بتا کاروتن یک ماده مغذی و رنگدانه گیاهی است که به سبزیها و میوهها رنگهای قرمز، نارنجی و زرد داده است.
آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که مولکولهای ناپایدار به نام رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند. هنگامی که تعداد رادیکالهای آزاد در بدن بیش از حد بالا میروند، باعث عدم تعادل و منجر به آسیبهای سلولی و بافتی میشوند که به عنوان استرس اکسیداتیو شناخته میشود.
در ادامه با برخی از مزایای بتاکاروتن آشنا شوید:
سلامت پوست
بتا کاروتن به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی میتواند به سلامت پوست کمک کند. بررسیها نشان میدهد مصرف مقدار زیادی ریز مغذیهای آنتی اکسیدانی، از جمله بتا کاروتن، میتواند دفاع پوست را در برابر اشعه ماوراء بنفش افزایش دهد و به حفظ سلامت و ظاهر پوست کمک کند.
سلامت ریه
ویتامین A تولید شده از بتاکاروتن در بدن، به عملکرد صحیح ریهها کمک میکند افرادی که مقدار زیادی از مواد غذایی را که حاوی بتا کاروتن هستند، مصرف میکنند کمتر به انواع سرطان از جمله سرطان ریه مبتلا میشوند.
سلامت چشم
رژیمهای غذایی غنی از کاروتنوئیدها مانند بتاکاروتن به ارتقای سلامت چشم و محافظت در برابر بیماریهایی که روی چشمها تأثیر میگذارند، کمک کند.
تحقیقات نشان داده است که داشتن سطح بالای کاروتنوئیدها، از جمله بتا کاروتن در خون میتواند خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولار پیشرفته یک نوع بیماری چشمی را تا ۳۵ درصد کاهش دهد.
مطالعات نشان میدهد که رژیمهای غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات و سرشار از بتاکاروتن میتوانند در کاهش خطر بیماری چشمی AMD (ظاهر شدن یک لکه زرد در چشم) در افراد سیگاری موثر باشد.
رژیمهای غذایی غنی از غذاهای حاوی آنتیاکسیدانهایی مانند بتا کاروتن میتواند به کاهش ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان سینه، ریه، پانکرانس کمک کند.
غذاهای غنی از بتاکاروتن
بتا کاروتن به وفور در میوهها و سبزیهای با رنگ قرمز، نارنجی یا زرد وجود دارد. با این حال، از سبزیجات و میوههای سبز غافل نشوید، زیرا آنها نیز دارای مقادیر خوبی از این آنتی اکسیدان هستند.
تحقیقات نشان میدهد که هویج پخته شده کاروتنوئیدهای بیشتری از هویج خام دارد. اضافه کردن روغن زیتون نیز میتواند قابلیت زیستی کاروتنوئیدها را افزایش دهد.
بتا کاروتن یک ترکیب محلول چربی است، به همین دلیل خوردن این مواد مغذی با چربی جذب آن کمک میکند. میبخشد.
سبزیجات با رنگ سبز تیره مانند کلم و اسفناج، سیب زمینیهای شیرین، هویج، کلم بروکلی، کدوحلوایی، طالبی، فلفل قرمز و زرد، زردآلود، کلم بروکلی، نخود فرنگی و کاهو غنی از بتاکاروتن هستند.
همچنین در ادویه جات و گیاهانی مانند: فلفل قرمز، فلفل سبز، جعفری، گشنیز، مرزنجوش، مریم گلی و گشنیز نیز بتاکاروتن دارد.
بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدها در صورت مصرف در دوزهای بالا، باعث ایجاد مشکلاتی برای سلامتی میشوند.
افرادی که سیگار میکشند از مصرف مکملهای بتاکاروتن خودداری کنند.
تحقیقات نشان میدهد مکملهای حاوی مقادیر بالا از این مواد مغذی با افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری همراه است.
بتا کاروتن یک ترکیب مهم در رژیم غذایی، منبع مهمی از ویتامین A و دارای فواید بسیاری است.
خوردن رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیجات بهترین راه برای افزایش مصرف بتاکاروتن و جلوگیری از بیماری است.