نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست شورای امنیت گفت: شورای امنیت وظیفه دارد حفاظت از غیرنظامیان را تضمین و ناقضان حقوق بین الملل و حقوق بشر را وادار به پاسخگویی کند.
مجید تخت روانچی که در نشست امروز شورای امنیت سازمان ملل درباره حفاظت از غیرنظامیان در مخاصمات مسلحانه سخنرانی می کرد اظهار داشت: شورای امنیت وظیفه دارد حفاظت از غیرنظامیان را تضمین و ناقضان حقوق بین الملل و حقوق بشر را وادار کند تا بی درنگ به چنین جنایات آشکاری پایان دهند و آنها را در قبال جنایات خود پاسخگو کند.
تخت روانچی تصریح کرد: گزارش سازمان ملل در مورد حفاظت از غیرنظامیان در سال۲۰۲۱ نشان میدهد که درگیریهای مسلحانه همچنان با تعداد بالای مرگ و میر غیرنظامیان، مجروحان، افراد آواره، ناپدید شدن، و همچنین تخریب و ویران شدن خانهها، مدارس، بیمارستانها و آسیب به زیرساختهای غیرنظامی همراه بوده است.
وی گفت: حفاظت از غیرنظامیان در مناطق شهری نیازمند رویکردی جامع برای پیشبینی و کاهش چنین خطرات و رنجهایی است. همه تلاش ها بایستی در راستای اطمینان از رعایت قوانین بین المللی بشردوستانه صورت و غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی بدون توجه به صحنه جنگ مورد حفاظت قرار گیرند.
وی ادامه داد: برای این منظور، نقش سازمان ملل در وادار کردن طرف های درگیری به پایبندی به تعهدات خود و احترام به حقوق بین الملل بشردوستانه بیش از هر زمان دیگری حیاتی است. علاوه بر این، دولت ها باید برای اطمینان از رعایت حقوق بین الملل بشردوستانه اقدامات بیشتری انجام دهند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل یادآور شد: کنوانسیونهای ۱۹۹۴ ژنو و پروتکلهای الحاقی سنگ بنای چارچوب های حقوقی برای حفاظت از غیرنظامیان و کسانی که در منازعات مسلحانه شرکت نمیکنند، می باشند. علاوه بر این، دیوان بینالمللی دادگستری در نظر مشورتی خود در سال ۱۹۹۶ در مورد «قانونی بودن تهدید یا استفاده از سلاحهای هستهای» بر دو اصل اساسی حقوق بینالملل بشردوستانه یعنی تمایز میان نظامیان و غیر نظامیان و ممنوعیت رنج های غیرضروری تأکید کرده است. دادگاه به صراحت اعلام کرده است که کشورها هرگز نباید غیرنظامیان را هدف حملات قرار دهند و در نتیجه، هرگز نباید از سلاح هایی استفاده کنند که قادر به تشخیص اهداف غیرنظامی و نظامی نیستند.
تخت روانچی اضافه کرد: علیرغم الزام آور بودن قواعد بین المللی بشردوستانه، چالش جدی که جامعه بین الملل امروزه با آن مواجه است، عدم پایبندی طرفین درگیر به این قواعد است، و به همان اندازه اهمیت انفعال و بی عملی شورای امنیت در مقابل نقض های جدی حقوق بین الملل بشردوستانه است.
وی گفت: مایه تاسف و نگرانی است که در منطقه خاورمیانه، از جمله در سرزمین های اشغالی فلسطین و یمن اجرای قوانین بین المللی بشردوستانه به شدت نقض می شود.
وی به وضعیت سرزمین های فلسطین اشغالی اشاره کرد و افزود: جدی ترین نقض حقوق بین الملل بشردوستانه، سیاست ها و اعمال سیستماتیک، ضدانسانی و نژاد پرستی رژیم اسرائیل در اراضی اشغالی فلسطین است که شامل طیفی از جنایات وحشیانه مانند کشتار عمدی، سیستماتیک و گسترده غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان، تصرف و تخریب منازل و مصادره اراضی و اموال فلسطینی ها و اخراج اجباری آنها و محاصره نوار غزه می باشد.