مراسم اعتکاف دانشگاههای کشور پس از دو سال وقفه در ایامالبیض از ۲۵ تا ۲۸ بهمن (۱۳ تا ۱۵ رجب) برگزارخواهد شد.
«اعتکاف» در لغت به مفهوم «گوشه نشینی» است و معتکف گوشه ای را برای خویش برمیگزیند و در خلوتی معنوی به ذکر خداوند می پردازد و در عمل فروشستن از همه اعمال دنیوی است و بزرگترین پیشامد توحیدی و معنوی پیش از ماه رمضان است.
اعتکاف از جمله عبادتهای مستحب است که طی آن آحاد مردم با حضور در مساجد، روزه میگیرند و عبادت می کنند. ارکان این عبادت، اقامت در مسجد و روزه داری است و معتکفان بیشتر وقت خود را به انجام اعمال عبادی اختصاص می دهند، آیین ویژه اعتکاف همزمان با سحرگاهان روز سیزدهم رجب آغاز میشود و معتکف به مدت سه روز از درون مسجد جز برای انجام اعمال ضروری مانند شهادت دادن خارج نخواهد شد.
امسال، پس از دو سال وقفه در برگزاری آیین جمعی اعتکاف به دلیل شیوع بیماری کرونا، ثبت نام دانشجویان بار دیگر از سرگرفته شده است و دانشگاه ها ثبت نام دانشجویان برای شرکت در این مراسم را از ۲۵ دی آغاز کرده اند. اغلب دانشگاه های کشور برای این موضوع برنامه ویژهای دارند تا دانشجویان استقبال کننده بتوانند در ایام البیض بتوانند از این فرصت استفاده کنند.
بر اساس اعلام ، دانشجویان دانشگاه های مختلف کشور می توانند تا دهم یا نیمه بهمن ماه برای ثبت نام و شرکت در مراسم اعتکاف دانشجویی اقدام کنند تا در روزهای ۱۳ تا ۱۵ رجب در این آیین حضوری چشمگیر داشته باشند.
آغاز ثبتنام مراسم اعتکاف دانشگاه امیرکبیر از ۲۵ دی
ثبت نام اعتکاف دانشجویی ۱۴۰۰ در دانشگاه صنعتی امیرکبیر از ۲۵ دی ماه آغاز شده است و تا ۱۰ بهمن ادامه دارد. علاقهمندان جهت ثبتنام میتوانند به سایت masjed.aut.ac.ir مسجد دانشگاه امیر کبیر مراجعه کنند.
طبق اعلام دانشگاه امیرکبیر، زمان برگزاری مراسم اعتکاف از ۲۵ تا ۲۸ بهمن در مسجد دانشگاه امیرکبیر است.
بر اساس این اطلاعیه، ثبت نام تا روز یکشنبه ۱۰ بهمن ادامه دارد. همچنین مراسم اعتکاف از روز دوشنبه ۲۵ تا روز پنجشنبه ۲۸ بهمن در مسجد دانشگاه امیرکبیر برگزار می شود.
ثبتنام دانشجویان معتکف دانشگاه تهران تا ۱۳ بهمن
همچنین دانشگاه تهران در اطلاعیه ای اعلام کرد: پیش ثبت نام مراسم معنوی اعتکاف دانشجویی از روز چهارشنبه ششم تا ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ ادامه دارد و قرار است مراسم معنوی اعتکاف دانشجویی ۲۶ تا ۲۸ بهمن در مسجد دانشگاه تهران برگزار میشود.
در اطلاعیه اعتکاف مسجد دانشگاه تهران ۱۴۰۰ آمده است، پذیرش و اسکان معتکفان صرفاً با ارایه کارت شناسایی یا کارت دانشجویی و تنها از درِ واقع در خیابان ۱۶ آذر (درِ فنی) از ساعت ۱۸ تا ۲۲ شب سیزدهم ماه رجب مصادف با ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ انجام خواهد شد و از پذیرش افراد بدون همراه داشتن کارت شناسایی و کارت واکسیناسیون (حداقل دو دز) خودداری می شود.
در این اطلاعیه اعلام شده است: شروع برنامههای مراسم اعتکاف از ساعت ۱۸ شب ۱۳ رجب است و با توجه به برنامه های سحر و رفاه حال معتکفین، از ساعت ۲۳ خاموشی اعمال شده و از تردد معتکفین تا حد امکان جلوگیری خواهد شد.
۱۵ بهمن آخرین فرصت ثبت نام دانشجویان دانشگاه آزاد تهران مرکزی
مراسم معنوی اعتکاف در ایام البیض ماه مبارک رجب ۲۶ تا ۲۸ بهمن در مسجد نور ولایت مجتمع شهید حاج قاسم سلیمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی (سوهانک) برگزار می شود.
علاقه مندان برای شرکت در مراسم اعتکاف می توانند با مراجعه به سایت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه آزاداسلامی استان تهران و واحد تهران مرکزی از شرایط و مقررات مطلع شده و سپس اقدام به ثبت نام کنند.
ثبتنام اعتکاف دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی تا ۱۲ بهمن
دانشگاه علامه طباطبایی نیز در اطلاعیه ای اعلام کرده است که مهلت ثبت نام آیین معنوی اعتکاف از سوم تا ۱۲ بهمن ادامه دارد و دانشجویان علاقه مند می توانند در این بازه زمانی نسبت به ثبت نام برای شرکت در این آیین معنوی اقدام کنند.
طبق اعلام شرایط ثبت نام دانشجویان معتکف دانشگاه علامه طباطبایی نیز دانشجویان می توانند از طریق تلگرام یا اپلیکیشن بله با آدرس atu_etehafbot@ برای این موضوع اقدام کنند.
مراسم معنوی اعتکاف دانشجویان این دانشگاه نیز روزهای ۲۶ تا ۲۸ بهمن ماه به آدرس دهکده المپیک، میدان ورزش، دانشگاه علامه طباطبایی، مسجد امام علی (ع) برگزار خواهد شد.
اعتکاف، در لغت به معنای توقف در جایی است و در احکام عبارت است از ماندن در مسجد به قصد عبادت خداوند با شرایطی که خواهد آمد. اعتکاف از ماده «عکف» در لغت به معنای اقبال و روی آوردن به چیزی و ملازمت آن بر سبیل تعظیم است. اعتکاف در شرع، به معنای التزام به توقف و درنگ در مسجد به قصد قربت است.
در یک تعریف جامع اعتکاف به معنای اقامت کردن برای حداقل سه روز در مسجد به قصد عبادت با مراعات شرایط لازم است.
ارکان عبادت، یعنی اجزایی که اگر به طور عمد یا به طور سهو ترک شوند، عبادت باطل می شود. اعتکاف نیز ارکانی دارد که شامل نیت، توقف در مسجد جامع شهر یا مساجد چهارگانه معروف، کمتر از سه روز نبودن اعتکاف و روزه دار بودن معتکف در ایام اعتکاف است.
اعتکاف بر دو قسم است، مستحب و واجب، که در اصل یک عمل مستحبی است ولی ممکن است به سببی واجب شود مانند نذر، عهد یا قسم مثلا انسان نذر کند یا با خدای خود عهد کند یا قسم بخورد که اگر در فلان کار موفق شد یا از فلان بیماری شفا پیدا کرد چند روز در مسجد معتکف شود.
در طول سال در هر زمانی که انسان بتواند حداقل سه روز در مسجد بماند و روزه بگیرد صحیح است ولی بهترین زمان برای اعتکاف ماه مبارک رمضان و دهه آخر آن است.