آیت الله صافی گلپایگانی از مراجع بزرگ تقلید جهان تشیع بودند که از محضر اساتید برجسته کسب فیض کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز قم،
به همین مناسبت به مرور بخشهایی از زندگی ایشان میپردازیم:
تولد
معظم له در سال ۱۲۹۷ شمسی دیده به جهان گشودند. پدر او عالم عارف، مرحوم آیت الله آخوند ملا محمدجواد صافی بود که علاوه بر تخصّص، تحقیق، تألیف و تدریس در گرایشهای مختلف علوم اسلامی مانند فقه، اصول، کلام، اخلاق، حدیث و...، در زمینه هنرهای ارزشمندی، چون شعر و خوشنویسی نیز سرآمد بود. زهد، تقوا، عشق به ولایت و فضیلتهای علمی اخلاقی آن بزرگمرد، از یک سو و مواضع قدرتمندانه او در سنگر امر به معروف و نهی از منکر و جبههگیریهای صریحش در برابر افکار انحرافی، غیرمتدیّنان، ظالمان و جابران آن روزگار از سویی دیگر، هر قدر که مردم گلپایگان را شیفته و مطیع محض او مینمود، هیئتحاکمه، خوانین و زورگویان را در برابرش شکنندهتر میکرد؛ چنانکه آنها همیشه او را سدّ راه اعمال خلاف شرع و بدعتگذاریهای خود دیده و تا زنده بود از غیرت دینی و خشم الهی او میترسیدند.
آفتاب عمر آن عالم جلیلالقدر در افق عصر بیست و پنجم رجب سال ۱۳۷۸ هـجری قمری، مصادف با شب شهادت حضرت امام موسی کاظم (علیهالسلام) غروب کرد.
از ویژگیهای بزرگ معنوی، اخلاقی، که در وجود آن مرحومه، متبلور بود، میتوان به تعبّد، اخلاص، تقوا، معرفت به حضرت حق، شجاعت، صراحت لهجه، شوهرداری کمنظیر، اهتمام در تربیت کودکان، راز و نیاز خاشعانه، ذکر، دعا و نماز شب اشاره کرد.
والده مکرّمه ایشان، بانوی فاضله و شاعره و فانیه در ولایت اهلبیت (ع) بنت مرحوم آیتالله آخوند ملا محمدعلی، همحجره و شریک بحث مرحوم آیتالله العظمی میرزای شیرازی اعلیاللهمقامه بودند.
تحصیلات
معظّمله تحصیلات خویش را در رشتههای ادبیات، کلام، تفسیر، حدیث و سطح (مکاسب) و (کفایه) در گلپایگان، ابتدا در خدمت عالم جلیل آخوند ملا ابوالقاسم مشهور به «قطب»، و سپس در محضر والدشان ادامه داد، و از سال ١٣٦٠ هجری قمری به قم حرم اهلبیت (ع) مهاجرت کرده، و با حضور در مجالس درس و بحث اساتید بزرگ حوزه و مطالعه و تدریس و تحقیق، به تکمیل تحصیلات و تحقیقات علمی خویش پرداخت . ایشان مدّتی به نجف اشرف مشرّف شده و در جوار حرم مطهّر باب مدینه علم حضرت علی (ع) از محضر چند تن از مراجع بزرگ و فقهای عالیقدر استفاده کرد.
اساتید معظّمله
در قم، حضرات آیات:
١. آقای حاج سیّدمحمدتقی خوانساری.
٢. آقای حاج سیّدمحمد حجّت کوهکمرهای.
٣. آقای حاج سیّدصدرالدین صدر عاملی.
٤. آقای حاج سیّدمحمدرضا موسوی گلپایگانی.
در نجف اشرف، حضرات آیات:
١. آقای حاج شیخ محمدکاظم شیرازی.
٢. آقای حاج سیّدجمالالدین هاشمی گلپایگانی.
٣. آقای حاج شیخ محمدعلی کاظمی خراسانی؛
و لیکن استادی که در ساختار شخصیت علمی و فکری معظّمله اثر بسیار سازندهای داشته، و وجود علمی ایشان به او وابستگی کامل دارد، زعیم عالیقدر شیعه آیتالله العظمی بروجردی است که ایشان مدّت هفده سال از آن حضرت در دروس و مباحث رسمی و در خلوت و جلوت و مناسبتهای مختلف استفاده کرده، و از اصحاب خاصّ استفتای ایشان بودهاند، و در موارد بسیاری، پاسخ به مسائل مهمّ و یا تحقیق برخی از مباحث را به شخص ایشان ارجاع میفرمودند.
معظّمله مدّتها از ناحیه مرحوم آیتالله العظمی آقای بروجردی امتحان خارج طلاب و فضلا را بر عهده داشت.
مسئولیتها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی
در سال ١٣٥٨ هجری شمسی ایشان و مرحوم آیتالله العظمی آقای حاج شیخ مرتضی حائری (رحمه الله) از استان مرکزی به نمایندگی مجلس خبرگان برای تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد، و همواره مواضع سیاسی و انقلابی و مذهبی ایشان مورد توجّه نمایندگان منتخب در مجلس خبرگان بود.
معظّمله از طرف بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (رحمه الله) به عضویت فقهای شورای نگهبان انتخاب شده، و تا سال ۱۳۶۷ مسئولیت دبیری آن شورا را عهدهدار بود، که نظرات و مواضع مهم ایشان در شورای نگهبان در حفظ هویّت اسلامی نظام و پاسداری از احکام، معروف و مشهور است..
تألیفات
تألیفات و آثار معظّمله بیش از ١۵٠ مجلّد است که به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
١. منتخب الأثر فی الامام الثانی عشر (ع) (سه جلد).
٢. شهید آگاه.
٣. صوت الحقّ ودعوة الصدق.
٤. لمحات فی الکتاب و الحدیث و المذهب (سه جلد).
٥. بیان الاُصول (سه جلد).
٦. نوید امن و امان.
٧. العقیدة بالمهدیة.
۸. تجلّی توحید در نظام امامت.
۹. القرآن مصون عن التحریف.
۱۰. ندای اسلام از اروپا.
۱۱. عنوان صحیفة المؤمن.
خداوند ایشان را قرین رحمت واسعه خویش سازد.
با تشکر از خبرنگار محترم آیا جای نام و یاد مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی در این گزارش خالی نیست ؟؟