خمیر دندان حاوی فلوراید مانع از پوسیدگی دندانها میشود.
آب، برخی از نوشیدنیها و برخی از مواد غذایی مانند غذاهای دریایی نیز حاوی فلوراید هستند.
فلوراید با تاثیر بر تکامل سلولهای دندانی که مسئول ایجاد شکل نهایی دندان هستند، باعث ایجاد دندانهایی مقاومتر در برابر پوسیدگی میشود و اگر دندانها در معرض مایعات حاوی فلوراید (غذاها و بزاق) قرار گیرد، جذب فلوراید در سطح مینا ادامه مییابد.
فلوراید علاوه بر اثر حفاظتی بر روی مینای دندان قادر است فرآیند پوسیدگی را نیز با تاثیر بر روند حمله باکتریها به دندان کاهش دهد.
میزان فلوراید خمیردندان
خمیر دندان حاوی فلوراید برای دندانها فواید بسیاری دارد.
مقدار فلوراید در خمیر دندان از ۱۳۰۰ ppm تا ۱۵۰۰ppm (معیاری برای سنجش غلظت ذرات در محلولها) است که مقدار فلوراید در خمیر دندانهای کودکان کمتراز این حد است.
بهترین خمیر دندان طبیعی برای دندانهای حساس
بهترین خمیر دندان طبیعی برای دندان حساس حاوی پتاسیم نیترات، استرانسیوم کلراید و استرانسیوم استات هستند. این مواد با رسوب در توبولهای عاجی (مجراهایی با لولههای میکروسکوپی) و مسدود کردن پایانههای عصبی درون آن ها، درد دندانهای حساس را تا حد زیادی کاهش میدهند.
بیشتر این خمیر دندانها در هنگام استفاده کف زیادی ایجاد نمیکنند، ولی نبود کف زیاد، نشانه نامطلوب بودن خمیردندان نیست.
فلوراید یکی از عوامل مهم در تقویت استخوانهای بدن و دندان هاست. در دوران بارداری عد های از زنان حامله استفراغهای مداوم دارند و تماس طولانی اسید معده با دندانها در این دوران، دندان هایشان در معرض پوسیدگی قرار میگیرد به طوری که حتی اسید معده ممکن است مینای دندانها را در خود حل کند.
متخصصان توصیه میکنند که زنان باردار بهتر است در مدت بارداری از د هانشویهها و خمیردندانهای حاوی فلوراید به منظور کاهش خطر پوسیدگی و خرابی دندانها استفاده کنند.
خمیردندان سفید کننده
خمیردندانهای سفید کننده لکههای روی سطوح خارجی دندانها را که در اثر نوشیدن چای و قهوه، سیگار کشیدن و دلایل دیگر ایجاد میشوند، پاک میکنند. این خمیر دندانها حاوی مواد سفیدکننده مثل پراکسید اکسیژن و یا ذرات کوچکی با خاصیت سایشی هستند که مینای دندان را میسایند.
اگر در استفاده از این خمیردندانها زیاده روی شود، درخشندگی دندانها و مینای دندان از بین میرود و نبود مینای دندان هم پس از مدتی منجر به پوسیدگی میشود. به همین علت مصرف مداوم روزانه و طولانی مدت این نوع محصولات توصیه نمیشود.
این خمیر دندانها حاوی کربن هستند. کربن به علت خاصیت سایندگی خود میتواند موجب آسیب به مینای دندان شود.
خمیر دندانهای زغالی یا سفید کنندههای دندانی دارای مواد ساینده و زبر هستند که در مدت زمان کوتاهی میتوانند سبب پوسیدگی و از بین رفتن مینای دندان شوند.
این نوع خمیر دندانها دارای میزان کمی فلوراید هستند و محافظت کاملی از دندانها نمیکنند. با وجود اینکه خمیر دندان زغالی تا حدی قابلیت زدودن بدرنگی دندان را دارد، تاثیرگذاری خیلی متفاوتی نسبت به سایر خمیردندانها ندارد.
به یاد داشته باشید که مسواک زدن و استفاده از خمیر دندان، از سرعت تشکیل جرم و لکههای دندانی میکاهد، اما زمانی که جرم دندانی بر روی سطوح دندان تشکیل شد، مسواک و خمیردندان قابلیت برداشت آنها را از روی دندانها ندارند. در این صورت جرم گیری حرفهای و دورهای در مطب دندانپزشکی توصیه میشود.
کدام عنصر در خمیر دندان مانع پوسیدگی دندان میشود؟
فلوراید موضعی، هنگامی که مکرراً در غلظتهای پایین استفاده شود، هم سرعت رشد و هم اندازه بلورهای مینای دندان را افزایش میدهد.
محققان بر این باورند که فلوراید میتواند حلالیت مینای دندان در اسید را کاهش مدهد همچنین میتواند به طور مستقیم بر پلاکهای دندان تأثیر بگذارد و توانایی پلاک دندان در تولید اسید را کاهش دهد.
PH خمیر دندان حدودا ۹ است (ph میزان اسیدی و یا قلیایی محلولها را تعیین میکند) PH آب که نه خاصیت اسیدی و نه بازی دارد هفت است.