همان اندازه که گردش در گردنه حیران میتواند در فصل بهار و تابستان جذاب باشد، فصل زمستان این گردنه هم از جذابیت بسیار زیادی برخوردار است.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، گردنه حیران از جاهای دیدنی آستارا و در مسیر ارتباطی میان آستارا و اردبیل واقع شده است و در تقسیم جغرافیایی جزو استان گیلان محسوب میشود.
لازم به ذکر است که گردنه حیران آستارا به سه روستای حیران سفلی، حیران وسطی و حیران علیا تقسیم میشود. شاید برای شما جالب باشد که بدانید حیران در لغت بهمعنای «منطقه احاطه شده با ابر و مه» است و ریشه آن از زبان تالشی بیرون آمده است؛ گردنه حیران هم درست مانند نام خود، در بیشتر فصلهای سال، پوشیده از ابر و مه است.
البته فراموش نکنید که علت وجود ابر و مه در گردنه حیران بهدلیل مرتفع بودن آن نیست؛ در حقیقت ارتفاع بلند بخش گردنه حیران، فقط هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریا است و کارشناسان بسیاری اعلام کردهاند که رطوبت دریای خزر، اصلیترین علت وجود ابر و مه در گردنه حیران و مناطق پیرامون آن به حساب میآید.
گردنه حیران کجاست؟
گردنه حیران در میان جاده ارتباطی آستارا و اردبیل قرار دارد؛ این گردنه از یک سو توسط جنگل احاطه شده و از سویی دیگر مشرف به درهای نسبتا عمیق است؛ بنابراین میتوان گفت که از موقعیت جغرافیایی خاصی برخوردار است. رود ارس نیز از درون دره کنار آن عبور میکند و مرز میان جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان محسوب میشود.
هنگامی که وارد مسیر گردنه حیران شوید، تونلهایی از ابر و مه، توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. همچنین وجود حیوانات اهلی در کنار جاده و سرسبزی مسیر میتواند احساس بسیار خوبی را به شما ببخشد.
موقعیت جغرافیایی گردنه حیران موجب شده تا شغل بیشتر مردم ساکن در آن، کشاورزی و دامپروری باشد. البته وجود مناظر فوقالعاده جذاب در آن و گسترش فضاهای گردشگری و همچنین ورود سرمایهگذاریهای داخلی، نوید آیندهای درخشانتر را برای این منطقه میدهد.
رانندگی در گردنه حیران
این گردنه بهدلیل آن که در بیشتر فصلها، پوشیده از ابر و مه است و میتوان گفت که نخستین بارشهای برف استان گیلان را نیز به خود میبیند، همواره به داشتن جادهای لغزنده و پیچهای خطرناک شهرت دارد. از این رو در سفر به این منطقه، دقت بیشتری هنگام رانندگی به خرج دهید و با رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی از سفر خود لذت ببرید.
در حقیقت شما زمانی میتوانید از رانندگی در گردنه حیران لذت ببرید که در گام نخست، نسبت به سلامت وسیله نقلیه خود اطمینان حاصل کنید و در ادامه هم از مهارت کافی در رانندگی برخوردار باشید. توصیه میکنیم که بدون داشتن مهارت در رانندگی، دل را به جاده این گردنه زیبا و در عین حال خطرناک نزنید.
گردنه حیران در زمستان
همان اندازه که گردش در گردنه حیران میتواند در فصل بهار و تابستان جذاب باشد، فصل زمستان این گردنه هم از جذابیت بسیار زیادی برخوردار است. البته فراموش نکنید که گردنه حیران با نخستین برف زمستانی سفیدپوش میشود و همین مسئله میتواند در افزایش آمار تصادفات رانندگی، تاثیر مستقیم داشته باشد؛ اما سفیدپوش شدن درختان و حضور در یک منطقه کوهستانی، قطعا آرامش را به روح انسان، هدیه خواهد کرد.
توصیه میکنیم اگر در فصل زمستان قصد عبور یا بازدید از گردنه حیران را دارید، تجهیزات گرمایشی لازم را بههمراه داشته باشید. همچنین بدون همراه داشتن زنجیر چرخ در فصل زمستان، راهی گردنه حیران نشوید.
تله کابین گردنه حیران
گردنه حیران و محیط اطراف آن، زیبایی بسیار زیادی دارند و میتوانند نظر هر مخاطبی را به خود جلب کنند. با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی و ناحیه کوهستانی گردنه حیران، وجود یک تله کابین برای توسعه گردشگری ضروری به نظر میرسید و در سال ۱۳۹۰ محقق شد. تله کابین گردنه حیران را میتوان بهعنوان یکی از موفقترین طرح های گردشگری توصیف کرد.
هنگامی که سوار تله کابین شوید، یک مسیر هزار و ۵۰۰ متری فوقالعاده جذاب در پیش روی شما قرار دارد، یک محیط کوهستانی با منظرهای زیبا که میتواند حال شما را خوب و تمام مشکلات را از ذهن بیرون کند.
مسیر گردنه حیران
مسیر گردنه حیران را باید بهعنوان یکی از جذابترین مسیرهایی دانست که در کشور ما وجود دارد. مسیری پرپیچوخم که از درون جنگلهای هیرکانی شمال کشور میگذرد و سرسبزی آن، چشم هر مخاطبی را نوازش میدهد. در طول مسیر گردنه حیران، افراد محلی این منطقه مشغول فروش محصولات کشاورزی و فرآوردههای محلی مانند عسل هستند.