عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران مستقر در کرج : طرح تحقیقاتی سنتز ترکیب ژنتیکی گوسفند پربازده گوشتی - تولید مثلی بر پایه ژنوم بومی با همکاری پژوهشگرانی از موسسات بین المللی در کشور در دست اقدام قرار دارد.
وی ادامه داد: طرح سنتز ترکیب ژنتیکی گوسفند پربازده گوشتی - تولیدمثلی بر پایه ژنوم بومی با هدف سنتز نژاد گوسفند چندمنظوره و صفات تولید مثلی و رشد و تولید عضله در دست مطالعه است.
غفاری که مجری این طرح تحقیقاتی است، افزود: این طرح از سال ۱۳۹۸ با بهره گیری از امکانات آزمایشگاهی و تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و امکانات مزرعه ای و واحدهای پرورش گوسفند در شرکت کشت و صنعت جوین استان خراسان رضوی آغاز شده است.
این پژوهشگر گفت: ابتدا، ژرم پلاسم حاوی ژن های هدف از نژادهای خارجی پر تولید، مانند نژاد گوسفند نیوزلندی بورولا (سویه های رامنی و تاملت) با قابلیت چندقلوزایی و نژاد گوسفند نیوزلندی تکسل (سویه های دالزل و تاملت) با قابلیت عضله زایی میوستاتین به عنوان پایه پدری خریداری شدند.
وی با بیان اینکه در این طرح ژرم پلاسم های تهیه شده با استفاده از فناوری های تولیدمثلی به نژاد گوسفند مغانی به عنوان پایه مادری وارد شدند، افزود: از سیستم های مختلف آمیزشی از قبیل آمیزش درون لاین، بین لاین و تلاقی برگشتی بر مبنای اطلاعات خویشاوندی، اطلاعات رکورد و دارا بودن سهم ژنوم بومی و سازگار، به منظور سنتز نتاج در هر نسل استفاده شد.
وی اظهار داشت: نتاج حاصل به روش های مختلف زیست فناوری برای ژن های هدف از ژنوم (Fore ground) و سایر بخش ژنومی (Back ground) مورد ردیابی ژنی قرار گرفتند.
همچنین رضا طالبی از دیگر مجریان این طرح ، نتاج سنتز شده با دارا بودن بیش از ۷۰ درصد سهم ژنوم بومی دارای برتری قابل توجه نسبت به نسل های والدی در میانگین افزایش وزن روزانه، کاهش سن از شیرگیری (۲ ماهگی نسبت به سه ماهگی)، سرعت رشد بهتر، عملکرد مطلوب در صفت چندقلوزایی، بهبود درصد لاشه نسبت به وزن زنده، بهبود درصد گوشت لخم لاشه، بهینه سازی مصرف نهاده های دامی، کوچک کردن دنبه و یا حذف کامل آن، توارث رنگ سفید، توارث پشم با کیفیت مناسب صنعت نساجی، سازگاری با شرایط محیطی و بیماری های بومی منطقه هستند.
مراحل بعدی این طرح نیز منطبق با اهداف در دست اقدام است.
پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در کرج مستقر است.