برنامه حفاظت و زادآوری یوزپلنگ آسیایی، همزمان با بهترین فصل جفت گیری این گونه در حال انقراض، بر اساس استانداردهای بین المللی در پارک ملی توران شاهرود ادامه دارد.
امیر عبدوس افزود: از آنجائیکه زادآوری این گونه در طبیعت هم فقط ۱۵ درصد است، بروز این موضوع کاملا طبیعی است و بر اساس دوره فحل حیوان ماده هر ۲۴ تا ۲۶ روز یکبار در فصل زمستان این روند جداسازی و معرفی مجدد تا حصول نتیجه ادامه خواهد یافت
وی با بیان اینکه ، دوره طلایی زادآوری یوزپلنگها ۸ سال برآورد شده است گفت: بر خلاف حواشی ایجاد شده در فضای مجازی، طی ۱۰ روز گذشته یک یوز نر دیگری بنام " فراز" که از قبل هم در طبیعت شناسایی و شناسنامه دار شده است هم اطراف مجموعه با دوربینهای مدار بسته دیده شده و با توجه به اوج فصل جفت گیری، بارها به محل نگهداری ایران نزدیک شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان سمنان تصریح کرد: " کوشکی " یوز نر و " دلبر " یوز ماده، یک جفت دیگر در حال حفاظت و نگهداری ویژه در این مجموعه هستند که سن زادآوری خود را از دست داده اند و فقط به منظور حفظ حیات تحت کنترل و رسیدگی هستند.
عبدوس تاکید کرد: علاوه بر محل نگهداری و زادآوری یک هکتاری، دو مجموعه ۵ هکتاری و ۷۰۰ هکتاری نیز در جوار این مکان از مدتها پیش آماده سازی شده و محیطبانان در آن مشغول پرورش شکارهای یوز نظیر گونههای دشت زی خرگوش، آهو و جبیر هستند تا در صورت موفقیت طرح زادآوری، تولهها بهمراه پدر و مادر در محیطهای وسیع تری بتوانند در شرایط کاملا طبیعی محل زیستگاه اصلی خود زندگی کنند.
وی افزود: از آنجائیکه ۷ قلاده یوزپلنگ آسیایی در طول ۱۰ سال بر اثر تصادف تلف شدند، حذف عامل تصادف جادهای بعنوان یکی از اصلیترین عوامل انقراض با تصویب حداکثر سرعت ۸۰ کیلومتر در جاده تهران ـ مشهد در محدوده میاندشت تا عباس آباد با نصب ۲۰ تابلو هشدار دهنده انجام شد و بطول ۸ کیلومتر در دو طرف جاده نیز حصار کشی شده است تا یوزپلنگ بجای گذر از جاده با هدایت از طریق این موانع، از زیر پلها تردد کند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست گفت: ۱۴ دستگاه تلمبه بادی روی چاههای منطقه نیز نصب شده تا این گونه و سایر حیوانات دشت زی دچار کم آبی نشده و مجبور به مهاجرت و جا به جایی قلمرو نشوند. همچنین با کاشت طاق در وسعت ۹۰۰ هکتار خوراک و استراحتگاه شکارهایش مثل خرگوش ایجاد شده تا یوزپلنگ غذا نیز برای خوردن داشته باشد.
وی سگهای گله را از دیگر عوامل تلف شدن یوزپلنگ آسیایی عنوان کرد و افزود: با تعامل صورت گرفته با دامداران منطقه حدود ۱۵۰ هزار هکتار از سامانههای عرفی آنان خریداری و با حذف احشام، این محدودهها صرفا در اختیار قلمرو یوزپلنگ و طعمه هایش قرار گرفته است.
براساس یک طرح بلند مدت بین المللی، ارتقاء کیفیت زیستگاه، حفظ و زادآوری گونههای موجود در اسارت بروش طبیعی یا لقاح مصنوعی و حفاظت از گونههای آزاد در طبیعت مهمترین برنامههای در حال اجرای محیط زیست برای جلوگیری از انقراض یوزپلنگ آسیایی است که طبق آخرین آمار کمتر از ۲۰ قلاده شناسنامه دار و فقط در پارک ملی توران زندگی میکنند.