یک واحد فناور در پارک علم و فناوری خلیج فارس استان بوشهر طرح پرورش صدف خوراکی با هدف صادرات و ارزآوری برای کشور را اجرا کرده است.
طرح تکثیر و پرورش صدف دو کفهای بومی خلیج فارس از سال ۱۳۹۱ توسط سید پیام قاضی کارشناس ارشد رشته شیلات بصورت پایلوت در دریا آغاز شد و از سال ۱۳۹۸ در محیط آزمایشگاهی و در یک محیط محصور برای نخستین بار در کشور اجرا شده است.
نخستین پرورش دهنده صدف مصنوعی دوکفهای کشور میگوید: ارزآوری تکثیر و پرورش صدف خوراکی و صدف مروارید ساز با کاربردهای غذایی، دارویی و استفاده در صنعت آرایشی و بهداشتی ظرفیت بسیار بالایی دارد.
قاضی اضافه کرد: پرورش صدف خوراکی و صدف مروارید ساز این منطقه برای مصرف غذایی بازار پر رونقی دارد و کشورهای حاشیه خلیج فارس، هند و روسیه از مشتریان اصلی برای خرید این محصول هستند که در صورت توسعه فعالیت میتوانیم بازار آنها را به دست بگیریم.
وی بیان کرد: هر صدف به صورت دانهای ۴۵ تا۶۵ هزارتومان و با نرخ دلار ۳ دلار به فروش میرسد.
قاضی افزود: این گونه بومی سرشار از زینک، مشتقات ویتامین B و کلسیم است که علاوه بر تولید داروهای با ارزشی، چون کپسول کلسیم، برای تقویت استخوان در تغذیه دام و برای استحکام پوسته تخممرغ در تغذیه طیور کاربرد فراوانی دارد.
وی گفت: در صورت توسعه فضای این واحد پرورشی به پنج هزار و ۲۰۰ متر مربع، پیشبینی شدهاست در سال نخست میزان تولید صدف خوراکی خود را از ۲ تن به ۱۰ تن برسانیم که هشت تن با کاربرد غذایی جهت صادرات و ۲ تن با کاربرد دارویی و آرایشی بهداشتی خواهد بود.
قاضی بیان کرد: صدف پرورشی تا کنون به میزان دو و نیم تن به کشورهای قطر، امارات، بحرین، روسیه و هند شرقی صادر شده اسا و کشورهای حوزه خلیج فارس بازار پر رونقی برای این محصول دارند که میتوانیم آنها را در اختیار داشته باشیم.
رئیس پارک علم و فناوری خلیج فارس هم در بازدید از این واحد گفت: با توجه به اینکه این صدف در آب شور تولید میشود با ذائقه کشورهای آسیای شرقی بسیار سازگار است که ما میتوانیم برای تامین این بازار گسترده نیز برنامهریزی کنیم.
دکتر حسن حبیبی با اشاره به تناسب این فعالیت زیست فناوری با محیط زیست استان، اظهار کرد: کاربرد صدف در تولید مواد آرایشی و بهداشتی نیز ظرفیت تجاری بالایی دارد.
وی افزود: سالانه درصد مشخصی از صدف تولید شده برای بازسازی ذخایر بومی در دریا رها سازی میشود تا به زیست بوم دریایی خلیج فارس صدمهای وارد نشود.
حبیبی گفت: برای تغذیه صدفها از جلبک دریایی استفاده میشود و به هیچ عنوان تغذیه دستی صورت نمیگیرد؛ که همین عامل درصدبالایی از هزینههای پرورشی وبیماری و فشار برمحیط زیست را کاهش میدهد.
وی بیان کرد: بر اساس "فائو" (سازمان جهانی غذا و دارو)، صدف بایکی از با ارزشترین گونه اقتصادی خلیج فارس معرفی شدهاست.
رئیس پارک علم و فناوری خلیج فارس افزود: برای توسعه فعایتهای این واحد فناور در بخش دریا، زمینی در شهرک زیست فناوری دلوار اختصاص داده شده است.