بررسی آمار روزانه مبتلایان به کرونا در دو ماه گذشته، نشان میدهد در همه هفته ها، روزهای شنبه آمار به شکل قابل توجهی پایینتر بوده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، شاید برای شما نیز سوال باشد؛ چرا آمار ابتلا به کرونا، معمولا روزهای شنبه پایینتر است؟
با اینکه در اشاره به آماری که هر روز ارائه میشود، از عبارتهایی مانند «در ۲۴ ساعت گذشته»، «در شبانه روز گذشته» و «از دیروز تا امروز» استفاده میشود؛ اما این آمار که اول هر روز از سراسر کشور گردآوری میشود، درواقع آمار روز گذشته است؛ یعنی آماری که روز شنبه اعلام میشود درواقع آمار روز جمعه است. پس سوال ما میشود: چرا آمار روز جمعه پایینتر است؟
دکتر مسعود یونسیان عضو کمیته اپیدمیولوژی «کمیته علمی کشوری کرونا» در این باره گفت: یکی از علتهای پایین بودن آمار مربوط به روز جمعه، بسته بودن مراکز آزمایش گیری کرونا و کمتر بودن ساعتهای کاری این مراکز در روز جمعه است. مراجعه کمتر بیماران به مراکز درمانی در روزهای تعطیل نیز در کم بودن آمار موثر است.
علتهای دیگری نیز وجود دارد؛ آزمایشگاهها در روزهای تعطیل، آزمایشهای کمتری را بررسی میکنند، در روزهای تعطیل نیروهای آزمایشگاهی بیشتری در تعطیلات به سر میبرند و این باعث انباشت موارد برای روزهای غیر تعطیل میشود. از سویی، مراکز درمانی نیز برای جمع آوری و گزارش موارد ابتلا به نیروی کار نیاز دارند که در روزهای تعطیل تعدادشان کمتر میشود.
این مسئله مختص به کشور ما نیست و پدیدهای جهانی است که از آن با عنوان «تاثیر آخر هفته» یا «weekend effect» یاد میشود و حتی در روزهای تعطیل غیر از آخر هفته نیز دیده میشود، به عنوان مثال در تعطیلات روز شکرگزاری، بسیاری از ایالات آمریکا هیچ موردی را گزارش نکردند و آمارشان چند روز دیرتر اعلام شد.
حال سوال اینجاست که چطور میتوان این نامتوازن بودن آماری را در روزهای مختلف جبران کرد؟
دکتر یونسیان در این باره گفت: راهکاری که کشورها برای جبران این نامتوازن بودن آماری به کار میبرند، ارائه هفتگی آمار و گرفتن متوسط هفتگی است.