مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران پیش بینی کرد با توجه به تداوم هوای سرد در کشور، مصرف گاز حدنصاب ۷۰۰ میلیون متر مکعب را ثبت کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما؛ آقای محمدرضا جولایی با بیان اینکه روزگذشته حدنصاب تاریخی مصرف روزانه ۶۹۲ میلیون مترمکعب گاز در کشور ثبت شد افزود: اگر این روند ادامه یابد ممکن است شبکه گاز کشور با چالش مواجه شود. این سطح از مصرف در حالی رقم میخورد که تولید گاز از میادین گازی کشور با سختیهای بسیار بدون وقفه ادامه دارد؛ میدان گازی خانگیران در شمال شرقیترین نقطه کشور یکی از دورافتادهترین میادین گازی است که حدود ۱۰ درصد گاز مصرفی کشور را تولید میکند.
میدان گازی خانگیران در شمال شرقیترین نقطه ایران واقع است.
فرشید خیبری مدیرعامل شرکت نفت وگاز شرق، میگوید: این میدان گازی در فاصله ۲۵ کیلومتری شمالغربی سرخس و ۱۸۰ کیلومتری شمالشرقی مشهد، در منطقه خانگیران، در استان خراسان رضوی قرار دارد.
وی ادامه میدهد: شرکت نفت و گاز شرق، که از زیرمجموعههای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است، مسئولیت توسعه و بهرهبرداری از میدانهای هیدروکربوری این منطقه را بر عهده دارد.
خیبری با بیان اینک منطقه عملیاتی خانگیران، در منطقهای به وسعت ۲۵ تا ۷۵ کیلومتر واقع شده میگوید: هماکنون تولید گاز از ۶۲ چاه به حدود ۶۰ میلیون متر مکعب در روز رسیدهاست.
در این میدان تولید گاز با سختیهای بسیاری روبروست. گذشته از وسعت منطقه، پراکندگی چاهها و بدی آب و هوا آنطور که شهرام جغتایی مسئول محوطه چاهها به ما میگوید: وجود ریزگردها نیز کار تولید را مشکل کرده تا جایی که برخی مواقع تاسیسات برداشت گاز زیر ماسهها مدفون میشود.
وی اختلاف دمای بین منفی ۲۵ درجه در زمستان تا مثبت ۵۰ درجه در تابستان را از دیگر مشکلات این میدان عنوان میکند و میگوید: کار در سرمای شدید زمستان و گرمای طاقت فرسای تابستان، برداشت گاز از این میدان را سخت کرده است.
گاز تولیدی منطقه خانگیران، پشتوانه اصلی تولید و تأمین گاز مصرفی در شرق ایران است، اما این گاز به دلیل بالا بودن میزان گوگرد یکی از ترشترین گازهای جهان است.
بهروز راهداری رئیس اداره خدمات فنی خانگیران میگوید: گاز پُرفشار میدان خانگیران، با دارا بودن ۳٫۵٪ درصد سولفور و ۶٫۵٪ درصد گاز کربنیک، گازی بسیار خورنده، برای چاهها و تأسیسات و خطوط لوله بوده و با توجه به سمی بودن بالای گاز سولفید هیدروژن، آزاد شدن آن در محیط نیز، بسیار خطرناک است.
میزان سمی بودن گاز این میدان به حدی است که بگفته مصطفی شافعی مسئول چاههای ترش، برای رسیدگی به وضعیت چاهها باید از ماسک و کپسول اکسیژن استفاده کنند.
باهمه این تلاشها گاز استخراج شده از چاهها برای قابل مصرف شدن باید در فرآیندی پیچیده و هزینه بر، پالایش شود.
امین سیلمانی مهر از مسئولان پالایشگاه شهید هاشمی نژاد معتقد است: مردم تصور میکنند که گاز مثل آب آشامیدنی با حفر یک چاه استخراج شده و میتوان از آن استفاده کرد. در حالیکه سرمایه گذاری میلیارد یورویی ما در پالایشگاه نشان میدهد تولید گاز چه کار سخت و هزینه بری است.
سختی فرایند استخراج و پالایش گاز ترش و خطرناک میدان گازی خانگیران را هیچکس همچون یحیی فیضی سرپرست پالایشگاه شهید هاشمی نژاد درک نمیکند.
وی معتقد است: اگر مردم لحظهای جای ما بودند و فرآیند تولید گاز و سختیهای آن و کار شبانه روزی اش را از نزدیک میدیدند، در نحوه مصرف گاز تجدید نظر میکردند.
درمیدان گازی خانگیران و پالایشگاه گازی شهید هاشمی نژاد، هزاران نیروی متخصص ۲۴ ساعته در تلاشند تا گاز تولید از این میدان ثانیهای متوقف نشود.
نزدیکی به مرز و دور افتاده بودن منطقه نیز خطرات و مشکلات خودش را دارد. علیرضا زینی، مسئول حراست میدان گازی خانگیران میگوید: این میدان ۲۵۶ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد و پراکندگی چاهها در منطقه کار تولید از این چاهها را مشکلاتی مواجه کرده است.
هماکنون مجموع تولید گاز از میدان خانگیران و برداشت از مخزن ذخیره سازی شوریجه به حدود ۶۰ میلیون متر مکعب در روز رسیدهاست.
خانگیران یکی از وسیعترین مناطق عملیاتی صنعت نفت ایران است به طوری که فاصله دو چاه در این منطقه به حدود ۶۰ کیلومتر میرسد. گاز تولید شده از میدان خانگیران به ۶ استان شمالی ارسال میشود و نقش مهمی در پایداری شبکه گاز کشور دارد. مصرف گاز در کشور ما آسان است، اما تولید آن به همین سادگی نیست.
گزارش از: امیرشایان مهر خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما