کهگیلویه و بویراحمد در زمینه تولید آلو رتبه پنجم، در تولید انگور رتبه هشتم، در تولید سیب رتبه هفتم و رتبه هشتم در تولید هلو را دارد.
اول بهار باغ داریم آخر سال داغ داریم
این صحبت باغداران کهگیلویه و بویراحمدی است که در پایان هر سال به جای جشن برداشت دغدغه فروش دارند.
جهرم خشنود زاده از باغداران منطقه کاکان شهرستان بویراحمد میگوید: ما باغداران اول سال باغداریم موقع برداشت داغ داریم، چرا که باید زحمت یک ساله خود را از ترس اینکه روی دستمان بماند با قیمت ناچیز به دلالان بدهیم. او میگوید امسال محصول باغ سیبی خود را که ۱۵۰ میلیون میتوانستم بفروشم به قیمت ۹۰ میلیون به یکی از دلالان دادم و انگار هزینه کود، سم، هرس، پی کنی و آب داری درختان باغ بر باد فنا رفت و خیلی ازاین موضوع ناراحت هستم. جهرم میگفت: اگر در مرکز این استان میدان میوه و تره بار وجود داشت و جهاد کشاورزی محصولات ما را به صورت تضمینی خرید میکرد کشاورزان این همه دغدغه ضرر و زیان را نداشتند. آقای حسینی یکی دیگر از باغداران شهرستان دنا گفت: میوههای تولیدی ما را دلالان با قیمت پایین خریداری میکنند و چند برابر قیمت در دیگر استانها به فروش میرسانند و میوه فروشهای استان همین میوهها را از میدانهای میوه و تره بار شهرهای همجوار گرانتر خریداری کرده و گرانتر به مردم میفروشند.
حاصل دسترنج کشاورزان کهگیلویه و بویراحمد در ضعف مدیریت به جیب دلالان سرازیر میشد و مردم به عنوان مصرف کننده نیز از خسارت ناشی از نبود زیرساختها در امان نبودند.
رحیم یکی از وانت داران که برای میوه فروشان شهر یاسوج از شیراز و کازرون بار میوه میآورد گفت: متاسفانه خطرات جادهای برای وانت باران میوه که روزانه باید در این جاده تردد کنند زیاد است.
به گفته او رانندگان باید در میدان میوه و تره بار شیراز از ساعت ۵ صبح منتظر بار باشند و بعد که میوه و تره بار، بار ماشین شد با خستگی به یاسوج برگردند.
او میگوید اگر میدان میوه و تره بار در این استان فعال باشد دیگر نیاز نیست هزینه و خطر جابه جایی میوه را به جان بخریم.
میوههای بی کیفیت در بازار یاسوج با قیمتهای بالا
یک ماه پیش چند کیلویی پرتقال خریدم به قیمت کیلویی ۲۲ هزار تومان، اما در کمال تعجب وقتی پوست گرفتم خشک و بی آب بودند و از اینکه هزینه زیادی بابت میوه دور ریز دادم ناراحت شدم. به راستی مردم استان چرا نباید از مزایای میوه و تره بار تازه و باکیفیت و قیمت مناسب بهرهمند شوند.
استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن ظرفیت بالا در تولید محصولات کشاورزی از جمله محصولات باغی و ترهبار به دلیل ضعف زیرساختهای لازم جهت نگهداری و عرضه باید اقلام مصرفی بازار را از سایر استانها تأمین کند.
این استان تنها استان در کشور بود که علیرغم تولیدات خوب باغی، فاقد میدان میوه و ترهبار بود.
موضوع راه اندازی میدان میوه و تره بار در شهر یاسوج هر زمان که مطرح میشد با، اما و اگرهای بسیاری همراه بوده است و با آنکه فضای فیزیکی این میدان آماده بود، اما استقبالی از آن نمیشد.
میدان میوه و تره بار در شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۱۰ سال پیش در منطقه تلخسرو راهاندازی شد، اما هیچگاه شهروندان یاسوجی شاهد فعالیت مستمر در این میدان نبوده و این میدان به عنوان پارکینگ اتوبوسهای درون شهری شهرداری استفاده میشد.
مسئولان در دولت گذشته و همچنین شورای شهر دوره پنجم شهر یاسوج تلاش کردند میدان میوه و تره بار را راهاندازی کنند، اما میدان راهاندازی نشد.
میوه و تره بار در یاسوج میدان دار شد
مسئول روابط عمومی میدان میوه و تره بار یاسوج گفت: میدان میوه و ترهبار یاسوج پس از سالها چشم انتظاری دوشنبه ۲۲ آذر افتتاح شد.
آقای محمدی افزود: این میدان با مساحتی حدود یک هکتار دارای ۱۷ غرفه است که از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ به بازاریان و مردم خدمات ارائه میدهد.
وی ادامه داد: با آغاز به کار دولت سیزدهم، فعالیت شورای ششم شهر یاسوج ومطالبهگری رسانهها، راهاندازی میدان و تره بار در دستور کار قرار گرفت و بعد از اینکه طرح به مناقصه رفت سرمایهگذار طرح مشخص، اقدامات اولیه انجام و میدان میوه و تره بار یاسوج با حضور مسئولان و جمعی از بازاریان راه اندازی شد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: با راه اندازی میدان میوه و تره بار تمام قیمتها بر اساس فاکتور این میدان در بازار تنظیم میشود و باید این موضوع مدیریت و به فکر مردم باشیم.
سالار حسین پور به ساماندهی وانتهای سیار میوه فروش در سطح شهر یاسوج اشاره کرد و افزود: این وانتها میتوانند بار خود را از میدان خریداری کرده و حتی در حاشیه این میدان فعالیت کنند.
حمایت تمام قد نماینده، ولی فقیه از راه اندازی میدان میوه و تره بار یاسوج
نماینده ولی فقیه در این استان به همراه هیاتی در بازدیدی سرزده از میدان میوه و تره بار یاسوج مشکلات این بازار را بررسی و راهکارهای لازم را برای برون رفت از این مشکلات ارائه کرد.
آیت الله حسینی: نخواهیم گذاشت مشکلی برای میدان میوه و تره بار به وجود آید و دست دلالان باید کوتاه شود.
موانع و تعارض منافعی که نفس سرمایهگذاران را بریده است
سرمایهگذار میدان میوه و ترهبار یاسوج در بازدید نماینده، ولی فقیه در استان گفت: این میدان برای رفاه حال مردم و کوتاه کردن دست دلالان راهاندازی شده، اما متأسفانه دستگاههای متولی از جمله سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل تعاون روستایی استان حمایتهای لازم را انجام نمیدهند.
عوضپور افزود: سردخانه داران استان سیب درختی انبار شده در سردخانهها را در میدان میوه و ترهبار توزیع نمیکنند و این محصول به جای توزیع در بازار کهگیلویه و بویراحمد در استانهای دیگر به فروش میرسد.
وی اضافه کرد: ما مجبوریم سیب مورد نیاز مردم استان را از آذربایجان و یا از دست دلالان خریداری کنیم، و این در حالی است که استان کهگیلویه و بویراحمد خود یکی از تولید کنندگان سیب کشور به شمار میرود.
عوض پور با بیان اینکه میوه شب عید نیز باید درهمین مکان توزیع شود، ادامه داد: انتظار است که اداره کل تعاون روستای به جای عرضه میوه شب عید از طریق برخی عاملان فروش آن را از طریق میدان میوه و تره بار به مصرف کنندگان عرضه کند.
این سرمایهگذار با اشاره به سنگ اندازیهای برخی سودجویان و مافیای میوه در شهر یاسوج برای میدان میوه و تره بار، گفت: برخی این میوه فروشان با ارزان فروشی آن هم در چنین فصلی که میوه گران است میخواهند با چنین کاری از ادامه روند فعالیت میدان میوه در مرکز استان جلوگیری کنند.
عوض پوراز راه اندازی چند مرکز خرده فروشی میوه در شهر یاسوج خبر داد وافزود: فعالیت ۲ مرکز عرضه میوه شروع شده و دو مرکز دیگر تجهیز شده تا کار خردهفروشی را انجام دهند و حداکثر با ۱۵ درصد افزایش قیمت میوه را به دست مردم برسانند.
استقبال تلخ برخی مغازه داران میوه از میدان یاسوج
با وجود دعوت از مغازهداران برای حضور در جلسات برای راهاندازی میدان میوه و تره بار یاسوج، اما آنان استقبال نکردند و این عدم استقبال آنها معنای تلخی دارد.
راهاندازی این میدان گام موثری در حمایت از اقتصاد خانوادهها است و با راهاندازی این میدان، میوه با قیمت مناسبی به دست مردم میرسد و هزینه خانوارها کاهش مییابد.
تلاش برخی بازاریان برای ضربه زدن به میدان میوه و ترهبار
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد از تلاش برخی بازاریان برای ضربه زدن به میدان میوه و ترهبار ابراز نگرانی کرد و گفت: کیفیت میوه میدان میوه و ترهبار سه برابر میوههایی است که از سایر استانها خریداری میشود پس بهانه پایین بوده کیفیت میوه میدان تره بار یاسوج قابل قبول نیست. برخی غرفه داران از تحمل ضرر و زیان در این میدان خبر دادند و می گفتند برخی مراکز عرضه میوه در شهر به خاطر لزوم ارائه فاکتور محصولات را از استانهای همجوار خریداری می کنند. رضوی از غرفه داران میدان میوه و تره بار یاسوج گفت: بار ما اینجا مانده و هیچ کسی از ما خرید نمی کند و باری که از مشهد به اینجا آورده ام 8 میلوین ضرر کردم و خریداری نیست. محمد حسن یکی دیگر از غرفه داران هم گفت: بازاریان به دلیل شفاف بودن قیمت ها، کاهش قیمت ها و کم شدن سودشان حاضر نیستند از این میدان خریداری کنند.
عسکری با دعوت از مغازهداران میوه و ترهبار برای خرید از میدان شهر یاسوج افزود: اگر همکاری نکنید جریمه میشوید، ضمن اینکه بازرسیها تشدید و با کسانی که قصد اخلال در بازار میوه را داشته باشند برخورد میشود که نوع برخورد و جریمه سخت و سنگین خواهد بود.
جهاد کشاورزی که باید متولی باشد اما...
سرمایه گذار میدان میوه و تره بار یاسوج با بیان اینکه قرار بود بر اساس مصوبات ستاد تنظیم بازار میدان میوه و تره بار مرجع نرخ گذاری باشد اضافه کرد: ما روی مصوبات ستاد تنظیم بازار حساب کردهایم، ولی برخی اعضاء این ستاد شانه خالی میکنند.
عوضپور ادامه داد: سازمان جهاد کشاورزی باید از ادارات شهرستانی خود بخواهد تا کشاورزان و تولیدکنندگان، محصولات باغی خود را به جای فروش در میادین میوه استانهای همجوار به میدان میوه یاسوج بیاورند.
وی با بیان اینکه جهاد کشاورزی نه تنها کمکی به ما نکرده، بلکه رقیبی به نام تعاون روستایی برای ما درست کرده است، گفت: متأسفانه ظرفیت سردخانهها در اختیار افراد خاص است و از فروش محصولات در استان خودداری میکنند و خودشان میدانند که اگر محصول اینجا فروخته شود باغداران و تولید کنندگان سال آینده میوه خود را به جای تحویل به سردخانهها به میدان میوه تحویل خواهند داد.
ردپای فاکتورهای تقلبی در بازار میوه فروشان
حالا که میدان مدتی است راه افتاده و مردم به این دل خوش هستند که میتوانند خریدی مطلوب داشته باشند، اما هنوز برخی تخلفها موجب دلسردی برخیها شده است.
برخی میوه فروشان، از میدان تره بار شیراز خرید میکنند، این در حالی است که قیمت میدان میوه و تره بار یاسوج ملاک قیمتها است.
نباید با وجود میدان میوه و تره بار شاهد قیمتهای ظالمانه باشیم
نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد با قدردانی از چنین اقدامی در مرکز استان، گفت: میبایست به غیر از میوه و ترهبار برای سایر کالاهای اساسی نیز چنین تدبیری اندیشیده شود تا شاهد قیمتهای ظالمانه نباشیم.
آیت الله حسینی خطاب به سرمایه گذار میدان و میوه و تره بار یاسوج گفت: هر کجا که لازم باشد به کمک شما خواهیم آمد و اجازه نخواهیم داد مشکلی برای میدان میوه و ترهبار یاسوج ایجاد شود.
امام جمعه مرکز استان افزود: از نشانههای بازار عمده فروشی، با انصاف بودن آن است که همیشه بازاریانِ با انصافی داشتهایم و خود آنها باید جلوی بسیاری از معضلات بازار از جمله گرانفروشیها را بگیرند.
برخورد قاطع با اخلال گران میدان بازار میوه و تره بار یاسوج
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار این استان با تاکید بر حمایت از میدان میوه و ترهبار شهر یاسوج گفت: با مغازدارانی که میوه فروش خود را از میدان میوه و ترهبار یاسوج تامین نکنند برخورد میشود.
احسان عسکری با انتقاد از استقبال نکردن برخی میوه فروشان از میدان میوه و ترهبار یاسوج افزود: حمایت از میدان میوه و تربار برای قطع دست دلالان و جلوگیری از گرانفروشی و تعادل قیمتها در بازار ضروری است اگر این میدان در مرکز استان فعال شود در سایر شهرستانهای استان نیز توسعه مییابد.
جریمه برای عدم استقبال میوه و فروشان از میدان میوه و تره بار
وی از مغازهداران خواست با میدان صلح و آشتی کنید و میوه مورد نیاز بازار را از این میدان تامین کنید.
عسکری افزود: جمعیت شهریاسوج و روستاهای اطراف ۳۰۰ هزار نفر است و ما منافع ۳۰۰ هزار نفر را بر ۵۰۰ مغازهدار میوه ترجیح میدهیم لذا اگر در این هفته مسائل به وجود آمده میدان میوه رفع نشود حتما گلوگاهها را میبندیم و متخلفان را جریمه میکنیم.
عسکری اضافه کرد: به همکاران خودتان در صنف میوه فروش اعلام کنید با میدان میوه تره بارهمکاری کنند، تا امروز مماشات بنا بر دلایل مختلف وجود داشته است، اما اگر در راستای منافع استان حرکت نشود، جریمهها اعمال شده و بازرسیها تشدید میشود.
کاهش ۲۰ درصدی قیمت ها با راه اندازی میدان میوه در یاسوج
استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم در بازدید از میدان میوه و تره بار بر ایجاد نظم در عرضه میوه و تره بار تاکید کرد و گفت: طبق اعلام معاونت اقتصادی با راهاندازی این میدان قیمت میوه و ترهبار در مرکز استان ۲۰ درصد کاهش داشته که خبر خوبی است
وی با اشاره به مزیتهای راهاندازی این میدان گفت: با راهاندازی این میدان، خرید میوه از باغداران به طور مستقیم انجام و در میدان عرضه میشود.
سید علی احمد زاده کاهش قیمتها را از جمله مزایای راهاندازی میدان میوه و ترهبار دانست و گفت: با ادامه این روند قیمت تمام شده محصولات برای میوه فروشها، باغداران و مردم کمتر میشود.
مقام عالی دولت در کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه میدان میوه و ترهبار در سایر مناطق شهرستان بویراحمد راهاندازی شود، افزود: شهردار یاسوج اقدامات لازم را برای راهاندازی میدان در سایر نقاط شهر را فراهم کند.
احمدزاده در ادامه از مردم استان و مغازههای عرضه میوه خواست تا با خرید مستقیم از میدان میوه و تره بار به ثبات هر چه بیشتر این میدان کمک کنند.
حمایتها از راه اندازی این میدان باید تداوم داشته باشد
با راهاندازی میادین میوه و ترهبار، تولیدکننده در ارتباطی مستقیم محصول خود را به مصرفکننده عرضه میکند و دست واسطهها و دلالان از بازار کوتاه خواهد شد.
میدان میوه و تره بار از یک طرف نقش حمایتی خود را به عنوان بازاری برای محصولات کشاورزی نسبت به تولیدکنندگان داشته و از طرف دیگر سبب به تعادل رسیدن قیمتها و عرضه محصولات با قیمتهای مناسب برای مصرف کنندگان میشوند.
تولیدکنندگان که روی دیگر سکه هستند، نیز، از منافع این میادین بی بهره نخواهند بود. در واقع این میادین منافع مطلوبی را متوجه تولیدکنندگان خواهد کرد که این منفعت ها باید با حمایت تمام قد و مستمر مسئولان ذی ربط و نظارت جدی دنبال شود. نویسنده: رقیه صادقی