مجتمع پتروشیمی مهاباد با افزایش 28 درصدی در تولید پلی اتیلن و رسیدن به 387 هزار تن تولید سالانه، بیش از 2 درصد منابع ارزی کشور را تأمین میکند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مهاباد، محمد 26 ساله اهل روستای لج شهرستان مهاباد است. او بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه تبریز حالا در قسمت اپراتور و فنی پتروشیمی مهاباد مشغول به کار است. خودش میگوید زمانی که در دانشگاه بودم اصلا فکرش را هم نمیکردم بتوانم در چینن مجتمع بزرگی کار کنم. او دو سالی است که همراه با همکارهای دیگرش کار میکند و ذوق و علاقه خاصی هم به کارش دارد و از اینکه توانسته تخصصاش را عملی کرده و صاحب شغل شود بسیار خرسند است. محمد فقط یکی از 600 نفری است که در حال حاضر در پتروشیمی مهاباد در حال کار هستند و همین جوانان شعلههای بزرگترین مجتمع صنعتی آذربایجانغربی را گرم و گرمتر نگه داشتهاند.
آذربایجانغربی 3 مجتمع بزرگ پتروشیمی در شهرهای ارومیه، مهاباد و میاندوآب دارد که فاصله چندانی هم با یکدیگر ندارند و همین باعث شده این استان جزء استانهای شاخص کشور در این زمینه باشد و بیش از یک سوم تولیدات استان هم به صنعت پتروشیمی تعلق داشته باشد.
مجتمع پتروشیمی مهاباد به عنوان بزرگترین واحد صنعتی آذربایجان غربی در سال 94 احداث و یک سال بعد در 95 به بهره برداری رسید. این مجتمع که در ۱۵ کیلومتری جاده مهاباد به ارومیه قرار گرفته، حدود ۱۲ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری داشته که شامل ۲۴۰ میلیون یورو سرمایهگذاری ارزی و 3 هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری ریالی بوده است.
مواد اولیه مورد نیاز این مجتمع سالانه حدود ۳۳۰ هزار تن اتیلن است که از طریق خط لوله سراسری انتقال اتیلن غرب کشور از عسلویه به این مجتمع تامین میشود.
سوران رحمانی مقدم معاون کارخانه پلی اتیلن مجتمع پتروشیمی مهاباد است. او میگوید: زمانی ما مشکلات خاصی در طراحی و تعمیر دستگاههای مورد استفاده داشتیم. بیشتر این دستگاهها خارجی بودند و قطعات آن هم از خارج تامین میشد و به خاطر بحث تحریم مشکلات خاصی داشتیم و در این بین چند شرکت خارجی هم که قرار بود تعمیر دستگاهها را انجام دهند یا قطعات بفرستند، بدعهدی کردند و مشکلاتی برای روند فعالیت مجتمع ایجاد کردند.
محمدی ادامه میدهد: بعد از چندین جلسه بحث و بررسی تصمیم گرفتیم خودمان پای کار بیاییم و چشم امید به خارجیها نداشته باشیم؛ حالا به جایی رسیدهایم که بیشتر تعمیرات دستگاهها و قطعات پتروشیمی را نیروهای بومی همین مجتمع انجام میدهند.
جوانا بومی منطقه محدودیت و محرومیت را به پلی در مسیر رسیدن به خودکفایی تبدیل کردهاند و توانستهاند چرخه تولید و تعمیرات را خودشان انجام دهند. در نتیجه همه این عوامل دست به دست هم دادند تا چرخ این مجتمع به دست همین جوانان بومی بچرخد.
تولیدات پتروشیمی مهاباد پلی اتلین سبک و سنگین خطی است که در صنایع پتروشیمی و صنایع پایین دست استفاده میشود. طیف محصولات پتروشیمی بسیار متنوع است؛ از مواد مورد استفاده در خودروها گرفته تا تولید دارو، مواد شوینده، مواد آرایشی، اسباب و ابزار مختلف، غالبا با تکیه بر محصولات پتروشیمیها تولید میشود.
این جوانان ظرفیت اسمی تولیدی پتروشیمی را هم افزایش دادهاند و در تولید هم رکورد زدهاند که میتوان یکی دیگر از افتخارات آنان عنوان کرد. رئیس مجتمع پتروشیمی مهاباد هم از افزایش 28 درصدی تولید پلی اتیلن و رسیدن به تولید 387 هزار تن خبر میدهد که بیش از 2 درصد ارز کشور را تولیدات این مجتمع تأمین کند.
عباس فرشباف رئیس مجتمع پتروشیمی مهاباد میگوید: از مجموع تولیدات این مجتمع ۱۵ درصد آن در صنایع داخل کشور مصرف میشود و 85 درصد محصولات پتروشیمی مهاباد روانه بازارهای جهانی میشود.
وی در ادامه با اشاره به تولیدات این مجتمع گفت: در این مجتمع ۲ محصول پلی اتیلن سبک خطی و بوتن- ۱ تولید میشود که قابلیت تنوع تا ۳۰ گرید را داراست، و امسال عمده مقصد صادرات پتروشیمی این شهرستان کشور چین بوده که بیشتر نقش واسط را داشته است.
رئیس مجتمع پتروشیمی مهاباد کشورهای آلمان، ترکیه، ازبکستان و هندوستان را از دیگر مقاصد صادراتی محصولات این مجتمع عنوان میکند.
بیش از یک سوم صادرات غیرنفتی کشور به صنعت پتروشیمی تعلق دارد. صنعتی که میتواند در شرایط سخت اقتصادی به عنوان یکی از ابزارهای توسعه و جهش تولید کشور محسوب شود. اخیرا هیئتی از کردستان عراق به آذربایجانغربی سفر کرده بودند که استاندار اربیل در رأس این هیئت از مجتمع پتروشیمی مهاباد بازدید کرد. امید عبدالرحمان حسن، استاندار اربیل در این بازدید خواستار بهرهگیری از تولیدات این واحد صنعتی در اقلیم کردستان عراق شد.
وجود پایانه های مرزی بین طرفین و همچنین پتانسیل قوی در مرز تمرچین و حاج عمران نقطه مشترک منافع این ۲ کشور همسایه است که در زمینه تقویت و افزایش تردد تجاری تفاهم نامه ای نیز منعقد شد.
قرار است صنایع پایین دستی هم با سرمایه گذاری بخش خصوصی در اطراف این پتروشیمی راهاندازی شود که برنامهریزیهایی هم شده است.
رئیس مجتمع پتروشیمی مهاباد اظهار داشت: مجتمع پتروشیمی مهاباد در راستای مدیریت انرژی و کاهش آلاینده های حاصل از مصرف سوخت گاز طبیعی برای تولید بخار، استفاده از گازهای اضافی واحد که تاکنون در فلرمجتمع سوزانده می شد را به عنوان سوخت بویلرهای تولید بخار در دستور کار قرار داده است.
سوران رحمانی مقدم در آخر می گوید: این جوانان در داخل مجتمع یک سری اقدامات دیگری انجام دادهاند و قرار است در حوزه تولید هم فعالیتهایی داشته باشند؛ مثل ورود به حوزه تولیدات گلخانهای و نیروگاه خورشیدی-آبی که قرار است همین جوانان بومی برای اولین بار در کشور تاسیس کنند و میتواند در چند سال آینده انرژی برق این نیروگاه را تامین کند.
صنعت پتروشیمی یکی از صنایع مادر در این منطقه است و هماکنون یه یکی از ظرفیتهای اقتصادی مهم آذربایجانغربی تبدیل شده است که راهاندازی و سرمایهگذاری در صنایع پایین دست این صنعت میتواند منطقه را به یکی از قطبهای مهم اقتصادی صنایع پایین دست پتروشیمی در کشور مبدل کند.