دستگاه خشککن انجمادی ویژه مواد غذایی با حضور معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رونمایی شد.
مدیر گروه طراحی ماشین آلات مواد غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی درباره طراحی و ساخت این دستگاه گفت: سالانه حدود ۳۵ درصد محصولات کشاورزی به صورت ضایعات هدر میروند که صنایع تبدیلی با جلوگیری از ضایع شدن محصولات کشاورزی میتواند حجم ضایعات کشاورزی را به حدود ۱۰ درصد در سال کاهش دهند.
دکتر سید مهدی میرزابابایی افزود: خشک کردن محصولات غذایی میتواند در کاهش ضایعات کشاورزی تاثیر چشمگیری داشته باشد. این صنعت در بسیاری از زمینهها همانند تولید میوه خشک در مقیاس خانگی قابلیت پیاده سازی دارد، از این رو میتواند به سرعت در بین کشاورزان گسترش یابد.
وی با بیان اینکه کاربرد اصلی دستگاه خشک کن انجمادی خشککردن و افزایش عمر ماندگاری محصولات غذایی است، افزود: در حال حاضر بهترین روش برای افزایش زمان ماندگاری محصولات روش خشک کردن انجمادی است چراکه کیفیت محصولات خشک شده در این روش به طور قابل توجهی نسبت به سایر روشهای خشک کردن بهبود مییابد.
عضو هیأت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و مجری این طرح پژوهشی نیز گفت: عملیات خشک کردن انجمادی در دمای پائین و محیط خلا اتفاق میافتد که علاوه بر حذف کامل رطوبت مواد غذایی، عطر، طعم، رنگ و ظاهر محصول حفظ میشود و مواد مغذی حساس به حرارت حداقل آسیب را متحمل میشوند.
دکتر محسن حیدری افزود: این موضوع باعث افزایش قابل توجه عمر نگهداری محصولات خشک شده به روش انجمادی میشود و همچنین به دلیل اینکه تمام فرایند در حالت جامد اتفاق میافتد از چروکیدگی و تغییرات ساختاری در محصول جلوگیری میشود به طوریکه بافت آن ساختاری کاملا متخلخل دارد و لذا امکان جذب مجدد رطوبت را فراهم میکند.
وی با بیان اینکه این دستگاه برای محصولات گوشتی طراحی و ساخته شده است افزود: در حال حاضر با در اختیار داشتن دانش طراحی آن امکان طراحی و ساخت برای سایر محصولات غذایی در مقیاسهای مختلف وجود دارد.
آقای حیدری با بیان اینکه طراحی دستگاه به گونهای است که تا ۳۵ درصد هزینههای ساخت را کاهش میدهد گفت: تفاوت دستگاه حاضر با نمونه موجود در این است که این دستگاه براساس خشک کردن طیف گستردهای از مواد غذایی طراحی شده در حالی که نمونههای موجود یا در مقیاس آزمایشگاهی هستند و یا برای کاربردهای عمومی طراحی شده اند و مشخصات فنی آن در خیلی اوقات بیشتر از حد نیاز و همین عامل باعث گران شدن آنها میشود.
مجری این طرح پژوهشی در مورد برخی از ویژگیهای نمونه ساخته شده در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: مدت زمان خشک شدن در نمونه ساخته شده نسبت به دیگر نمونهها تا ۵۰% کاهش مییابد و دستگاه ساخته شده توان منجمد سازی مواد غذایی را تا دمای -۴۰oC در مدت زمان سه ساعت را دارد.
عضو هیأت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: قیمت دستگاه ساخته شده در حدود یک چهارم قیمت دستگاههای موجود در جهان است که تولید آن در داخل کشور منجر به صرفه جویی ارزی خواهد شد.
آقای حیدری گفت: با توجه به اجرای موفقیت آمیز این طرح فناورانه، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی این قابلیت را دارد که طراحی و ساخت این دستگاهها را برای دیگر محصولات غذایی در مقیاسهای آزمایشگاهی، نیمه صنعتی و صنعتی اجرا کند.