در روزهای گذشته شاهد افزایش قیمت نان در اهواز هستیم، این در حالی است که مصرف کنندگان از کیفیت نامطلوب و تلفات آن گلایه دارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز خوزستان، نان، یکی از اصلیترین اجزای سفره هر ایرانی است که تولید آن با رویش دانههای طلایی گندم و آرد شدن این دانههای ارزشمند آغاز میشود، سرانجام کیسههای آرد راهی نانواییها میشوند و همان مرد خستگی ناپذیر در حالی که هنوز دستان شب دست از سر آسمان برنداشته است، به محل کار میآید تا با آب که بر تن خشک آرد میزند، خمیری به دست آورد به نرمی حریر.
همین خمیر سفید و لطیف، با دستان نانوا روی صفحههای سخت و سوزان تنور پهن میشود، بوی خوش نان داغ مشام را پُر میکند و برای رفتن بر سفره مردم آماده میشود، همان غذایی که عضو اصلی هر سفرهای است و تصور نبود آن ممکن نیست، چون آن موقع دیگر نان و پنیر و ریحان هم روی سفره نیستند و صبحانه باصفا به عکس یادگاری در کتابها تبدیل خواهد شد.
با وجود اینکه نان مصرف و طرفداران زیادی دارد، اما به دلایل مختلف گران و گرانتر میشود، اما کیفیت آن با قیمت نه تنها تناسب ندارد، بلکه روز به روز بی کیفیتتر و مصرف کنندگان نارضایتی بیشتری را گزارش میدهند، این در حالی است که خوزستان قطب تولید باکیفیتترین گندم در کشور محسوب میشود، اما شاید بتوان گفت که بی کیفیتترین نان در بسیاری از نانواییهای اهواز پخت میشود و به وضوح میتوان تلفات این نعمت خدا را در هر خانهای دید.
گران شدن نان بدون هیچگونه مصوبهای قوز بالای قوز بی کیفیتی نان است و باعث شده شهروندان از این موضوع گلایه داشته باشند که این مسئله سبب شد تا موضوع به صورت جدی مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.
خارج کردن اتحادیه از چرخه نظارت، علت ایجاد مشکلات در حوزه نان
رئیس اتحادیه صنف نانوایان اهواز درخصوص قیمت نان و کیفیت این محصول گفت: هر دستگاهی یک متولی دارد که متولی هر صنف اتحادیه است و از افراد متخصص و باتجربه تشکیل میشود و هیات مدیره به صنفی که زیرمجموعه آن است، اشراف خواهد دارد.
محمدصالح صیوانی افزود: اگر امروز در حوزه نان با معضل و مشکلاتی روبرو هستیم، به این علت است که اجازه ورود اعضای اتحادیه به کاری که متعلق به خود است را نمیدهند، البته چندین بار اعلام کردیم که با اعتماد به این اتحادیه میتوان مسائل را رفع کرد و کیفیت این محصول پرمصرف بهبود خواهد یافت.
وی قیمت هر قرص نان با وزن ۱۸۰ گرم و با کیفیت خوب را ۵۰۰ تومان اعلام کرد و ادامه داد: علت بازار آشفته نان را خارج کردن اتحادیه نانوایان از چرخه بازرسیها و نظارتها است، بطوریکه افرادیکه به صورت غیرمجاز در سطح شهر و در محلهای نامناسب و غیربهداشتی فعالیت میکنند.
صیوانی عنوان کرد: افرادیکه هم اکنون به صورت غیرمجاز فعال هستند، در صورتیکه تمایل به ادامه فعالیت به قانونی دارند باید به اتحادیه مراجعه و مجوز فعالیت دریافت کنند.
این مقام مسئول با بیان اینکه نانواییهای آزادپز تقریبا غیرقانونی هستند و ساماندهی آنها الزامی است، گفت: اتحادیه حق نظارت بر نانواییها و شناسایی واحدها متخلف دارد، بطوریکه با بازرسیها از مراکز فعال و مشاهده و محرز شدن تخلف، اخطار صادر میشود و پس از ۱۰ روز، اخطاریه به اتاق بازرگانی ارجاع داده خواهد شد و پس از سپری شدن مراحل ویژه به مدت حدود ۲ ماه و ارجاع به اماکن، در صورتیکه واحد مد نظر نسبت به رفع مشکل اقدام نکند، دستور مهر و موم آن ابلاغ میشود.
به گفته رئیس اتحادیه صنف نانوایان اهواز؛ خدمات قانونی و تولید نان باکیفیت شامل؛ خودداری از استفاده مواد افزودنی مانند جوش شیرین، پخت نان با وزن تعیین شده ۱۸۰ گرم، رعایت بهداشت فردی و محیط است و هر فردی که اینگونه فعالیت کند، از وی استقبال میکنیم.
فعالیت ۳ دسته نانوایی در اهواز
وی نانواییهای فعال در اهواز را ۳ دسته شامل؛ دولتی و یارانه ای، آزادپز و خودسر که زیر بار قانون نمیروند، اعلام کرد و افزود: از نظر نظام صنفی، حقوقی براساس ماده ۱۲ به اتحادیه داده شده و هر فردی میخواهد فعالیت داشته باشد، باید مجوز از اتحادیه دریافت کند.
محمدصالح صیوانی دستمزد کارگر برای چانه کردن هر کیسه آرد را ۴۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: درآمد حاصل از فروش نان ۵۰۰ تومانی برای از کیسه آرد که ۳۳۰ چانه ۱۸۰ گرمی از آن به دست میآید، ۱۶۵ هزار تومان است که باید دستمزد کارگر را کم کرد، ضمن اینکه چانه گیر نیز ۲۷ هزار تومان و کسی که نان را از تنور بیرون میآورد، ۲۴ هزار تومان دریافت میکند که در مجموع ۱۳۴ هزار تومان باید به کارگران بدهد و همین امر سبب شده فعالان در این زمینه امنیت شغلی نداشته باشند و برای امرارمعاش با مشکلاتی مواجه باشند.
وی به وجود مشکلات نانواییها برای تامین آرد اشاره کرد و ادامه داد: قوه قهریه همیشه گره گشا نیست، بلکه در برخی موارد باید از تشویق برای واحدهای مجاز که مصرف کنندگان از آن رضایت دارند، استفاده کرد و از دستگاههای مربوط خواسته ایم به مدت ۴ ماه به صورت آزمایشی به اتحادیه نانوایان اعتماد کنند و اجازه نظارت بر این واحدها و بازرسیها از آنها را به ما بسپارند تا بتوانیم مشکلات را برطرف کنیم.
فروش ۳ نوع آرد با قیمتهای متفاوت به نانواییها
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خوزستان گفت: حدود ۳ هزار و ۳۸۰ واحد نانوایی نوع یک، ۲ و ۳ در سطح استان فعال هستند که ۷۶۰ واحد دولتی دارای پروانه، کد و شناسه در اهواز فعالیت میکنند.
امید جهان نژادیان درخصوص توزیع کیسههای آرد ۳۵ هزار تومانی با قیمت آزاد ۳۰۰ تا ۳۲۰ هزار تومان میان نانواییهای آزادپز افزود: فروش گندم به ۳ روش انجام میشود که قیمت نوع یک آن ۶۶۵ تومان است که آرد حاصل از آن با قیمت حدود ۳۲ هزار ۸۰۰ تومان به دست نانواییها میرسد.
وی با بیان اینکه گندم فروش یارانهای یا نوع ۲ با قیمت ۹۰۰ تومان وجود دارد که هر کیسه آرد حاصل از آن با قیمت حدود ۵۷ هزار تومان به نانواییها تحویل داده میشود، ادامه داد: همچنین گندم قیمت فروش نوع ۳، ۲ هزار ۹۰۰ تومان است که آرد آن به قیمت ۱۶۰ هزار تومان در اختیار نانواییهای آزادپز قرار میگیرد.
پرداخت ماهیانه بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان یارانه نان
جهان نژادیان با بیان اینکه قیمت آرد از سالهای گذشته تاکنون تغییری نداشته است، گفت: دولت امسال، گندم را به ازای هر کیلوگرم ۵ تومان خریداری کرده که حدود ۵۰۰ تومان هم هزینههای جانبی داشته است که در مجموع بابت هر کیلوگرم ۵ هزار و ۵۰۰ تومان هزینه میکند، به عبارت دیگر یارانهای که در خوزستان ماهیانه بابت نان پرداخت میشود، رقمی معادل ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان است، پس به این نتیجه میرسیم که تفاوت قیمت فروش گندم علت تفاوت قیمت آرد و نان است.
این مقام مسئول سرانه مصرف آرد در نانواییها در هر نوبت پخت را ۷ و نیم کیلوگرم اعلام کرد و افزود: اداره غله اجازه ندارد آرد بیش از مقدار تعیین شده و سرانه جمعیت به واحدهای یاد شده تحویل دهد، به همین دلیل آرد مورد نیاز را بر اساس جمعیت در اختیار هر کارگروه قرار میدهیم و اتحادیه و سازمان صنعت، معدن و تجارت تعداد کیسههای آرد تخصیصی را به هر نانوایی تحویل میدهند و در سامانه اداره غله ثبت میشوند.
بیشتر بخوانید: لزوم بررسی گرانی یک شبه نان در خوزستان+ فیلم
به گفته مدیرکل اداره غله و بازرگانی خوزستان؛ این اداره به هیچ عنوان نمیتواند کیسههای آرد را خارج از سامانه جامع یکپارچه آرد به فروش برساند.
حالا این پرسش ایجاد میشود که کیسههای آرد موجود در بازار از کجا میآیند؟
جهان نژادیان میگوید: اداره کل غله و خدمات بازرگانی تامین آرد و گندم را بر عهده دارد و وظیفه نظارت بر توزیع کالا، اتحادیه نانوایان و سازمان صمت هستند و افراد آرد را از طریق بانک سپه خریداری میکنند و محصول پس از دریافت رسید و حواله به نانوایی تحویل داده میشود و خرید و فروش غیرقانونی صورت نمیگیرد و وجود آرد با قیمت زیاد به علت فروش خارج از شبکه است.
فعالیت حدود ۴۰۰ نانوایی غیرمجاز در اهواز
وی با تائید جولان دلالان در بازار آرد و نان ادامه داد: در اهواز حدود ۴۰۰ واحد نانوایی غیرمجاز وجود دارد که بدون پروانه فعالیت میکنند و دستگاههای مربوط باید با تشدید بازرسیها و نظارتها از اقدامهای ناشایست و تخلفها که سبب آزرده شدن مردم میشوند، جلوگیری کنند.
علت بی کیفیتی نان، گندم نیست
جهان نژادیان با رد بی کیفیتی نان در اهواز گفت: استان خوزستان انبار غلات کشور محسوب میشود، بطوریکه گندم مورد نیاز استانهای تهران، البرز، همدان، سمنان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اصفهان، یزد و لرستان را تامین میکند، این در حالی است که استفاده واحدهای نانوایی اهواز از باکیفیتترین گندمهای تولید داخل است و همین گندم مرغوب به کارخانههای تولید آرد تحویل داده میشود.
وی با بیان اینکه کیفیت نان در دزفول، ایذه، شوشتر و... به مراتب بهتر از اهواز است، تاکید کرد: باید علت بی کیفیتی نان را دستگاه ها، نیروی انسانی، افزودنیها و ... جست و جو و آن را برطرف کرد.
جهان نژادیان در پاسخ به این پرسش که "علت فروش آرد تولیدی سایر شهرستانها در اهواز چیست؟ " میگوید: ۱۵ واحد تولید آرد در استان خوزستان فعالیت دارند و کارخانهها به صورت رقابتی محصول خود را از طریق سهمیه استان به فروش میرسانند و همینامر سبب میشود که محصول تولیدی کارخانههای یک شهرستان در سایر شهرستانها دیده میشود.
اصناف، پل ارتباطی میان مردم و مسئولان
معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان درخصوص اظهارات رئیس اتحادیه صنف نانوایان اهواز برای نظارت آنها بر فعالیت نانواییها گفت: یکی از مسائل اساسی در دنیا تقویت صنفهای مختلف است و باید کمک کردن به مردم در صنف مد نظر را در دستور کار و اولویت اول کاری خود قرار دهند.
آقارضا فتوحی هدف از تشکیل اصناف و انجمنها را رفع مشکلات و دغدغههای مردم عنوان کرد و افزود: بدون شک فعالیت آنها در کاهش مشکلات و جلب رضایت شهروندان تاثیرگذار است و ما نیز از آنها حمایت خواهیم کرد، زیرا اصناف پل ارتباطی بین مسئولان و مردم هستند.
وی با بیان اینکه متخلفان در حوزه نان محدود هستند، ادامه داد: در صورتیکه واحدهای متخلف رصد، بازرسی و مدیریت شوند، قطعا کیفیت نان و رضایت مصرف کنندگان افزایش خواهد یافت، ولی با توجه به اینکه این بازرسیها به تازگی به جهاد کشاورزی واگذار شده است، اتفاقات خوبی خواهد افتاد، ضمن اینکه اداره غله و خدمات بازرگانی نیز زیر نظر جهاد کشاورزی فعالیت میکند.
فتوحی میگوید: نظارت کاری تخصصی و فنی محسوب میشود و، چون سازمان صنعت، معدن و تجارت وظیفه نظارت بر عرضه و فروش محصولات در بازار را بر عهده داشته، پس از واگذاری مسئولیت نظارت بر جهاد کشاورزی، تجربیات خود را در اختیار این دستگاه قرار میدهد، البته نظارت بر قیمت روغن، شکر، برنج و ... همچنان بر عهده سازمان صمت است و باید به وظایف خود همچنان ادامه دهد.
نظارت جدی بر نانواییها
این مقام مسئول گفت: تلاش داریم با رویکرد جدید و بسیج بازرسان، نظارت جدی بر نانواییها داشته باشیم و دست دلالان را از بازار آرد کوتاه کنیم و به مشکلات در حوزه تولید نان پایان دهیم.
امیدواریم با نظارت جدی بر فعالیت نانواییها و افزایش کیفیت این محصول پرمصرف و جلوگیری از افزایش بی رویه و خودسرانه آن، بتوانیم همچنان بگوییم و بنویسیم "بابا نان داد" و ننویسیم "بابا با دست خالی و بدون نان به خانه آمد"، چون نابساماندهی در بازار این محصول نتیجهای جز خالی شدن سفره مردم به دنبال ندارد.