موزه ملی عروسکها که حالا سه موزه را در خودش جای داده است، موزه عروسکهای ملل که اولین موزه بود در خیابان پاسداران و بعدها موزه عروسک و فرهنگ مردم ایران به آن اضافه شد. در نهایت موزه اسباب بازیها که خودش جاذبهای است متفاوت، که در انتهای کوچه فیات دروازه دولت یکی از شاخصترین موزهها را برای کودکان و والدین ایجاد کرد.
اما حالا چند هفتهای است که با حکم یکسان نگر از سوی شهرداری تهران این فضا که ازطرف شهرداری منطقه ۱۲در اختیار موزه قرار گرفته بود با حکم تخلیه مواجه شد و همه دوستداران و کسانی را که مطلع بوده اند را نگران کند.
اما در توافقی با مدیران شهرداری تهران قرار شد فعلا حکم تخلیه ملک موزه متوقف شود و موزه تا اطلاع ثانوی در مکان کنونی به فعالیت خود ادامه دهد تا حمایتها و اقدامات قانونی لازم تعیین و تصویب شود.
مدیر موزه عروسکهای ملل میگوید: سال ۱۳۹۶ قراردادی با اعتبار سه سال با شهرداری منطقه ۱۲ تهران برای در اختیار گرفتن این ملک برای استقرار و فعالیت موزه عروسکهای ملل بسته شد. ما شش ماه پیش از پایان مهلت قرارداد، یعنی در مرداد سال ۱۳۹۸ به شهرداری منطقه ۱۲ تهران با هدف تمدید قرارداد نامهای نوشتیم. نامه را برای بخشهای مختلف نیز فرستادیم. مدیران وقت در شهرداری قول مساعد داده بودند که قرارداد ملک موزه عروسکهای ملل تمدید شود، اما به هر شکل، در زمان خود قرارداد تمدید نشد؛ و با توجه به تعطیلی طولانیمدت مشاغل و موزهها در دوران کرونا، ماههای زیادی در موزه بسته بود و فعالیتها برخط انجام میشد. زمانی هم که اداره کل موزهها با دستور ستاد ملی کرونا اجازه بازگشایی داشت موزه برای رعایت شیوه نامههای بهداشتی، در روزهای محدود و با هماهنگی قبلی، تعداد خیلی محدود، حدود هشت تا دوازده نفر بازدیدکننده را میپذیرفت.
ناصری با اشاره به ناشناخته بودن موزه عروسکهای ملل نزد مسؤولان و حتی مردم، گفت: برخی از مسؤولان حتی امضاکنندگان نامههای آن هنوز با ماهیت و چیستی این موزه آشنا نیستند. جلسه چهارشنبه دستکم باعث شد آنها با عملکرد و فعالیتهای موزه عروسکهای ملل آشنا شوند و تصویر روشنتری پیدا کنند که قطعا در نظرات آنها تاثیرگذار است.
به گفته ناصری، در موزه عروسکهای ملل، درحال حاضر حدود سههزار عروسک از ۸۴ کشور، بیش از ۵۰۰ اسباببازی و همچنین انواع پوشاک اقوام و مردمان ایران به همراه صنایع دستی و ساز ایرانی نگهداری میشود که جابهجا کردن تمام آنها و تخلیه ملک در زمانی سریع و کوتاه امکانپذیر نبوده و نیست.
جای تأسف دارد که فضاهای فرهنگی و عمومی باید در زمره همه املاکی قرار گیرد که استفاده شخصی میکنند و مدیریت شهری به جای حمایت در توسعه موزههای خصوصی و فعال خودش مسبب تعطیلی موزهها شود. موزههای خصوصی بنگاه خصوصی نیستند و در این سالها هیچکس به حمایت جدی از آنها نپرداخته و تنها مدال افتخاری مدیران دولتی بوده اند که آمار میدهند، اما وقت بحران وحمایت همه غایبند. حالا بعد از دو سال که کرونا به موزههای نوپای خصوصی خسارت فراوان وارد کرد بیشتر از هر زمان برای بقا نیاز به کمک دارند. در سالی که به عنوان قدرت موزهها نامگذاری شده است باید با تعطیلی سه موزه در یک فضا به استقبال سال جدید برویم؟!
چقدر سخت است یک حمایت ساده را توجیه کردن و بقای موزه را طلب کردن.
مدیر موزه عروسکهای ملل گفت: موزه فعلا جابهجا نمیشود و همچنان در روزهای پنجشنبه و جمعه با هماهنگی قبلی تعداد محدودی بازدیدکننده میپذیرد و بهزودی کارگارههای پیشبهاری و نوروزی نیز آغاز خواهد شد. ما تا اطلاع ثانوی به کار خود ادامه میدهیم تا پس از بررسیها تصمیم نهایی گرفته شود.
تبسم رسایی
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما