تا حالا از خودتان پرسیدید که چرا ارتفاع پرواز هواپیماها بسیار بالا است و دلایل این موضوع چیست؟
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، تا حالا از خودتان پرسیدید که چرا ارتفاع پرواز هواپیماها بسيار بالا است. آیا تمام هواپیماها در همین ارتفاع بالا پرواز میکنند و اگر این گونه است چرا؟
بهره وری سوخت:
بزرگترین دلیل انتخاب ارتفاع بالا برای پرواز بهره وری سوخت است. هوای سبک باعث ایجاد کشش کمتری در هواپیما میشود؛ به همین دلیل هواپیما برای حفظ سرعت از سوخت کمتری استفاده میکند. به همین ترتیب، مقاومت در برابر باد کم میشود، نیروی بیشتری پیدا میکند و تلاش و انرژی کمتری صرف میشود. استفاده از سوخت کمتر به دليل کاهش هزينه ها به سودِ ایرلاینها است.
جلوگیری از ترافیک و خطرات:
درست متوجه شدید، ترافیک در آسمان هم میتواند رخ دهد. پرواز در ارتفاعات بالا میتواند از برخورد با پرندگان، هواپیماهای بدون سرنشین، هواپیماهای سبک و بالگردها که در ارتفاعات پائینتر پرواز میکنند جلوگیری کند. جهت پرواز هواپیما بر روی ارتفاع پرواز تاثیر خواهد گذاشت. هواپیماهایی که به سمت شرق (که شامل شمال شرق و جنوب شرق است) حرکت میکنند در ارتفاعِ فرد؛ برای مثال در ارتفاع ۳۵ هزار پا پرواز میکنند. هواپیماهایی که در جهتهایی غیر از این حرکت میکنند، پروازشان در ارتفاع زوج است. مسیر هواپیماهایی که در جهت مشابه پرواز میکنند، از قبل برنامهریزی میشود تا هواپیماها هزار پا پائینتر یا بالاتر از یکدیگر پرواز کنند. بهاین ترتیب از برخورد هواپیماها با یکدیگر جلوگیری میشود.
آب و هوا:
آیا تاکنون فکر کردهاید که چرا آبوهوای بیرونِ پنجرهی هواپیما در حین پرواز آفتابی است، اما پس از رسیدن به فرودگاه مقصد با آبوهوای ابری و بارانی مواجه میشوید؟ اینها همه به ارتفاع پرواز بستگی دارد. بیشتر هواپیماها بالای تروپوسفر پرواز میکنند. تروپوسفر همانجایی است که پدیدههای آبوهوایی در آن رخ میدهند.
چاله هوایی
توربولانس یا چالهی هوایی هنوز هم در پروازها اتفاق میافتد، اما جالب است بدانید که این پدیده بهعلت افزایش ارتفاع پرواز در بسیاری از هواپیماهای تجاری کمتر از گذشته رخ میدهد. زمانیکه هواپیماها در چالههای هوایی میافتند یا در مواجهه با بادهای شدید قرا میگیرند، برج مراقبت میتواند ارتفاع دیگری برای جلوگیری از توربولانس پیشنهاد دهد. پرواز در ارتفاعات بالا میتواند احتمال بروز توربولانس را کاهش دهد.
موارد اضطراری:
پرواز در ارتفاعات بالا میتواند یک گنج باارزش يعنی «زمان» را به خلبانان هدیه دهد، اگر اتفاق ناگواری برای هواپیما رخ دهد که نیازمند فرود اضطراری باشد، ارتفاع بالا زمان بیشتری برای مرتب کردن اوضاع و یافتن مکانی امن برای فرود به خلبان میدهد.
نکته؛ جالب است بدانید که همه هواپیماها برای پرواز در یک ارتفاع مشخص طراحی نشدهاند. ارتفاع پرواز یک هواپیما بر اساس وزن و شرایط جَوی در زمان پرواز مشخص میشود. جهت پرواز (همانگونه در بالا اشاره شد)، میزان توروبلانس (طبق گزارشات دیگر خلبانان در آسمان) و مدت زمان پرواز از دیگر عوامل موثر بر ارتفاع پرواز در هواپیماهای مختلف هستند.