با رشد ناگهانی بیماری و نیز فوتی در بهمن وارد پیک جدید بیماری شده که لازم است با تداوم واکسیناسیون و نیز رعایت شیوهنامهها و دستورالعملها و تجربه سابق نسبت به کنترل وضعیت در سراسر کشور اقدام شود.
الف- بررسی آمار شیوع بیماری
رییس ISC گفت: نتایج و آمار سامانه کووید-۱۹ به همراه تحلیلهای مقایسهای وضعیت بیماری در کشور و دنیا در ادامه آمده است. روند آمار انتشار بیماری در کشورهای همزمان با جمعیت بیماران کمتر از ۱۵ میلیون نفر برای یکسال کامل در نمودار ۱ نشان داده شده است. در این نمودار محور افقی بیانگر روز و از اول اسفند ۹۹ تا اول اسفند ۱۴۰۰ و محور عمودی جمعیت بیمار است.
همان طور که در نمودار نشان داده شده است کشورهای همزمان با جمعیت بیمار کمتر از ۱۵ میلیون نفر تا اول اسفند ۱۴۰۰ به ترتیب صعودی عبارت از آلمان، ترکیه، ایتالیا، اسپانیا، ایران، کانادا، پاکستان و چین بوده است. ضمنا ۵ کشور دیگر (آمریکا، برزیل، روسیه، فرانسه و انگلیس) دارای جمعیت بیمار بالای ۱۵ میلیون بوده و در نمودار ظاهر نشدهاند. جهش شیب بسیار زیاد و ناگهانی ۴ کشور آلمان، ترکیه، ایتالیا و اسپانیا از دی ماه ۱۴۰۰ کاملا مشهود بوده و این روند کماکان ادامه دارد.
دهقانی گفت: به منظور بررسی دقیق تر، آمار کل بیماران و آمار بیماران جدید در سه ماه آذر، دی و بهمن در سال ۱۴۰۰ برای کشورهای همزمان در جدول ۱ نشان داده شده است. همانطور که ملاحظه میشود، تعداد کل بیماران جدید دنیا که در دی ۶۶ میلیون و ۴۲۳ هزار نفر بود در بهمن به ۸۰ میلیون و ۵۸۱ هزار نفر افزایش یافته است.
در میان کشورهای همزمان، افزایش تعداد بیماران جدید در بهمن نسبت به دی برای برخی کشورها از جمله برزیل، روسیه، آلمان، ترکیه، ایران و پاکستان صورت گرفته است. به طور خاص افزایش سه برابری در برزیل (از ۱.۳ میلیون نفر به ۴.۵ میلیون نفر)، ۷ برابری در روسیه (۶۰۰ هزار نفر به ۴.۲ میلیون نفر)، افزایش سه برابری کشور آلمان (از ۱.۵ به ۵.۱ میلیون نفر) و یازده برابری کشور ایران (از ۶۰ هزار نفر به ۶۸۰ هزار نفر) مشاهده میشود.
بیشترین میزان افزایش آمار بیماران در مرداد برابر با ۱ میلیون و ۵۳ هزار نفر بوده که در شهریور به ۸۰۰ هزار نفر رسیده است. این میزان در آذر به ۹۸ هزار نفر و در دی ماه به ۶۰ هزار نفر یعنی کمترین میزان رسیده بود که در بهمن با جهش زیاد به ۶۸۸ هزار نفر یعنی بیش از ۱۱ برابر رسیده است.
وی افزود: به منظور تجزیه و تحلیل آماری بیشتر، اطلاعات مربوط به ۱۳ کشور همزمان در طول یکسال گذشته (اسفند ۹۹ الی بهمن ۱۴۰۰) در جدول ۲ آمده است. این اطلاعات شامل میزان متوسط رشد روزانه بیماری در هر ماه بوده و تمام مقادیر محاسبه شده در ستون آخر (بهمن ماه) به ترتیب صعودی مرتب شده است.
دهقانی ادامه داد: میزان نرخ رشد متوسط در واقع متوسطگیری متحرک بر روی بازه زمانی هر ماه میباشد. بدین ترتیب با مقایسه این شاخص میتوان به عملکرد کشورها در کنترل روند انتشار بیماری و نیز مقابله با بیماری پی برد. همان طور که ملاحظه میشود، میزان متوسط رشد بیماری در بهمن در کشورهای آلمان ۱.۶ درصد، فرانسه ۱.۱۹ درصد و روسیه ۱.۱۱ درصد بوده و به ترتیب در جایگاه اول تا سوم کشورهای همزمان قرار دارند.
نتایج جدول ۲ نشان میدهد که متوسط نرخ رشد روزانه بیماری در بهمن ماه برای همه کشورها بجز آلمان، روسیه، ترکیه، برزیل، پاکستان و ایران کاهش یافته است. به طور خاص میزان نرخ متوسط رشد روزانه بیماری در کشور آلمان از ۰.۶ به ۱.۶ درصد، روسیه از ۰.۲۲ به ۱.۱۱ درصد، ترکیه از ۰.۵۲ به ۰.۷۶ درصد، برزیل از ۰.۲ به ۰.۶ درصد، پاکستان از ۰.۱۴ به ۰.۳۶ درصد و ایران از ۰.۰۴ به ۰.۳۵ درصد افزایش یافته است.
دهقانی افزود: بدین ترتیب، روند کاهشی نرخ متوسط رشد روزانه بیماری ایران در آبان ۰.۱۴ درصد، آذر ۰.۰۶ درصد، دی ۰.۰۴ درصد که در بهمن ماه متوقف و به ۰.۳۵ درصد افزایش یافته است. علیرغم این ایران از این نظر در انتهای کشورهای همزمان و البته قبل از چین قرار گرفته است.
رییس ISC در ادامه گفت: نمودار ۳، مقایسه میزان فوتی کشورهای همزمان با میزان جمعیت فوتی بیش از ۹۰ هزار نفر و کمتر از ۲۰۰ هزار نفر (۶ کشور) از اول اسفند ۹۹ الی اول اسفند ۱۴۰۰ را نشان میدهد. کشورهای آمریکا (۹۵۹ هزار فوتی)، برزیل (۶۴۳ هزار فوتی) و روسیه (۳۴۴ هزار فوتی) و نیز کانادا (۳۶ هزار فوتی)، پاکستان (۳۰ هزار فوتی) و چین (۴۶۳۶ فوتی) در نمودار فوق ظاهر نشده اند.
همان طور که از نمودار مشاهده میشود، تا اول اسفند ۱۴۰۰ سه کشور انگلیس، ایتالیا و فرانسه در صدر کشورهای مورد نظر به لحاظ تعداد فوتی قرار دارند. از نمودار پیداست که روند افزایشی میزان فوتی ایران از اردیبهشت سال ۱۴۰۰ آغاز شده و آمار فوتی کشور در خردادماه از اسپانیا و سپس در مرداد از آلمان و در مهر از فرانسه بیشتر شده است.
شیب روند فوتی از آبان کاهش یافته و این روند در آذر، دی و حتی بهمن نیز ادامه یافته است. این در حالی است که روند افزایشی میزان فوتی در سایر کشورها از جمله انگلیس، ایتالیا، فرانسه، آلمان، اسپانیا و ترکیه از دو ماه گذشته در نمودار مشاهده میشود.
وی گفت: به منظور بررسی دقیق تر، آمار فوتی و بهبودی در دی و بهمن ۱۴۰۰ و نیز آمار کل فوتی و بهبودی تا پایان بهمن برای کشورهای همزمان در جدول ۳ نشان داده شده است. آمار فوتی در کل دنیا در دیماه برابر با ۲۰۸ هزار نفر بوده که در بهمن به ۳۰۷ هزار نفر افزایش یافته است. بدین ترتیب کل فوتی در دنیا تا آخر بهمن به ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رسیده است.
دهقانی گفت: همانطور که از جدول ۳ ملاحظه میشود، روند افزایشی میزان فوتی تقریبا در همه کشورها بجز روسیه، آلمان و چین وجود داشته است. بیشترین تعداد فوتی در بهمن مربوط به کشور آمریکا است که از ۵۲ هزار نفر در دی به حدود ۷۵ هزار نفر در بهمن رسیده است. بیشترین افزایش تعداد فوتی در بهمن نسبت به دی، در کشور برزیل از ۴۲۶۰ نفر به بیش از ۲۱ هزار نفر و ایران از ۹۸۵ نفر به بیش از ۲۶۰۰ نفر بوده است.
همچنین از جدول ۳ مشاهده میشود که آمار بهبودی در کل دنیا در دی برابر با ۲۸ میلیون نفر بوده که در بهمن به ۷۲ میلیون نفر افزایش یافته است. بدین ترتیب کل بهبود یافتگان در دنیا تا آخر بهمن به بیش از ۳۴۸ میلیون نفر رسیده است.
رییس ISC گفت: میزان جمعیت بهبود یافته در بهمن نسبت به دی در اغلب کشورهای همزمان به میزان زیادی افزایش یافته است. به طور خاص میزان بهبودی کشور برزیل از ۴۳۷ هزار نفر به ۳ میلیون نفر (حدود ۸ برابر)، فرانسه از ۲ میلیون نفر به ۹ میلیون نفر (۴.۵ برابر) و اسپانیا از ۴۰۰ هزار نفر به حدود ۳ میلیون نفر (۷ برابر) رسیده است. تعداد بهبود یافتگان ایران در دی ماه ۶۰ هزار نفر بود که در بهمن به ۳۸۰ هزار نفر افزایش یافته است.
وی ادامه داد: نمودار ۴ میزان فوتیهای جدید کشور را در طول سال گذشته (بهمن ۹۹ الی بهمن ۱۴۰۰) نشان میدهد. همان طور که ملاحظه میشود، ایران در مردادماه ۱۴۰۰ با ۱۳ هزار و ۹۷۵ فوتی و در شهریور ۱۴۰۰ با تعداد فوتی ۱۶۱۵۳ نفر بالاترین فوتی را داشته است. روند کاهشی از مهر آغاز شده و تعداد فوتی ۴۰۲۸ نفر در آبان به ۲۲۱۱ نفر در آذر و به ۹۸۵ نفر در دی ماه یعنی کمترین میزان در طول سال گذشته رسیده بود، ولی این آمار به ۲۶۴۶ نفر در بهمن ماه افزایش یافته است.
وی ادامه داد: جدول ۴ میزان نرخ رشد متوسط روزانه فوتی ۱۳ کشور همزمان از اسفند ۹۹ الی بهمن ۱۴۰۰ را نشان میدهد. لازم به ذکر است تمام مقادیر محاسبه شده در بهمن ۱۴۰۰ (ستون آخر) به ترتیب صعودی مرتب شده است. همان طور که از جدول پیداست میزان متوسط رشد روزانه فوتی دنیا در آبان ۰.۱۵، آذر ۰.۱۴ درصد و دی ماه به ۰.۱۳ درصد کاهش یافته و مجددا در بهمن به ۰.۱۸ درصد افزایش یافته است.
دهقانی گفت: در بهمن ماه، میزان رشد متوسط فوتی روزانه کشورهای کانادا ۰.۳۸ درصد، آمریکا ۰.۲۸ درصد و ترکیه ۰.۲۶ درصد بوده و به ترتیب در ردیفهای اول الی سوم کشورهای همزمان قرار دارند. میزان نرخ متوسط رشد فوتی روزانه ایران در آبان ۰.۱۱ درصد، در آذر ۰.۰۶ درصد، دی ۰.۰۳ درصد و در بهمن به ۰.۰۷ درصد رسیده است.
رییس ISC در ادامه افزود: برخی مشخصات آماری وضعیت کشورهای دنیا با بیش از دو میلیون بیمار (۳۹ کشور) تا پایان بهمن ۱۴۰۰ در جدول ۵ نشان داده شده است. میزان کل جمعیت بیماران جدید در دنیا در آذر ۱۸ میلیون و ۷۲۹ هزار نفر بود که در دی با افزایش ناگهانی بیش از سه برابر به ۶۶ میلیون و ۴۲۳ هزار نفر رسید و در بهمن به ۸۰ میلیون و ۵۸۰ هزار نفر بیمار رسیده و در نتیجه جمعیت کل بیماران در دنیا تا آخر بهمن به بیش از ۴۲۳ میلیون و ۵۷۲ هزار نفر رسیده است. در واقع ۱۹ درصد از این کل جمعیت بیمار دنیا، در بهمن ماه بوده است.
وی افزود: میزان کل جمعیت بیمار در ایران با افزایش ۶۸۸ هزار نفر در بهمن به بیش از ۶ میلیون و ۹۲۵ هزار نفر رسیده و در میان این کشورها در جایگاه ۱۲ قرار دارد. بر اساس این گزارش، ایران در بهمن با میزان متوسط رشد روزانه بیماری ۰.۳۵ درصد در جایگاه ۳۵ جدول قرار دارد.
در بهمن ماه، کشورهای ژاپن با میزان متوسط رشد روزانه بیماری ۲.۶۶ درصد، دانمارک با ۲.۳۱ درصد، رژیم اشغالگر قدس با ۱.۷۵ درصد، اطریش با ۱.۶۵ درصد و هلند با ۱.۶۴ درصد به ترتیب در جایگاههای اول تا پنجم دنیا قرار دارند و تقریبا اکثر کشورهای اروپایی در نیمه اول جدول قرار دارند.
دهقانی گفت: آمار فوتی ایران که در آبان ۴۰۲۸ نفر، آذر ۲۲۱۱ نفر و در دی به ۹۸۵ نفر کاهش یافته بود در بهمن به ۲۶۴۶ نفر افزایش و بر این اساس تا پایان بهمن آمار کل فوتی کشور به ۱۳۴ هزار و ۷۹۸ نفر رسیده است. نرخ متوسط رشد روزانه فوتی ایران که در آبان ۰.۱۱ درصد، در آذر ۰.۰۶ درصد و در دی به ۰.۰۳ درصد کاهش یافته در بهمن به ۰.۰۷ افزایش یافته و ایران از این نظر در در انتهای جدول (جایگاه ۳۶) قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در بهمن کشورهای استرالیا با متوسط نرخ رشد روزانه فوتی ۱.۷۶ درصد، دانمارک ۰.۶۳ درصد و رژیم اشغالگر قدس با ۰.۵۵ درصد به ترتیب در جایگاههای اول تا سوم دنیا قرار دارند. میزان متوسط نرخ رشد فوتی دنیا که در آذر ۰.۱۴ بود با اندکی کاهش به ۰.۱۳ درصد در دی و در بهمن به ۰.۱۸ درصد رسیده است.
مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، جهت تسریع فرایند اطلاع رسانی در زمینه یافتههای جدید علمی در مورد ویروس کووید-۱۹ و کمک به پژوهشگران، سیاستگذاران حوزه سلامت و عموم مردم و نیز پاسخ دهی مطلوب به همه گیری جهانی، سامانه نماگرکووید-۱۹ (ISC COVID-۱۹ Visualizer) را از ابتدای بروز بیماری راه اندازی کرده است.
اطلاعات این پایگاه شامل جدیدترین مقالات علمی تمام متن منتشر شده و پیش چاپ و نیز آمار مربوط به وضعیت انتشار بیماری بر اساس نقشه جهانی از وضعیت همهگیری بیماری کووید-۱۹ بوده و با جستجو در آن تازهترین آمار مبتلایان، مرگ و میر، درمانشدگان و همچنین نسبتهای ابتلا به جمعیت به تفکیک هر کشور و مقایسه بر اساس نمودار زمانی-مکانی قابل مشاهده است. آدرس وبگاه این سامانه https://maps.isc.ac/covid۱۹/)) بوده که از طریق وبگاه اصلی موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) https://www.isc.ac)) در دسترس است.
این سامانه همچنین به درخواست سازمان همکاریهای اقتصادی کشورهای عضو دی هشت (D۸) برای بهره برداری کشورهای عضو، در فروردین ماه ۱۳۹۹ با حضور نمایندگان کشورهای عضو این سازمان به دعوت مرکز بهداشت و حمایت اجتماعی سازمان D۸ (D۸-HSP) و نیز مرکز بهداشت جهانی (Chatham House) لندن به صورت ویدیوکنفرانس رونمایی و در وبگاه آن سازمان به آدرس (http://developing۸.org/) قرار گرفت.
در زمان حاضر حدود ۱۸۰۰۹ مدرک از آخرین یافتههای علمی در خصوص ویروس کووید-۱۹ در قالب مقاله تمام متن چاپ شده و پیش چاپ در این سامانه در دسترس محققان و پژوهشگران قرار دارد و البته این اطلاعات به طور روزانه به روز رسانی میشود.
از این تعداد پژوهش، کشورهای آمریکا، چین و انگلیس به ترتیب با ۲۸۱۲، ۲۴۰۶ و ۱۲۲۴ مقاله بیشترین مشارکت علمی را در مقایسه با سایر کشورهای دنیا در این حوزه داشتهاند. سایر کشورها از جمله ایتالیا (۱۱۷۹ مدرک)، فرانسه (۴۴۷ مدرک)، کانادا (۴۳۹ مدرک)، هند (۴۱۷ مدرک)، آلمان (۴۱۲ مدرک) و استرالیا (۳۳۵ مدرک) به ترتیب در جایگاههای چهارم الی نهم قرار دارند. ضمنا کشور ایران با ۲۸۳ مقاله جایگاه دهم دنیا را در پژوهش و تحقیق و یافتههای جدید در خصوص ویروس کووید-۱۹ دارد. در این سامانه همچنین مجموعهای از دستورالعملها و پروتکلهای صادر شده توسط سازمانهای معتبر دنیا از جمله سازمان بهداشت جهانی (WHO) در حوزه بهداشت، سلامت و مقابله با شیوع بیماری کووید –۱۹ قرار دارد که میتواند مورد استفاده عموم قرار گیرد.