جنجال آفرینی آمریکا همزمان با برگزاری بازیهای المپیک زمستانی پکن، آن هم با شعار حمایت از حقوق بشر با واکنش مقامات چین همراه شد.
بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن با حضور ۲ هزار و ۸۶۱ ورزشکار از ۹۱ کشور جهان، از روز ۱۵ بهمن آغاز شد و تا اول اسفند ادامه خواهد یافت. ورزشگاه «آشیانه پرنده» که قبلا در سال ۲۰۰۸ میلادی میزبان المپیک تابستانی بود اکنون ورزشکارانی از سراسر جهان را میزبانی میکند تا قهرمانان ورزشهای زمستانی این دوره از المپیک معرفی شوند.
از قبل از آغاز این بازیها گسترش سویه جدید ویروس کرونا بر نگرانیها افزود، اما دولت چین اطمینان داد که اقدامات لازم برای برگزاری مطلوب این المپیک را انجام داده است. «پیائو شیدانگ» سخنگوی کمیته المپیک زمستانی ۲۰۲۲ از وضع قوانین لازم برای سلامت ورزشکاران در المپیک خبر داد.
با نزدیک شدن به زمان برگزاری المپیک، آمریکا اعلام کرد که المپیک زمستانی پکن را به صورت دیپلماتیک تحریم میکند. اقدامی که تنها چند کشور از جمله انگلیس، استرالیا و کانادا با آن همراهی کردند. بهانه آمریکا برای تحریم دیپلماتیک المپیک پکن، نقض حقوق بشر از سوی چین اعلام شد. «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین به این اتهامات اینگونه پاسخ داد.
«وانگ ون بین» سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز این اقدام آمریکا را ریاکاری دانست.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هم که برای شرکت در مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی به پکن رفته بود در واکنش به این اقدام آمریکا گفت: اقدام آمریکا و متحدانش در تحریم دیپلماتیک رقابتهای المپیک زمستانی پکن اشتباهی ناشی از میل به جلوگیری از توسعه چین است. واشنگتن با کشیدن پای سیاست به ورزش، مانع از حضور چین به عنوان یک رقیب جهانی نخواهد شد.
پس از آنکه «دینیگیر ایلاموجیانگ» یک اسکی کار ۲۰ ساله متولد سین کیانگ در بخش پایانی مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک زمستانی پکن مشعل المپیک را حمل و سپس همراه یک ورزشکار دیگر مشعل المپیک را در مراسم افتتاحیه مسابقات زمستانی پکن روشن کردند «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید گفت استفاده چین از این ورزشکار برای حمل مشعل المپیک نمیتواند موجب انحراف توجهات از تخلفات حقوق بشری چین شود. سخنانی که با واکنش «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین روبرو شد.
رییس کمیته بازیهای المپیک روسیه هم با تاکید بر اینکه مسکو یک هیات ۴۵۰ نفره شامل ورزشکاران، کارشناسان و مسوولان برای حضور در بازیهای المپیک به پکن اعزام کرده است، اقدام برخی کشورهای غربی در سیاسی کردن بازیهای المپیک را نادرست خواند.
از دیگر ویژگیهای این دوره از المپیک استفاده صد درصد از برف مصنوعی بود که برای اولین بار در تاریخ بازیهای المپیک زمستانی در جهان صورت گرفت. این موضوع نیز مورد انتقاد کشورهای غربی قرار گرفت. به نظر میرسد نگرانی فزاینده رسانههای غربی از آلودگیهای زیست محیطی ناشی از برف مصنوعی نوعی نگاه سیاسی است، زیرا پیشتر نیز شماری از کشورها از برف مصنوعی برای المپیک زمستانی استفاده کردند و با چنین انتقادهایی روبرو نشدند.
باید توجه داشت ورزش فراتر از تمامی مسائل سیاسی باید به محفلی برای همگرایی ملتها تبدیل شود و المپیک باید از هرگونه دخالتهای سیاسی مصون باشد.
نگاهی به موفقیتهای روز افزون اقتصادی چین دلایل مخالفت غرب با این کشور را بیش از پیش آشکار میکند. چین هم اکنون نمادی موفق از اقتصاد پویا و دولتی باثبات است و علاوه بر داشتن تواناییهای اقتصادی و نظامی فوق العاده و پیشدستی در فناوریهای جدید و پیشرو، سلطه طلبی آمریکا در نظام بین الملل را به چالش کشیده است.