این روزها دیگر کمتر کسی از وجود سرب چاپ در ریه هایش مینالد ؛ گلههای چاپخانه داران استان سمنان نبود مشتری است.
چاپ با پیشینهای هزاران ساله
سمنان در کنار برترینهای صنعت چاپ
عبدالله عباسی، مسئول چاپ و نشر معاونت فرهنگی و رسانهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان درباره جایگاه صنعت چاپ در استان سمنان می گوید: این استان به واسطه نزدیک بودن به پایتخت و قرارگیری در کریدور شرق به غرب و شمال به جنوب از لحاظ فعالیت و کارکرد جزء ۱۰ استان برتر کشور بوده و از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است.
وی میافزاید: در استان سمنان ۱۱۲ چاپخانه وجود دارد که ۵۱ چاپخانه مربوط به چاپ افست و ۶۱ مرکز دیجیتال است ، از این تعداد چاپخانه ۸۴ مورد از چاپخانههای استان فعال و ۲۷ مورد آن غیرفعال هستند.
به گفته وی، ۲۹ مورد از چاپخانههای استان سمنان مربوط به شهرستان سمنان، ۴۰ مورد شاهرود، ۱۰ مورد دامغان، ۲۴ مورد گرمسار، ۴ مورد مهدی شهر، ۲ مورد ارادان و ۳ مورد مربوط به شهرستان میامی است.
ماجرای مرغی که غاز است ...
فرشید فلاح مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان میگوید: بیش از ۹۰ درصد از سفارشهای چاپ در این استان به پایتخت فرستاده میشود و این چاپ خانه داران در استان سمنان را دچار مشکل میکند.
این موضوع سبب شده بسیاری از چاپخانههای استان سمنان، کار تولید را متوقف کردند. نبود نقدینگی، افزایش قیمت دلار و قیمت دستگاه چاپ از مشکلات اولیهای بود که گریبانگیر این رسته از صنعتگران شد، اما در این بحبوحه شیوع کرونا و تعطیلی نسبی این صنعت با وجود پرداخت تسهیلات، گرهای به گره مشکلات صنعتگران اضافه کرد.
علی دربانی چاپخانه دار قدیمی دامغانی میگوید: چاپ کار آبا و اجدادی ماست که به ما ارث رسید. این روزها با توجه به مشکات افزایش قیمت کاغذ ها، فعالیت غیرقانونی برخی چاپخانهها رونق را از کار چاپ گرفته است.
وی میافزاید: بیمه فعالان صنعت چاپ و مسائل حوزه مالیات بر ارزش افزوده از دیگر مشکلاتی است که چاپخانه داران با آن دست و پنجه نرم میکنند.
دربانی در همایش تجلیل از برتریت صنعت گران استان سمنان که در گرمسار برگزار شد، پیشنهاد استفاده از یک چاپخانه در شهرستانهای استان به عنوان چاپخانه پایلوت را داد تا مشکلات مالی صنعت چاپ کاهش یابد.
بهمن بهمنی چاپخانه دار شاهرودی نیز حمایت از چاپخانه داران استان سمنان با تقاضای سفارش دستگاههای اجرایی و واحدهای صنعتی به نیروهای بومی را خواستار شد.
وابستگی چاپ به تغذیه روح جامعه...
تبدیل کتابخوانی به یک فرهنگ و نهادینه کردن آن، نیازمند پرورش نسلی است که از نخستین سالهای زندگی با کتاب آشنا باشد. اهمیت و فواید کتابخوانی در سنین کودکی و نوجوانی بر کسی پوشیده نیست، اما در سالهای اخیر رشد تکنولوژی موجب شده تا بازیهای رایانهای و اسباببازیهای مدرن و جذاب، گوی سبقت را از کتاب بگیرند. از طرف دیگر با توجه به سرعت آهسته تولید صنعت چاپ، گرانی قیمت ها، برخی از والدین طبقات خاص جامعه از خرید کتاب برای فرزندان خود صرف نظر میکنند.
حمایت و پشتیبانی از این رسته از صنعت، با تکیه بر نیروهای بومی، اندیشه و طرحهای خلاقانه و پای کار امکان پذیر است تا افراد در این رقابت کنار نکشند و با دستی پر و کتابهای جذاب و بهروز، سراغ مخاطبان بیایند. البته به شرط اینکه در پشتیبانیها و رفع مانع زدایی ها، گوش شنوایی باشد
نویسنده : مریم وفادار