تولید ۴ محصول ایرانساخت حمایت شد تا هوش مصنوعی به یاری فناوران حوزه شهر هوشمند بیاید و این مفهوم جهانی در ایران توسعه یابد.
تولیداتی، چون «سامانه پلاک خوان LPR-OCR»، «ماژول نرم افزاری تشخیص پلاک (ساتپا)»، «سیستم شناسایی هوشمند پلاک و ارسال اطلاعات اتوماتیک خودرو فن یار» و «هسته نرم افزاری پردازش تصویر و پلاک خوانی» که از سوی شرکتهای دانشبنیان و با حمایت معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری به بازار آمدهاند.
این محصولات با استفاده از هوش مصنوعی تولید شدهاند تا نقشی تاثیرگذار در هوشمندسازی اداره شهرها و کنترل ترافیک داشته باشند. در شهرها این امکان وجود دارد که استفاده از هوش مصنوعی موجب بهبود عملکرد و کارآیی سیستمها شود. فناوری اطلاعات و ارتباطات همچنین فرصتهای جدیدی را برای مدیریت موثرتر و جامعتر شهرها و انتقال به سمت شهرهای هوشمند فراهم میکند.
۱. سامانه پلاک خوان LPR-OCR
گروه توسعه فرادید نگار آسیا یکی از شرکتهایی است که به این حوزه ورود و سامانه سامانه پلاک خوان LPR-OCR را تولید کرده است. دوربینهای تشخیص پلاک (یا دوربینهای LPR) دوربینهایی هستند که میتوانند با استفاده از امواج مادون قرمز یا نور محیط، اعداد و حروف را از یک پلاک استخراج کنند.
خوانندههای پلاک اتوماتیک (ALPR) تصاویر پلاکهایی که قابل خواندن است توسط کامپیوتر ثبت میکنند. این دستگاههای پیشرفته به سازمانهای اجرای قانون اجازه میدهند تا شماره پلاک را با اتومبیلهای دزدیده شده یا اتومبیلهای رانده شده از سوی افرادی که مظنون به فعالیتهای جنایتکارانه یا تروریستی هستند، مقایسه کنند.
کنترل تردد ترافیک و پارکینگهای عمومی و سازمانها و مجتمع ها، کنترل تردد در عوارضی، فرودگاه، گمرک، کنترل تردد محدوده طرح ترافیک، کنترل تردد اتوبوسها در خطوط ویژه، ردیابی شناسایی خودروهای سرقتی و اندارهگیری تعداد خودروها و جریان ترافیکی از جمله کاربردهای این دوربینها است.
۲. ماژول نرم افزاری تشخیص پلاک (ساتپا)
ساتپا مخفف «سامانه تشخیص پلاک ایرانی» است که از سوی شرکت شناسایی هوشمند الگوهای بصری شرق قومس طراحی و تولید شده است. منشاء این کتابخانه به سال ۱۳۸۵ برمی گردد که پلاکهای هر شهرستان، فرمت خاص خودش را داشت و به سفارش یک شرکت، نخستین نسخه کتابخانه در آن زمان تولید شد. در سال ۱۳۹۱ نسخه جدید کتابخانه به منظور پشتیبانی از پلاکهای ۸ رقمی جدید، تولید و عرضه شد و از آن زمان مرتبا به روز رسانی میشود.
۳. سیستم شناسایی هوشمند پلاک و ارسال اطلاعات اتوماتیک خودرو فن یار
پیشرفت قابل ملاحظه قدرت پردازشی رایانهها در دهه اخیر به توسعه فناوریهای مبتنی بر پردازش تصویر منجر شده است. یکی ازپر کاربردترین این فناوریها، تشخیص پلاک خودرو به صورت مکانیزه و خودکار است.
از انجا که شماره پلاک خودرو یکی از بهترین و مناسبترین اقلام برای تشخیص هویت خودروها است، این فناوری درجهان کاربردهای گستردهای دارد و به عنوان زیر ساخت بسیاری از سیستمهای هوشمند ترافیکی و امنیتی ایفای نقش میکند. این فناوری با تلاش شرکت دانش بنیان بانی نیک پردازش به صورت کاملا بومی در کشور تولید و عملیاتی شده است.
۴. هسته نرمافزاری پردازش تصویر و پلاک خوانی
یکی از مهمترین زیر سامانههای حمل و نقل هوشمند، سامانه تشخیص و شناسایی پلاک خودرو است، اما این کار با طراحی محصولی ایرانساخت توسط شرکت بانی نیک پردازش در کشور میسر شده است. این محصول تماما ساخت داخل و چند زبانه است و برای انواع پلاکهای فارسی، لاتین و ترانزیت بینالمللی کاربردی است میتواند انواع ترکیب رنگها را تشخیص دهد.
هوش مصنوعی نقش مهمی در ارتقاء هوشمندی و پایداری بیشتر شهر ایفا میکند. هدف هوش مصنوعی در شهر هوشمند، تجهیز شهر به ویژگیهای پیشرفته برای زندگی، پیاده روی، خرید و لذت از زندگی راحتتر و ایمنتر در محیط شهری است. در واقع با پیشرفت شهرها و هوشمندی آن ها، چالشهای بسیاری نظیر مدیریت شهری، ازدحام ترافیک، نظارت امنیتی، مدیریت پارکینگ و موارد دیگر روبه رو میشود که هوش مصنوعی در شهر هوشمند، میتواند به ارائه راهکارهای پایدار برای شهروندان کمک کند.