سیاست قطعی ایران در مذاکرات وین، تضمین و اطمینان از رفع موثر و قابل راستیآزمایی تحریمهاست که اگر اراده سیاسی در طرف مقابل باشد مسیر غلبه بر اختلاف نظرها دور از ذهن نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ دور هشتم مذاکرات وین پشت درهای بسته در جریان است و آنچه که از منابع نزدیک به مذاکره کنندگان شنیده میشود، موضوع "رفع تحریمها از طرف آمریکا"، "راستی آزمایی آن" و "ارائه ضمانت ها" هنوز به منزل توافق نزدیک نشده است.
اما منابع نزدیک به هیئت ایرانی میگویند، با وجود مسائل دشوار، اگر اراده سیاسی در طرف مقابل باشد مسیر غلبه بر دشواری و اختلاف نظرها دور نیست؛ البته جدیدترین اظهارنظر آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نشانههای این اراده سیاسی را بروز نمیدهد؛ آنتونی بلینکن گفته بایدن فقط میتواند بگوید خودش در کسوت رئیس جمهور چه کاری انجام خواهد داد و در حکومت آمریکا نمیتوان چنین تضمینی درباره آینده داد.
به نظر میرسد در دولت جدید آمریکا هم "در بر همان پاشنهای میچرخد" که در دولتهای قبلی میچرخد. مثلا در دولت باراک اوباما هم اراده سیاسی برای ارائه تضمین لازم نبود و وزیر خارجه وقت آمریکا میگفت برای خارج نشدن آمریکا از برجام خودش امضا میدهد، که البته گذر زمان نشان داد این امضا، ضمانتی نداشت.
روز چهارشنبه هم بیش از ۱۰۰ نفر از نمایندگان جمهوریخواه کنگره آمریکا از رئیس جمهور این کشور خواسته اند به توافق اش با ایران برنگردد؛ موضوعی که باعث تاکید ایران بر دریافت تضمین میشود. البته جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در جدیدترین اظهار نظرش گفته بنای «دست کشیدن» از مذاکرات را ندارد.
رئیس جمهوری آمریکا بارها از سیاستهای ترامپ برای خروج از توافق با ایران انتقاد و نسبت به پیوستن مجدد این کشور به برجام ابراز تمایل کرده، اما بررسیها نشان میدهد این دولت هم، هنوز اقدام ملموسی که به سرعت روند گفتگوها کمک کند انجام نداده است.
البته اراده سیاسی که ایران در این مذاکرات انتظار دارد نه فقط از آمریکاییها که از اروپاییها هم هست... در راستیآزمایی مد نظر ایران، سنجش امکان همکاری شرکتها، بنادر و فعالان اقتصادی "اروپایی" با ایران مهم است.
ایران براساس تجربهای که به دست آورده تضمینی میخواهد که از رفع موثر و قابل راستیآزمایی تحریمها اطمینان به دست بیاورد و بداند مردم ایران از رفع تحریمها منفعت اقتصادی میبرند؛ موضوعی که سیاست قطعی ایران در مذاکرات است.