افزایش قیمت گوشت قرمز در اهواز در روزهای اخیر سبب قدرت خرید مردم برای تهیه این محصول کمتر و کمتر شود، اما علت این افزایش چیست؟
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز خوزستان، گوشت قرمز و فرآوردههای آن به دلیل طعم لذیذ از محصولات پرمصرف در خانوادههای ایرانی محسوب میشود و خوزستان به خاطر برخورداری از شرایط آب و هوایی مناسب، یکی از قطبهای پرورش دام سبک و سنگین به شمار میرود.
نکته قابل توجه این است که با وجود واحدهای صنعتی و سنتی و حضور عشایر در نقاط مختلف استان، در روزهای گذشته شاهد افزایش ناگهانی گوشت قرمز و البته تنوع قیمت و کیفیت این محصول در واحدهای عرضه کننده آن هستیم
وقتی قیمت محصولات و کالاهای اساسی افزایش مییابد، بدون شک تقاضا از سوی مصرف کنندگان به دلیل کاهش قدرت خرید نیز نزولی میشود، بطوریکه خریداران میگویند اگر در ماهها و سال گذشته میتوانستیم در طول یک ماه ۵-۴ کیلوگرم گوشت خریداری کنیم، هم اکنون با گران شدن این محصول، میزان خرید به یک و حتی نیم کیلوگرم آن هم برای ۳-۲ ماه کاهش یافته است.
با توجه به گلایههای مردم درخصوص افزایش بی رویه قیمتها و نبود نظارت بر بازار عرضه گوشت، موضوع را از مسئولان مربوط پیگیری کردیم.
کمبود تولید ۹ هزار تن گوشت قرمز در خوزستان
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: خوزستان در زمینه تولیدات محصولات کشاورزی یکی از استانهای برتر و پیشرو به شمار میرود، بطوریکه در این رابطه رتبه نخست کشوری داریم و تامین غذای میلیونها نفر از هموطنان جزو افتخارات ما است.
خدارحم کریمی افزود: اما به موازات پیشرفتها در حوزه کشاورزی، بخش دام و طیور و همچنین شیلات که جزیی از بخش کشاورزی است، متناسب با برنامههای توسعه پیش نرفت، بطوریکه در تامین مواد پروتئینی از جمله گوشت قرمز با موازنه منفی روبرو هستیم.
وی ادامه داد: اگر مصرف سرانه گوشت قرمز را ماهیانه ۱۱ کیلوگرم در نظر بگیریم، نیاز ما در خوزستان به این محصول ۵۳ هزار تن در سال خواهد بود که از این میزان با توجه به وجود ظرفیتهایی که در استان شامل؛ مجتمعهای دامپروری صنعتی، پرورش دام سنتی و دام عشایر، ۴۴ هزار تن گوشت در استان تولید میشود و شاهد کمبود ۹ هزار تن محصول هستیم و موازنه منفی داریم و به عبارت دیگر میزان تولید با میزان مصرف همخوانی ندارد.
کریمی با اشاره به فعالیت حدود ۲۰ مجتمع دامپروری در استان که تامین کننده منابع تامین گوشت هستند، گفت: بخش قابل توجهی از این دام کشتاری از طریق دام سنتی روستایی و عشایر و میزان کمبود محصول از طریق واردات تامین میشود، بنابراین هر عاملی که بر موارد یاد شده تاثیر بگذارد، بر قیمت و فرآیند عرضه تاثیرگذار است.
تاثیر بحران خشکسالی بر دامداری سنتی و عشایری
این مقام مسئول با اشاره به مواجهه با بحران خشکسالی در سال گذشته افزود: یکی از بخشهایی که مستقیما از این بحران تاثیر گرفت، حوزه دامپروری و دامداری سنتی و عشایری است، زیرا وابستگی شدیدی به آب و مرتع دارند، بطوریکه وقتی مراتع ضعیف میشوند، دامداران باید برای تامین خوراک دام از علوفه دستی استفاده کنند.
کریمی میگوید: تامین علوفه دستی بخشی از هزینههای تولید را افزایش داد و به همین سبب استفاده و تقاضا برای آن در سطح استان و به تبع آن واحدهای دامپروری سبب تغییر در قیمت نهاده دامی شد و تولید کنندگان نیز در زمینه هزینه ها، دچار مشکلاتی شدند، اما این افزایش هزینهها و برآوردهای صورت گرفته نسبت به افزایش قیمت گوشت همخوانی ندارد، به این معنا که اگرچه به دلایل یاد شده شاهد افزایش هزینههای تولید بودیم، اما قیمت این محصول در بعضی از فروشگاههای عرضه کننده بیشتر از قیمت واقعی است.
جلوگیری از کشتار دام مولد با صادرات دام
معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: با توجه به مشکلاتی که به دلیل خشکسالی و افزایش هزینههای نگهداری به وجود آمد، موضوع خرید دام و صادرات دام مازاد در شرکت پشتیبانی به دلیل افزایش هزینهها مطرح شد.
علیرحم کریمی هدف از مطرح کردن موضوع صادرات دام را جلوگیری از کشتار دامهای مولد و خریداری دام مازاد را حمایت از دامداران عنوان کرد و ادامه داد: با وجود مصوبه آزاد بودن صادرات، اما میزان خروج دام از کشور چشمگیر نبود و تاثیر چندانی در قیمت محصول نداشت.
وی با بیان اینکه در ماههای اخیر قاچاق دام از خوزستان رخ نداده است، افزود: پاییز فصل زاد و ولد دامهای سنتی است و عمدتا عرضه دامپروری به کشتارگاهها در این فصل کاهش مییابد، از طرفی هم خشکسالی سبب شد کشتار دام سبک انجام شود و مشکلاتی در زمینه تامین گوشت به وجود آورد که با این شرایط بخشی از دامهای مورد نیاز خود را الزاما باید از استانهای همجوار وارد کنیم.
ممانعت از ورود دام به استانهای مرزی
کریمی به مصوبه ستاد قاچاق کالا و ارز در سالهای گذشته اشاره کرد و ادامه داد: بر اساس این مصوبه واردات دام به استانهای مرزی به اقصی نقاط کشور ممنوع کردند، به این معنی که امکان خریداری دام از استانهایی که از نظر تولید و پرورش دام سبک شرایط مطلوبی داشته و دام قابل پروار و مازاد دارند، از ما سلب شد.
این مقام مسئول میگوید: پیگیریهایی از طرف استاندار ویژه خوزستان و مکاتبههایی با وزارت متبوع و ستاد قاچاق کالا و ارز برای واردات دام با نظارت دامپزشکی از دامپروری مبداء تا کشتارگاه مقصد انجام شده تا بتوانیم کمبود گوشت را تامین و مشکلات در این زمینه را رفع کنیم.
قیمت گوشت تابع عرضه و تقاضا است
کریمی درخصوص تفاوت قیمتها گفت: با توجه به اینکه گوشت از جمله کالاهایی نیست که مشمول قیمت مصوب باشد، عمدتا قیمت آن تابع عرضه و تقاضا است، اما به دلیل اینکه باید قیمت مشخص با در نظر گرفتن هزینههای حمل و ... وجود داشته باشد تا عرضه کنندگان نتوانند محصول را با قیمت غیرمتعارف عرضه کنند، تصمیم به اعلام قیمت مصوب و ابلاغ آن به فروشندگان کردیم، به همین سبب ملاک بازرسیها نیز قیمت مصوب است و افرادیکه اقدام به گرانفروشی یا کم فروشی کنند، پرونده تشکیل و به سازمان صمت و اداره تعزیرات حکومتی خوزستان برای اجرای حکم معرفی خواهد شد.
تشدید نظارتها در آستانه نوروز و ماه مبارک رمضان
وی افزود: با توجه به قرار داشتن در آستانه سال نو و همچنین ماه مبارک رمضان، نگاه ما در وهله اول عرضه مناسب کالاها در سطح استان و سپس مدیریت قیمتها است، همچنین نظارتها بر بازار تشدید میشود.
علیرحم کریمی ادامه داد: در بحث تشدید نظارتها، با هماهنگیهایی که با اتاق اصناف و سازمان صنعت، معدن و تجارت انجام شده است، برنامه ویژهای در روزهای پایانی سال از ۱۵ اسفندماه امسال تا ۲۰ فروردین سال آینده با انتخاب افراد خاص و تامین تجهیزات با همکاری بسیج اصناف، بازرسی اصناف و پلیس امنیت اقتصادی اجرا خواهد شد.
به گفته معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان؛ گروههای بازرسی در ۴ نقطه اهواز از ساعت ۹ تا ۱۳ در شیفت صبح و ۱۶ تا ۲۳ در شیفت شب عملکرد اصناف مختلف را زیر نظر میگیرند.
جای خالی میادین عرضه دام در خوزستان
کریمی در پاسخ به این پرسش که "چرا دست دلالان از بازار کوتاه نمیشود؟ " گفت: ساختار مناسبی در زمینه عرضه و توزیع کالا در خوزستان و میادین عرضه دام با زیرساختهای استاندارد و مناسب که تاثیر زیادی در قیمتها دارند، وجود ندارد، ضمن اینکه خرید و فروش دام در استان به صورت سنتی و توافقی انجام میشود و همین امر در تعیین قیمت مصوب مشکلاتی را ایجاد میکند.
نبود استانداردهای لازم در کشتارگاه اهواز
وی این کمبودها را عامل افزایش واسطهها و دلالان و در نتیجه گران شدن گوشت دانست و افزود: کشتارگاههای صنعتی فعال در استان از استانداردهای لازم برخوردار نیستند و میتوان گفت نیمه صنعتی هستند، زیرا مراحلی که از ورود دام تا خروج لاشه کشتار شده آن باید رعایت شود، وجود ندارد.
کریمی به دعوت از بخش خصوصی برای راه اندازی کشتارگاه صنعتی پیشرفته با همه امکانات و شرایط برای ورود دام، انتظار دام، نگهداری از آن تا زمان فروش، قیمتگذاری و... در اهواز اشاره کرد و ادامه داد: با وجود اینکه هم وارد کننده و هم صادر کننده دام محسوب میشویم، اما زمانی به دلیل نبود شرایط مناسب، بسیاری از دامداران دامهای خود را برای کشتار به استانهای همجوار میبرند و به متقاضیان تحویل میدهند.
دام مازاد در خوزستان وجود ندارد
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت و مرغ اهواز درخصوص صادرات دام و تاثیر آن بر قیمتها گفت: مستنداتی وجود دارد که در رسانه اعلام شد که قرار است ۱۵۰ هزار راس دام به کشورهای امارات، عراق، کویت و عمان صادر شود، این در حالی است که دستگاه مربوطه اعلام کرده صادرات انجام نشد.
سیداصغر حسینی بهارانچی با بیان اینکه اعلام این موضوع حتی در صورت اجرایی نشدن آن سبب جوسازی شد، افزود: پشتیبانی امور دام گوشت با قیمت ۵۲ تا ۵۳ هزار تومان را با قیمت ۶۲ هزار تومان از تولیدکنندگان خریداری کرد و همین موضوع تاثیراتی بر نوسان قیمت این محصول گذاشته است.
وی درخصوص اظهارات آقای پویان مبنی بر کاهش ۵۰ درصد تقاضا و مصرف گوشت در خوزستان گفت: ۲ سال قبل، مقرر شد دام سبک به کشتارگاههای اهواز تحویل داده شود، این در حالی است که حدود ۱۵۰ کشتارگاه که قصابها گوشت را از آنها خریداری میکنند، معرفی کرد و موضوع تحویل گوشت با قیمت مناسب ناتمام باقی ماند.
حسینی بهارانچی تاکید کرد: دام مازاد در کشور و به ویژه در استان خوزستان وجود ندارد و هر شخصی که ادعا میکند دام مازاد وجود دارد، با حضور مسئولان و رسانهها به محل خواهیم رفت تا هر دامی که مصرف کنندگان خواهان آن هستند، وجود دارد یا خیر.
ورود آزاد و قاچاق روزانه ۲۰۰ راس دام به خوزستان
این مقام مسئول ادامه داد: اگر دام از استانهای همجوار و به ویژه کوهدشت لرستان وارد نشود، ما با مشکل تامین نیاز مردم روبرو میشویم، اگرچه در حال حاضر هم حدود ۲۰۰ راس به صورت قاچاق یا آزاد، دام مورد نیاز وارد میشود و کمک به تامین این محصول است.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت و مرغ اهواز به نگرانی برخی از تولیدکنندگان برای واردات دام به صورت آزاد و توقیف محموله آنها اشاره کرد و گفت: برخی افراد جرات واردات دارند و همکاری آنها جای تقدیر دارد، زیرا اگر اینگونه واردات صورت نگیرد، با مشکلات متعدد و کمبود گوشت مواجه میشویم، زیرا روز گذشته تعدادی از قصابها به کشتارگاه ملاثانی مراجعه کردند و از نبود دام گلایه داشتند که همین موضوع اهمیت تجدید نظر در مصوبه یاد شده و صدور مجوز واردات دام به استانهای مرزی را دوچندان میکند.
حسینی بهارانچی به بررسی قیمت مصوب گوشت با حضور مسئولان جهاد کشاورزی استان اشاره کرد و افزود: نتیجه بررسیها و جلسهها به این ختم شد که قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفند بره شقهای و مخلوط با ۱۰۰ گرم دمبه ۱۵۰ هزار تومان و قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله ۱۴۰ هزار تومان در بازار عرضه شود.
قیمت هر کیلوگرم گوشت بره و گوساله چقدر است؟
این مقام مسئول به وجود ۲ موضوع گرانی و گرانفروشی در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: فروشندهای که صادرات دام را علت افزایش قیمت گوشت میداند، روزانه ۱۵۰ لاشه گوشت میفروخت و هم اکنون فروش به حدود ۸۰ لاشه و به عبارتی دیگر نصف رسیده است، ضمن اینکه این شخص به دلیل نارضایتی از کشتارگاه اهواز، در چندین مرحله گوشت مورد نیاز خود را از کشتارگاههای اصفهان خریداری و به وسیله خودروهای دارای سردخانه و با نظارت دامپزشکی این استان به اهواز وارد میکرد.
وی میگوید: در سایر استانها افراد خاصی هستند که از قصابها و عرضه کنندگان گوشت میزان و نوع محصول موردنیاز را دریافت میکنند و پس از کشتار با چند درصد کمتر، گوشت را به متقاضی تحویل میدهند، اما در اهواز چنین روشی استفاده نمیشود و بیشتر قصابها به کشتارگاه مراجعه نمیکنند و سفارش خود را به دلالان میدهند و همین امر سبب افزایش تدریجی قیمتها و تفاوت قیمت در واحدهای عرضه کننده میشود.
بهره برداری از کشتارگاه صنعتی دام در شهر رامین
سیداصغر حسینی بهارانچی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۶ آقای شریعتی کشتارگاه صنعتی دام در شهر رامین را در زمینی به مساحت ۱۱ هکتار که ۳ هکتار از آن محوطه کشتارگاهی است، کلنگ زنی کرد، افزود:، اما افزایش قیمت دلار، شیوع کرونا و ... سبب بروز مشکلاتی در زمینه اجرا و تکمیل آن شد که امیدواریم تا ۳ تا ۴ ماه آینده بتوانیم آن را به بهره برداری برسانیم.
وی گفت: این کشتارگاه بر اساس اعلام اداره کل دامپزشکی خوزستان، در هر شیفت کاری ظرفیت کشتار یکهزار راس گوسفند و ۲۰۰ راس دام سنگین دارد.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت و مرغ اهواز به حساسیت مصطفی کنارکوهی، مدیرکل اداره دامپزشکی خوزستان در خصوص عرضه بهداشتی گوشت، نظارت بر کشتار، رعایت بهداشت و عرضه آن به صورت بسته بندی اشاره کرد و ادامه داد: مشکلات تاسیساتی این مجتمع حل شده و احتمالا بعد از ماه مبارک رمضان با همکاری دستگاههای اجرایی و مربوط افتتاح و راه اندازی خواهد شد.
اگرچه مسئولان در خصوص مشکلاتی که در زمینههای مختلف به وجود میآیند، مستنداتی ارائه و قولهایی برای پیگیری مسائل و رفع معضلات میدهند، اما باید این موضوع را مد نظر داشت که با گران شدن مواد غذایی از جمله؛ گوشت، مرغ، برنج، نان، روغن و... سفره مردم روز به روز کوچکتر خواهد شد و قدرت خرید به حدی کاهش مییابد که شاید فقط جرعهای آب در سفرهها بماند و بس...