طبق سند تحول آموزش و پرورش، استخدام و تامین هر ساله معلمان مدارس بر عهده دانشگاه فرهنگیان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حسین خنیفر رئیس دانشگاه فرهنگیان میگوید: ما هر ساله بین ۲۴ تا ۲۵ هزار نفر را استخدام میکنیم.
اما این تعداد معلمان استخدامی با تعداد معلمان هرساله بازنشسته آموزش و پرورش همخوانی ندارد.
قاسم احمدی لاشکی معاون حقوقی و مجلس آموزش و پرورش میگوید: امسال آموزش و پرورش بیش از ۹۰ هزار بازنشسته خواهد داشت که بیش از سه برابر معلمان استخدام شده است.
ناهمخوانی معلمان بازنشسته و معلمان جدید استخدام باعث شده است که آموزش و پرورش هر ساله از دانش آموختگان سایر دانشگاهها استخدام و وارد کلاسهای درس کند.
علیرضا منادی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پاسخ به این سوال که این استخدام سند تحول است میگوید: تلاش میکنیم برای آخرین بار این معلمان از مسیر دانشگاه فرهنگیان آموزش ببینند و وارد کلاسهای درس شوند و امیدوار هستیم که استخدام این معلمان کم کم به صفر برسد.
دلیل کم بودن دانش آموختههای دانشگاه فرهنگیان از یک طرف کمبود استاد و از طرف دیگر کم بودن ظرفیت پذیرش این دانشگاه است.
حسین خنیفر رئیس دانشگاه فرهنگیان میگوید: این دانشگاه هم اکنون به ۲ هزار و ۸۰ عضو هیات علمی نیاز دارد که اعضای هیات علمی این دانشگاه خیلی کمتر از این میزان است از طرفی ظرفیتی که برای پذیرش این دانشگاه مشخص میشود هر ساله بین ۲۰ تا ۲۵ هزار دانشجو است.
کمبود امکانات دانشگاه فرهنگیان و تغییر ۱۱ باره قانون استخدام معلمان در مجلس شورای اسلامی، آموزش و پرورش را حالا با کمبود ۱۹۷ هزار معلم روبرو کرده است و کلاسهای خالی بیشتر با معلمان بازنشسته، حق التدریس، خرید خدماتی و سرباز معلم پرشدند و در رشتههای غیر مرتبط، معلمانی که تعداد زیادی از آنها دورههای آموزشی را هم ندیده اند.
خانم مریم مشک آبادی معلم حق التدریس میگوید که با مدرک کارشناسی زبان انگلیسی در مدارس ابتدایی مشغول به کار است و خانم معصومه کریمی نیز که معلم یک مدرسه دیگر است به ما میگوید هیچ دوره آموزشی برای حضور در کلاسهای درس ندیده است.
آموزش ندیدن بیشتر معلمان حالا موضوعی است که شورای عالی آموزش و پرورش نیز به آن اذعان دارد.
احمد عابدینی معاون سابق شورای عالی آموزش و پرورش به ما میگوید که از ۳۰۰ هزار معلمی که در این سالها استخدام و وارد آموزش و پرورش شده اند حدود ۶۰ هزار نفر از آنها دورههای تربیت معلمی را دیده اند و بقیه هیچ دورهای را نگذرانده اند.
آنطور که آموزش و پرورش میگوید تعداد دانش آموزان تا ۴ سال آینده به ۱۷ میلیون دانش آموز میرسد که اگر آموزش و پرورش برای استخدام معلمان فکری نکند تعداد کلاسهای بدون معلم بیشتر هم خواهد شد.
حسین خنیفر رئیس دانشگاه فرهنگیان میگوید: اگر ظرفیت پذیرش سالانه دانشگاه فرهنگیان به ۵۰ هزار دانشجو برسد ما در سالهای آینده میتوانیم تعداد معلمان مورد نیاز مدارس را تامین کنیم.
دانشگاه فرهنگیان سال آینده ۵۴ هزار نفر از دانش آموختههای خود را وارد مدارس میکند که این تنها بخشی از کمبود معلم را جبران خواهد کرد.
آموزش و پرورش در ۴ سال آینده با ۳۰۰ هزار معلم بازنشسته روبرو خواهد شد که اگر جای آنها را دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان پر نکنند کلاسهای خالی با معلمان غیررسمی و بدون تخصص پرخواهد شد و این افت کیفیت آموزشی را به دنبال خواهد داشت.