وزیر نفت گفت: در شرایط دشوار کشور، پتروشیمیها تنه به تنه درآمدهای حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی میزدند و در ۱۰ ماه نخست امسال از این مسیر، ده میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شانا، جواد اوجی امروز، در آیین گشایش پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی ایرانپلاست ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع جهادگران و فعالان حوزه صنعت پتروشیمی، اظهار کرد: آنچه در این نمایشگاه از دستاوردهای باشکوه فعالان صنعت پتروشیمی به معرض نمایش گذاشته شده غرورآفرین است.
وی با اشاره به این که صنعت پتروشیمی به تمام معنا یکی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی بوده است، اظهار کرد: سقف ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور در ابتدای انقلاب ۱.۵ میلیون تا ۳ میلیون تن در سال بوده که آن هم بیشتر، اوره و آمونیاک برای مقاصد کشاورزی بوده است.
وزیر نفت تصریح کرد: به برکت نخبگان و فعالان این صنعت، در سال ۱۴۰۰ صنعت پتروشیمی با ظرفیت ۹۰ میلیون تن در کشور فعال است و طیف متنوعی از پلیمرها، مواد شیمیایی، کودهای شیمیایی، مواد آروماتیک و مواد هیدروکربنی را شامل میشود.
اوجی دستاوردهای انقلاب در رشد و توسعه صنعت نفت را در بخشهای مختلف نفت، پتروشیمی و گاز خیرهکننده خواند و گفت: ایران با دارا بودن ۱۵۳ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال و ۳۳ هزار میلیارد مترمکعب گاز قابل استحصال، رتبه نخست مجموع ذخایر هیدروکربوری دنیا را به خود اختصاص داده است.
وی به دستاوردهای صنعت گاز نیز از ابتدای انقلاب تاکنون اشاره کرد و افزود: اوایل انقلاب ما یک پالایشگاه گاز بیدبلند را داشتیم و ظرفیت تولید گاز کشور هم ۲۵ میلیون مترمکعب در روز بود که امروز به بیش از یک میلیارد مترمکعب رسیده است که به همت کارشناسان این صنعت، محقق شده است، در حوزه پالایش و پخش نیز حجم دستاوردها چشمگیر است.
وزیر نفت گفت: گازرسانی گسترده در ایران از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی است. شاید پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به یک یا دو روستا و چند شهر گازرسانی انجام شده بود، اما امروز ۸۵ درصد ضریب روستایی کشور از نعمت گاز بهرهمند هستند که در هیچ جای دنیا چنین پوشش گستردهای را نداریم.
اوجی اظهار کرد: هماکنون ضریب خانگی بهره مندی از گاز، در حوزه شهری، ۹۸ درصد است که از دستاوردهای انقلاب است و هرکجا که خط لوله گاز بوده، توسعه و آبادانی را هم به همراه داشته است.
وی با اشاره به اینکه باید در بخش پتروشیمی اتفاقهای خوبی در این صنعت رقم بخورد از ضرورت تحول در این صنعت گفت و افزود: تا پایان سال ۱۴۰۶ ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به ۱۴۰ میلیون تن در سال میرسد.
وزیر نفت گفت: روند رشد صنعت پتروشیمی در دنیا به مراتب بیشتر از نیاز دنیا در حوزه هیدروکربوری است و این تقاضا همه ساله در حال افزایش است.
اوجی با بیان اینکه عمده خوراک مصرفی صنایع پتروشیمی گاز است، ادامه داد: با توجه به ذخیره ۳۳ هزار میلیارد مترمکعبی گاز قابل استحصال در کشور، عزم دولت در حمایت از تولیدات صنایع پتروشیمی است.
وی ادامه داد: هیچ حوزهای سودآورتر از صنعت پتروشیمی نیست، بهویژه اگر در بخش صنایع تکمیلی و زنجیره ارزش حرکت کنیم، چرا که این بخش، با سرمایه بری اندک، سودآوری بالایی در پی دارد.
وزیر نفت با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان در حوزه صنعت نفت و بخش پتروشیمی پیشران و در خط مقدم هستند، گفت: اگر از بنده بهعنوان وزیر نفت جمهوری اسلامی بپرسید کدام یک از حوزهها در بحث استفاده از توان شرکتهای دانشبنیان پیشتاز هستند، میگویم که ما در بخش صنعت پتروشیمی پیشتاز بقیه عرصهها هستیم.
اوجی یادآوری کرد: یک ماه پیش در بازدید از شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، از توانمندیها و دستاوردهایشان لذت بردم، زیرا بخش زیادی از کاتالیستها در داخل، بومی شده است و این روند هم ادامه دارد و بسیاری از لیسانسها و دانش فنی مورد نیاز این صنعت هم در داخل کشور در حال بومی شدن است.
وی در ادامه با بیان اینکه صنعت پتروشیمی پس از بحث تحریمهای ظالمانهای که علیه جمهوری اسلامی اعمال شد، کمترین تکانهها و آسیبها را داشته است و درآمدهای این صنعت به تنهایی به درآمدهای نفتی، تنه میزند، افزود: فعالان بخش پتروشیمی، امسال نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار در سامانه نیما عرضه کردند و خوشبختانه این درآمد در بخشهای مختلف کشور استفاده شد.
وزیر نفت با بیان این که سرمایهگذاریها در این صنعت اگرچه نامتوازن، اما در سطح مطلوبی انجام شده است و امید میرود با برنامهریزیهای انجام شده این سرمایهگذاری ها، متوازن شود.
اوجی یادآور شد: یکی از مشکلات کنونی کشور و دغدغه مردم، بحث اشتغال زایی است که این صنعت در بحث اشتغالزایی بهویژه در بخش زنجیره تکمیل از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با اشاره به برنامه وزارت نفت برای توسعه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی با چالشهایی روبهروست و بحث تأمین خوراک در فصل سرد سال از جمله چالشهای موجود است که وزارت نفت دولت سیزدهم از نخستین روزهای شروع به فعالیت، این دغدغه را درک و برای تأمین آن تلاش کرده است.
وزیر نفت با بیان اینکه یکی از برنامههای ما در شرکت ملی نفت، توسعه میدانهای گازی و بهویژه میدانهای مشترک است، تصریح کرد: از ابتدای روی کارآمدن دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۴.۵ میلیارد دلار قرارداد توسعه میدانهای نفت و گاز با شرکتهای داخلی و خارجی امضا و بیش از ۱۰ تفاهمنامه شکل گرفته است.
اوجی با بیان اینکه قراردادهایی با شرکتهای توانمند داخلی، که بعضی از آنها کنسرسیوم تشکیل دادهاند، امضا شده است، تصریح کرد: قرادادهای نفت و گاز که با شرکتهای خارجی امضا کردهایم را هم به اطلاع مردم عزیز خواهیم رساند.
وی از جمله محورهای امضای این قراردادها را افزایش توان تولید نفت وگاز و بخش تأمین خوراک اعلام کرد و افزود: امیدواریم طی سه تا چهارماه آینده تفاهمنامههای امضا شده نیز به مرحله عقد قرارداد برسد.