در حالیکه رسانه ها از اختلاف در تیم مذاکره کننده امریکا در وین خبر می دهند این سوال مطرح می شود که این اختلاف تاکتیکی یا واقعی است؟
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال روز سه شنبه از اختلاف عمیق میان اعضای تیم مذاکره کننده آمریکایی در وین خبر داد. این روزنامه نوشت اعضای هیئت مذاکره کننده آمریکا در وین درباره قاطعیت برخورد با ایران با هم اختلاف نظر زیادی دارند. وال استریت ژورنال به نقل از منابعی افزود، اعضای هیئت آمریکایی درباره اجرایی شدن تحریم ها و زمان پایان مذاکرات اختلاف نظر دارند، ضمن اینکه برخی منابع به این روزنامه خبر دادند، برخی از اعضای هیئت آمریکایی از ماه دسامبر تحت فشار بودند تا از مذاکرات خارجه شوند.
بر اساس گزارش ها ریچارد نفیو طراح تحریم های ضد ایرانی و نویسنده کتاب "هنر تحریم ها" که نقش بارزی در تحریم های ضد انسانی علیه ایران داشته است به دلیل مواضع سرسختانه و اختلاف نظر با رابرت مالی رئیس هیات مذاکره کننده امریکا از جمله افرادی است که از حضور دراین هیات استعفا داده است.
گزارش ها از اختلاف نظردر تیم مذاکره کننده امریکایی در وین در حالی است که آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه امریکا پنجشنبه گذشته از زمان اندک برای دستیابی به توافق هسته ای با ایران خیر داد. به نظر می رسد با در کنار هم گذاشتن این دوگزارش می توان این نتیجه را گرفت که طرف های غربی سعی دارند رویکرید مثبت را از دولت بایدن در جریان مذاکرات وین به تصویر بکشند.
این در حالی است که بخشی از محورهای تبلیغی رسانه ها بر هشدار مقام های غربی از جمله آنتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا متمرکز است که خطاب به ایران از فرصت کم برای احیای توافق سخن می گوید. برآیند این دو محور تبلیغی نتیجه القایی این است که در صورت شکست مذاکرات, تهران مقصر است.
رویکرد محوری رسانه ها دربازتاب اختلاف نظر در تیم مذاکره کننده امریکایی در وین نیز بر ادعای عقب نشینی دولت امریکا از مواضع خود حکایت دارد و تهران متهم به کارشکنی می شود در حالیکه در عمل رویکرد فشار حداکثری علیه تهران ادامه دارد و دولت بایدن سعی دارد از اهرم تحریم ها برای فشار بر تهران استفاده کند.
شگفتی علی نوری زاده روزنامه نگار در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الحدث از مواضع هیات امریکایی در وین ناظر بر این محور تبلیغاتی است.
نوری زاده می گوید موضع دولت آمریکا ضعیف است و به نظر من، در طول تاریخ آمریکا، رئیس جمهوری ضعیف تر از جو بایدن که شبیه جیمی کارتر است، نداشته ایم. حتی باراک اوباما هم موضع گیری هایی درباره مسایل حقوق بشر داشت، اما جو بایدن فقط می خواهد از این پرونده خلاص شود.
شبکه سعودی العربیه نیز در گزارش خود در باره اختلاف در تیم مذاکره کننده امریکایی اشاره می کند که
ریچارد نفیو از جمله کسانی بود که تاکید داشت تحریم های حداکثری علیه ایران نتیجه بخش است و تهران را به بازگشت به مذاکرات در سال 2015 وادار کرد.
با این حال یک گمانه دیگر نیز در ارتباط با کناره گیری نفیو می توان مطرح کرد. از نگاه غرب برجام هر چند کاستی هایی دارد اما در کنترل برنامه هسته ای ایران موفق بوده است در حلیکه خروج امریکا از این توافق سبب شد تا ایران با کاهش تعهدات خود غنی سازی اورانیوم را از 3.67 درصد به 60 درصد افزایش دهد و هر چه مذاکرات دیرتر به نتیجه برسد تهران به مرحله ساخت سلاح هسته ای خواهد رسید.
در این ارتباط ندپرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری ضمن اعلام آمادگی بری گفتگوی مستقیم با ایران اذعان می کند کمپین فشار حداکثری شکستی خفت بار بود و هر قولی که دولت قبلی در باره توافق بهتر با ایران و دیگر مسایل داد خلافش واقع شد.
در چنین شرایطی می توان این گمانه را مطرح کرد که دولت امریکا نیز تمایل دارد به توافق دست یابد اما آیا توافقی که کاخ سفید به دنبال آن است همان برجام بدون کم و کاست است یا یک توافق موقت؟
پاسخ به این پرسش تا حدودی روشن است ان بی سی نیوز روز شنبه گزارش داد روسیه تلاش کرد ایران را به سمت یک توافق موقت سوق دهد اما تهران این گزینه را نیز رد کرد و گفت که تنها به برجام کامل باز خواهد گشت. این می تواند راه دیگری برای ادامه مذاکرات طولانی تر باشد.
با توجه به نیت واقعی دولت امریکاست که موضع ایران معنا دار می شود جایی که حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد :در حال حاضر, ایران به صورت مستقیم با آمریکا مذاکره نمی کند اما چنانچه, طی مذاکرات, به نقطه ای برسیم که رسیدن به توافقی خوب با تضمین های محکم, سطحی از مذاکرات با آمریکا را ایجاب کند, آن را در نظر خواهیم گرفت.
---------------------------------
رضا محمدمراد