درج قیمت تولید به جای قیمت مصرف کننده، راهی برای حذف سودجویان است، اما سردرگمی خریداران را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش اختصاصی خبرگزاری صداو سیما، مرکز فارس، طرح درج قیمت تولید به جای قیمت مصرف کننده بر روی کالاها، که بنا بر اعلام سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، سبب واقعی شدن قیمتها و قطع دست سودجویان میشود، مشکلاتی نیز به همراه دارد.
بر اساس این طرح، از این پس قیمت تمام شده کالا بر روی آن نوشته میشود و فروشنده میتواند ۳ تا ۱۸ درصد به اضافه کند و کالا را به فروش برساند.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، با اجرای این طرح، فروشگاههای رنجیرهای که تا پیش از این در برابر خرید سهم خواصی از محصول، یا با اجاره خط تولید، تولیدکنندگان را مجبور به درج قیمت مورد نظر خود میکردند، دستانشان از سودجویی کوتاه میشود و تنها در محدوده تعیین شده میتوانند قیمت کالاها را افزایش دهند.
کارشناسان میگویند تا پیش از اجرای طرح درج قیمت تولید به جای قیمت مصرف کننده، ۵۰ درصد از قیمت فروش کالا به واسطهها تعلق میگرفت که از این پس علاوه بر حذف واسطه ها، تولیدکننده نیز میداند کالایش در چه محدوده قیمتی به فروش میرسد.
تولیدکنندگان میگویند در نظر گرفتن قیمت حمل برای هر کالا به جای محموله ارسالی، سبب افزایش قیمت تمام شده میشود همچنین با مشخص نبودن قیمت قطعی فروش، خریداران برای آگاه شدن از این قیمت باید از دانش حساب درصد بهرهمند باشند که هر فردی از آن بهرهمند نیست.
عباس تابش، رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ایران میگوید: بیشتری مبلغی که توسط مجموع حلقههای توزیعی از تامین تا مصرفکننده میتواند به قمیت تولید یا واردکننده اضافه شود، شامل مجموع ضریب سود پخش سراسری (۱۰درصد) و سود خردهفروشی (منطبق با ضرایب خردهفروشی مصوب) است. در مواردی که توزیع کالا به صورت پخش سراسری نباشد مبلغ تعیین شده به میزان ضرایب سود مصوب مربوطه کاهش مییابد.
خرده فروشان موظف به نصب برچسب قیمت مصرف کننده به صورت شفاف و خوانا با لحاظ سود و هزینههای مصوب قانونی اعلام شده هستند و بازرسان در مراجعات خود اسناد خرید معتبر موجود را بررسی و کنترل میکنند.
مردم میتوانند در صورت مشاهده هر گونه تخلف موارد را از طریق تلفن ۱۲۴ ستاد خبری سازمان صمت فارس اطلاع دهند تا بازرسان آن را مورد بررسی و رسیدگی قرار دهند.