مردم رازوجرگلان با ۷۰هزار نفر جمعیت، تاکنون از داشتن بیمارستان محروم بوده اند. این روزها این مرزنشینان، از هر وقت دیگری به بیمارستان نزدیک هستند .
شهرستان تازه تاسیس راز و جرگلان یکی از ۸ شهرستان استان خراسان شمالی است ۱۰۰ کیلومتری با مرکز استان فاصله
کوههای رسوبیِ زنجیرهای با خاکهای رنگارنگ که زیستگاه قرقاول است زیبایی خاصی به این شهرستان داده و آن را زبانزد کرده، اما تا زمانی از این زیبایی بهره میبری که حالت خوش باشد و به قول معروف نه مریض داشته باشی و نه همراه بیمار باشی این جاده و زیبایی هایش برای بیماران و بویژه زنان باردار و افراد میانسال با بیماریهای خاص طولانیترین جاده زندگی شان محسوب میشود، چرا که این شهرستان از داشتن بیمارستان بیبهره است و مردم این منطقه باید برای دریافت خدمات درمانی، فاصله ۱۰۰ کیلومتری آن تا شهرستان مانه و سملقان و یا بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی را طی کنند.
دکتر دولت آبادی رئیس اورژانس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی میگوید: با گذشت یک سال از تاسیس اورژانس هوایی در این استان بیش از ۶۰ درصد اعزامهای بالگرد به رازوجرگلان است.
یعنی بیش از نیمی از فعالیت اورژانس هوایی با هزینه بسیار زیاد برای رازو جرگلان انجام میشود. هزینه اورژانس هوایی از یکسو و خطرات پرواز در منطقه کوهستانی رازو جرگلان ضرورت ساخت بیمارستان در این منطقه را بیشتر نمایان میکند. بجز اورژانس
قول و قرارهای ساخت بیمارستان در راز و جرگلان
هر چند با سفر مسئولان کشوری و استانی به رازو جرگلان بارها قول ساخت بیمارستان در این منطقه داده شده، اما این امر هیچگاه عملی نشد و مردم همچنان چشم انتظار خدمات درمانی در بیمارستان شهر خودشان هستند.
در ابتدا مقرر شد قرارگاه خاتم الانبیا (ع) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کار ساخت بیمارستان در راز و جرگلان را آغاز کند، در همین راستا ۵ آذر ۱۳۹۹ استاندار وقت خراسان شمالی در دیدار با فرمانده وقت این قرارگاه خبر از انعقاد قرارداد برای ساخت بیمارستان داد.
فرمانده سابق سپاه جوادالائمه در خراسان شمالی در جمع خبرنگاران گفت: ۶۰۰ میلیارد ریال برای ساخت بیمارستان شهرستان راز و جرگلان مصوب شد که این طرح توسط قرارگاه خاتمالانبیا (ص) اجرا میشود.
سردار چمن که هم اکنون معاون اجرایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است گفته بود: ردیف اعتباری ساخت این طرح توسط دولت مصوب شده است و قرارگاه خاتم الانبیا به عنوان مجری طرح، پس از ساخت، آن را برای تجهیز امکانات و نیرو، تحویل دانشگاه علوم پزشکی استان میدهد.
طرحی که خبر از تصویب اعتبارات آن داده شد به علت تامین نشدن بودجه آغاز نشد، بیمارستان سریع الحداث، تا اینکه امسال نیروی زمینی ارتش وارد عمل و عملیات اجرایی اولین بیمارستان شهرستان در زمینی که خانواده شهید قدوسیان از شهدای شهر
قرارگاه جهادی و محرومیت زدایی نیروی زمینی ارتش که تاکنون ۱۱ بیمارستان سریع الاحداث در کشور ساخته است مسئولیت ساخت و تجهیز یک بیمارستان سریع الاحداث را عهده گرفت.
فرمانده این قرارگاه گفت: این بیمارستان در فضایی بالغ بر ۲هزار متر مربع شامل تمام امکانات و تجهیزات یک بیمارستان تخصصی است و برای ساخت آن بالغ بر ۱۶میلیارد تومان هزینه شده است.
به گفته سرهنگ خلبان رحمانی که نشان فداکاری رهبر معظم انقلاب را بر روی سینه خود دارد، بیمارستان ارتش در راز و جرگلان به امکانات آی سی یو، سیستمهای تنفسی، پانسیون پزشکان، بخش پرستاری برای آقایان و بانوان مجهز شد.
بیمارستان آماده، علوم پزشکی بی خبر
پس از دو ماه از شروع ساخت بیمارستان که فرمانده قرارگاه محرومیت زدایی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران خبر از تکمیل و تجهیز روند ساخت بیمارستان داد و گفت: همه چیز آماده شده، ولی برای بهره برداری از بیمارستان نیازمند تامین نیرو توسط علوم پزشکی هستیم.
افکار عمومی به سمتی رفت که چرا بیمارستانی که با این سرعت ساخته شده راه اندازی نمیشود، به سراغ سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی رفتم و او گفت::علوم پزشکی در جریان جذب نیروی انسانی بیمارستان ارتش در راز و جرگلان نبوده است.
دکتر سید جواد پورنقی این را هم گفت:که تامین نیروی انسانی روند خاصی دارد و در این موضوع در اختیار دانشگاه علوم پزشکی نیست و باید سازمان مدیریت و برنامه ریزی مجوز استخدام جذب نیروها را به این دانشگاه بدهد.
موضوع زمانی برام عجیب شد که دکترپورنقی گفت: ساخت و
این موضوع در فضای مجازی بویژه در راز و جرگلان بازتاب گستردهای داشت و عکس العملهای زیادی ایجاد کرد. وقتی به سراغ آرشیو خبری ام رفتم مواجهه شدم با صحبتهای استاندار قبلی خراسان شمالی، آقای شجاعی که ماه گذشته به راز و جرگلان سفر کرده بود در جمع خبرنگاران گفته بود: تامین نیروی انسانی در بخش کادر درمان بیمارستان در دستور کار قرار دارد و دانشگاه علوم پزشکی استان در حال پیگیری از سطح ملی است.
با اظهار بی اطلاعی علوم پزشکی خراسان شمالی نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، گرمه، جاجرم و رازو جرگلان که عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم هست به موضوع ورود کرد.
سیدمحمد پاکمهر با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی استان اکنون با کمبود جدی نیروی درمانی مواجه است، افزود: توان دانشگاه علوم پزشکی استان برای تامین نیروی متخصص بیمارستان سریع الاحداث راز و جرگلان کافی نیست، زیرا حجم کار نیز بسیار بالاست و تامین نیروی متخصص کافی برای چهار شیفت کاری و پرداخت هزینههای جاری باید با حمایت ویژه وزارت بهداشت انجام شود.
پاکمهر با اشاره به نشستی که با حضور وزیر بهداشت برای تامین نیروی متخصص بیمارستان داشته گفت: مساعدت برای تامین نیروی بیمارستان رازوجرگلان در این جلسه مطرح و پیگیری شده است.
از حکمت نیا رابط رسانهای قرارگاه جهادی و محرومیت زدایی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران درباره موضوع تامین نیروی بیمارستان سوال کردم که گفت: وظیفه تامین نیروی درمانی بیمارستان ارتش راز و جرگلان با دانشگاه علوم پزشکی است و ارتش برای تجهیزات این بیمارستان ۱۶ میلیارد تومان هزینه کرده است.
دکتر پاکمهر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این باره میگوید: گاهی ارتش، بیمارستان صحرایی احداث و تجهیز میکند و خود عهده دار تامین و نیروی انسانی متخصص و کادر درمان میشود، اما گاهی طبق توافقاتی با وزارت بهداشت و درمان، فقط بیمارستان را احداث میکنند و مدیریت، راهبری و تامین تمام نیروهای متخصص را وزارت بهداشت و درمان انجام میدهد، بنابراین مجموعه استانداری باید مشخص کند که آیا با دانشگاه علوم پزشکی استان توافقی در این خصوص انجام شده است یا خیر؟
نتیجه گیری: ارتش ۱۸ بیمارستان سریع الحداث در مناطق مختلف کشور ساخت که بخشی از وظایف ذاتی وزارت بهداشت است. انتظار میرفت با شروع ساخت آن، علوم پزشکی بجنورد کار نامه نگاری اداری آن را انجام میداد تا اینکه منتظر بماند ارتش هم بیمارستان بسازد و تخصیص کند و هم نیروی متخصص اعزام کند شاید بخاطر همین انتظار نامتعارف بالاخره سرپرست علوم پزشکی استان به اتفاق پاکمهر نماینده مجلس و فرمانده تیپ ۱۳۰ دلجویان ارتش ۲۶ دی ماه به رازو جرگلان سفر کردند. در این بازدید مقرر شد وزارتخانه و دانشگاه علوم پزشکی برای جذب و تامین نیرو تلاش کنند و ارتش هم برای نصب تجهیزات وارد عمل شود.
فرمانده قرارگاه منطقهای شمال شرق نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی هم ۲۸ دی ماه در سفر به بجنورد گفت: برای بهره برداری رسمی بیمارستان شهدای ارتش در شهرستان مرزی راز و جرگلان/ آمادگی کامل داریم.
نویسنده: سمانه طاری دشتی