رئیس انجمن پروبیوتیک: در حوزه دارو و غذا از خروج ۱/۸ میلیارد دلار ارز برای واردات جلوگیری کردیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مریم تاج آبادی ابراهیمی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان این که در حوزه زیست فناوری در رتبه علمی دوازدهم دنیا قرار داریم و در منطقه بی رقیب هستیم، افزود: در آسیا کنار چین و ژاپن قرار داریم اما ظرفیت های بسیاری برای پیشرفت در این حوزه در کشور وجود دارد.
وی گفت: حوزه زیست فناوری در همه علوم نقش دارد که نمونه آن افزایش تولید نفت، پاکسازی محیط، پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ها و تولید واکسن است.
خانم تاج آبادی اضافه کرد: در حوزه دانش بنیان فراتر از تأمین تجهیزات، موضوع آموزش منابع انسانی را داریم زیرا ابتدا باید نیروی متخصص تأمین شود و این وظیفه دانشگاه هاست.
وی گفت: دانشگاه باید آموزش- صنعت محور و ارتباط منسجمی بین صنعت و دانشگاه وجود داشته باشد.
رئیس انجمن پروبیوتیک افزود: برای داشتن صنعت دانش بنیان باید دانشگاه ها نیروهای متخصص تربیت کنند.
خانم تاج آبادی تأسیس شرکتهای شتاب دهنده را الگوی بسیار خوبی در زمینه دانش بنیانی کردن صنعت بیان و اضافه کرد: از این مسیر جوانان تشویق و بسیار سریعتر وارد عرصه فعالیت های دانش بنیان می شوند.
وی گفت: حوزه زیست فناوری در سال 1404 بازاری به ارزش 750 میلیارد دلار خواهد داشت که بر اساس سند چشم انداز باید به سه درصد از این بازار که حدود 23 میلیارد دلار است دست یابیم اما اکنون فقط از خروج حدود دو میلیارد دلار ارز جلوگیری کرده ایم و با عدد پیش بینی شده فاصله داریم.
زیرساخت ها برای فعالیت حوزه زیست فناوری فراهم شود/ مشکل دریافت مجوزها حل شود
خانم تاج آبادی افزود: باید زیرساخت ها برای فعالیت حوزه زیست فناوری در عرصه کشاورزی و غذا فراهم شود و به ورود سرمایه گذاران و شرکت های خارجی در قالب همکاری و انتقال فناوری توجه ویژه ای کنیم.
وی اضافه کرد: زنجیره دانش بنیان در حوزه زیست فناوری به توسعه زیرساخت ها نیاز دارد بنابراین باید قوانین حمایتی برای توسعه آن تصویب شود.
رئیس انجمن پروبیوتیک با بیان این که 600 شرکت زیست فناوری در کشور داریم که به صورت زنجیره ای به یکدیگر متصل هستند گفت: مشکل حوزه زیست فناوری؛ قوانین سخت و گرفتن مجوزهاست.
خانم تاج آبادی افزود: اگر سازمان های نظارتی و دولت با انجمن های علمی و دانشگاه ها مشورت کنند مشکل دریافت مجوزها حل می شود.
وی گفت: برای استفاده از موقعیت کشورمان در منطقه و تأمین سهم خود در صادرات، باید تشکل صادراتی در حوزه زیست فناوری ایجاد کنیم.
نقشه راهبردی صنعت کشور ترسیم شود
مجید روحی نیاسر رئیس هیأت مدیره شرکت تولیدی مهندسی نیز در این برنامه گفت: تغییر روش ها و مدیریت ها و مقررات غیرضرور به صنعت و تولید ضربه می زند.
وی با بیان این که باید نقشه راهبردی صنعت کشور برای جلوگیری از تغییر و تحولات دولت ها ترسیم شود، افزود: اکنون دغدغه صنایع تجهیزات پزشکی، مقررات غیر ضروری است که در هیچ جای دنیا این مقررات وجود ندارد.
آقای روحی گفت: اگر به مدت یک هفته تا 10 روز مواد اولیه وارد کارخانه ها برای تولید شد می توانیم به رفع موانع تولید امیدوار باشیم.
وی افزود: مقررات غیرضروری و تغییر روش ها برای همه صنعت کشور وجود دارد و به آن ضربه می زند.
رئیس هیأت مدیره شرکت تولیدی مهندسی گفت: زیربنای هر کسب و کار و تولید، دانش است، البته این به مدیران صنعت و تفکر آنها باز می گردد.
ضعف آموزش نیروی کار داریم
آقای روحی با بیان این که کارها باید از ابتدا بر اساس دانش، پایه گذاری شود افزود: یکی از مشکلات واحدهای صنعتی؛ منابع انسانی و ضعف آموزش نیروی کار است.
وی گفت: این مشکل از مهد کودک ها آغاز می شود و متأسفانه تا دانشگاه دانش را تئوری آموزش می دهیم، بنابراین با توجه به این همه فارغ التحصیل، برای جذب نیروی متخصص مشکل داریم.
آقای روحی افزود: صنایع باید برای منابع انسانی، جذب و ماندگاری آنها هزینه کنند.
وی با بیان این که در سند راهبردی صنعت باید همه شاخص ها محاسبه و اولویت ها مشخص شوند، گفت: در حوزه تجهیزات پزشکی، این سند راهبردی اواخر اسفند امسال با همکاری وزارت صمت کامل می شود.
رئیس هیأت مدیره شرکت تولیدی مهندسی افزود: با توجه به تفاهمنامه ها با سوریه و چین و نوپا بودن صنایع کوچک ما، باید برنامه ریزی های لازم برای نحوه ورود شرکت های چینی به کشور انجام شود تا صنایع ما آسیب نبینند.
آقای روحی گفت: شرایط صنعتگران ما در سال های اخیر بسیار سخت بوده، البته با تلاش عالی آنها، تهدید تحریم به فرصت تبدیل شده که این به دلیل فرهنگ ایرانی و همگرایی ماست.
هیچکدام از کشورهای منطقه فناوری های ما را ندارند
وی با بیان این که تجهیزات پزشکی تولید ایران در منطقه از نظر کمی و کیفی رتبه نخست را دارد افزود: از نظر فناوری هیچکدام از کشورهای منطقه فناوری های ما را ندارند.
آقای روحی گفت: در حالی که صنایع تجهیزات پزشکی نیاز 70 درصد کشور را تأمین می کند، مشکل ما بیش از سه هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بخش خصوصی فعال در این حوزه است.
توفیق چندانی در جهت رفع موانع تولید نداشتیم
امیرعباس اختراعی؛ رئیس هیأت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی ایران نیز در این برنامه گفت: به نظر من امسال به دلیل تغییر دولت و تغییر سیاست ها، توفیق چندانی در جهت رفع موانع تولید نداشتیم.
وی افزود: به عنوان نمونه برای مقابله با قاچاق مقررات سخت گیرانه ای در گمرکات وضع شده است اما آنهایی که در چارچوب کار می کنند، با این مقررات دچار مشکلات بیشتری شده اند.
آقای اختراعی گفت: کالایی که به عنوان ماده اولیه تولید باید پس از ورود به گمرک 10 روزه ترخیص شود، اکنون 30 - 40 روز و حتی 50 روز ترخیص آن زمان می برد.
وی افزود: در صنعت پتروشیمی با توجه به این که در هر رشته به طور میانگین سه چهار فناوری پیشرفته داریم اما افراد برای راه اندازی پتروشیمی جدید در پی لایسنس جدید هستند.
رئیس هیأت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی ایران گفت: باید فناوری هایی که در پتروشیمی ها وجود دارد کنار یکدیگر قرار دهیم و فناوری ایرانی ایجاد کنیم و فناوری خارجی نخریم.
آقای اختراعی افزود: منابع انسانی، عارضه یکی دو ساله اخیر ماست و در تأمین کارگر ساده تا نیروی فوق تخصص مشکل داریم.
وی با بیان این که کمبود نیروی انسانی متخصص به سیاست های کلان راهبردی ما در بخش تولید باز می گردد گفت: فعالیت نیروی کار در شغل های خدماتی به جای مهارت آموزی و اشتغال در صنعت، نمی تواند ارزش افزوده صنعتی ایجاد کند.
نتوانستیم دورنمایی صنعت ماشین سازی کشور را مشخص کنیم
آقای اختراعی افزود: در 40 سال گذشته بحث خوف و رجاء در صنعت ماشین سازی کشور وجود داشته و هیچ گاه نتوانسته دورنمایی را برای این صنعت مشخص کند که پنج سال آینده چه چیزی نیاز داریم.
وی گفت: سالانه سه و دو دهم میلیارد دلار میزان فروش سازندگان ماشین آلات کشور است در حالی که به طور میانگین در سه سال اخیر، سالانه هشت میلیارد دلار واردات ماشین آلات داشته ایم.
رئیس هیأت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی ایران افزود: واردات در حالی است که فقط 44 درصد ظرفیت تولید بنگاه های صنعتی ماشین سازی فعال است.
آقای اختراعی گفت: اگر با ظرفیت کامل نیز کار کنیم ارزش تولیدات صنعت سازندگان ماشین آلات هفت و سه دهم میلیارد دلار است.
وی با بیان این که بسیاری از واردات را می توانیم در داخل تولید کنیم، افزود: مخالف واردات و آن چه که نمی توانیم بسازیم نیستیم اما واردات باید ضابطه مند باشد و اگر ماشین آلاتی وارد می شود باید فناوری آن نیز انتقال یابد تا دوباره وارد نکنیم.
آقای اختراعی گفت: 27 میلیارد دلار پروژه های صنعتی در بخش گاز و نفت و نیروگاهی داریم که باید اجرا شود.
مشکل آفرینی بنگاه های جزیره ای و سیاست های بخشی
وی افزود: بنگاه های جزیره ای و سیاست های بخشی، مزیت های نسبی ما را به زیان تبدیل می کند.
رئیس هیأت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی ایران گفت: شرکت های فولاد، فلزات اساسی و پتروشیمی ها چون انرژی یارانه ای، منابع معدنی و کارگر ارزان استفاده می کنند سود سرشاری دارند بنابراین باید قیمت ها ارزان تر از قیمت های بین المللی باشد اما اگر در بازار داخل قیمت این کالاها بیشتر از قیمت بین المللی شد، یعنی سودهای انباشته شده در بخش ماده خام ایجاد شده است و کسی که می تواند با این ماده خام ارزش افزوده ایجاد کند از آن بهره مند نمی شود.
آقای اختراعی اضافه کرد: این اتفاق به معنی بروز بی عدالتی اجتماعی است زیرا به عنوان نمونه، کسی که صندلی می سازد با مواد اولیه ارزان، صندلی ارزان نیز تولید می کند و محرومین جامعه نیز می توانند از آن استفاده کنند.
وی گفت: تبدیل ماده خام به کالای با ارزش افزوده، فرصت های بسیاری را نیز برای صادرات ایجاد می کند.