پرورش و نگهداری پرنده گرچه سابقه ی دیرینه ای در ایران دارد اما شاید کمتر بدانیم این روزها ، پرورش پرنده برای عده ای تبدیل به منبع درآمد شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز اراک؛ صدای پرندهها بلند است. قفسها را مینگرم؛ ابعاد مختلفی دارند کوچک و بزرگ. در هر قفس چند پرنده خوش آب و رنگ میچرخد و دانه برمی دارد و گاه می خوانند.
صدای پرندهها مرا به گذشته میبرد، روزگاری که صدای قناری پدربزرگ در خانه جاری بود و حالا در صورت تبدیل به یک شغل نون و آبدار تبدیل شده است.
قابل باور نیست برایم، اما صاحب قفسها میگوید: ارزش هر کدام از این پرندهها با بشکههای نفت برابری میکند.
این روزها در دنیای اقتصاد و سودآوری، پرندگان زینتی چرخهای اقتصاد را میچرخانند و چه بسا میتوانند برابر نفت باشند.
آب و هوا مناسب پرورش پرندگان زینتی
قاسمی از پرورش دهندگان پرندگان زینتی است و ادامه میدهد: همه چیز از یک قفس و چند پرنده شروع شد. یکی از دوستانم که پرورش دهنده پرندگان زینتی است برای تولدم یک قفس پرنده آورد. برای نگهداری پرندگان زیبا از طریق فضای مجازی آموزش دیدم و در حالی که بیکار بودم نگهداری پرنده به شغل من تبدیل شد . پس از ۵ سال حالا یک سالن بزرگ پرورش پرنده دارم و خد را شکر از درآمد خود راضی هستم.
او جفرافیا و آب و هوای مستعد پرورش پرنده را مهم دانست و ادامه د اد : کار پرورش را از زیر زمین خانه شروع کردم با این حال آب و هوای مناسب سبب رشد پرندگان شد و عمده پرندگانی که در ایران پرورش داده می شوند قناری، طوطی سانان و انواع فنج هستند که جوجه کشی و تکثیر میشوند.
صادرات پرنده به کشورهای همسایه
شرافتی دیگر پرورش دهنده پرنده است . او از قدیمی هاست و حدود 20 سال است به این کار اشتغال دارد . از زمینه مناسب تولید ، فروش و صادرات پرنده می گوید : صادرات پرندگان زینتی به کشورهای عراق، پاکستان، افغانستان انجام میشود.
شرافتی دلخوش دارد که بخشی از ارز کشور را تامین میکند و با این کار خود از فروش بخشی از مواد خام کشور منجمله نفت جلوگیری میکنیم.
او معتقد است ؛ حدود یک میلیون پرورش دهنده پرنده زینتی در کشور فعال باشد که آن را فرصتی برای جایگزینی صادرات پرنده به جای نفت است .
به گفته ی شرافتی با تلاشهای صورت گرفته و با حمایت مرکز آموزش علمی کاربردی شهرداری ساوه قرار است رشته دانشگاهی پرورش پرندگان زینتی برای اولین بار در جهان به نام ساوه ثبت شود.
پرورش ۳۰۰ نوع طوطی برای حاشیه خلیج فارس
اکبرزادگان با تاکید بر اینکه اقتصاد پرندگان زینتی برای صادرات مورد بی توجهی ایت میگوید: با انگیزه ایجاد شغل برای جوانان جویای کار سالانه حدود ۱۰۰ را آموزش میدهم و امید دارم روزی مسئولین اقتصاد پرندگان زینتی را جدی بگیرند.
ایجاد دانشکده پرورش پرنده زنیتی
گرچه هر ساله برای مشتاقان این حرفه در شهرهای ساوه، قم، نیشابور، مشهد، تهران، همدان و چند شهر دیگر نمایشگاه برپا میشود، ولی از نظر پرورش دهندگان، این کار کافی نیست و باید با آسان شدن امور اداری و تولیدی فعالیت آنان به این حرفه به عنوان بازار صادراتی نگریست.
پرورش دهندگان پرنده های زینتی تامین غذا و دارو برای پرندگان را دچار مشکل می دانند .آنان نبود هماهنگی بین سازمان دامپزشکی و واردکنندگان داروهای مورد نیاز پرندگان یک مشکل جدی است که نتیجه آن استفاده از داروهای بی کیفیت و کاهش تولید پرنده است.
چه مشکلاتی وجود دارد
احمدی پرورش دهنده دیگر است با اشاره به سود خوب صادرات پرنده میگوید:، اما در این زمینه دچار کاغذبازی هستیم و گاه پرنده در شرایط غیر استاندارد برای مهیا شدن زمینه صادرات نگه میداریم.
وی این امر را ضربه به قیمت پرنده میداند.
او گرانی و کمبود کاغذ را یکی دیگر از مشکلات میداند و میگوید: نوسان قیمتها در هز زمینهای به کار آسیب میزند و پرورش دهندگان را دچار تردید میکند.
محمدی پرورش دهنده دیگر پرنده در یکی از خیابانهای اراک است. او ضمن پرورش پرنده اقدام به فروش و تامین جوجه برای پرورش مشتریان را نیز به عهده دارد.
رابطه دلال بازی با کاهش سرمایه گذاری
وی در گفتگو با ما به واسطهگری در این عرصه اشاره میکند و میگوید: دلال بازی بلای جان اقتصاد پرنده است و دلیل آن درآمد بالای دلالی است.
صدای پرندگان رنگارنگ مغازه را پرکرده و او میافزاید: به همان میزان که دلالی سود میدهد سرمایه گذاری در این زمینه کم میشود چرا که دلالی انگیزهای برای سرمایه گذاری باقی نمیماند و سود نصیب دلال میشود.
محمدی با تاکید بر اینکه باید راهکارهای جذب سرمایه تدوین و دست دلالان کوتاه شود اضافه میکند: استقبال کننده از پرندگان ایرانی در آن سوی مرزها کم نیست و این شغل میتواند سود زیادی نصیب کشور کند و به یک صنعت تبدیل شود.
سود ۵ برابری پرورش پرندگان زینتی
خادمی یکی دیگر از پرورش دهندگان پرنده است میگوید: مشتاقان کار در این زمینه با خرید یک جفت پرنده به قیمت ۵۰۰ هزار تومان، و رسیدگی و پرورش آن طی سه ماه به سود ۵ برابری میرسند.
وی با اهمیت دانستن پرورش درست پرنده میافزاید: حتی برخی قناریها تا ۲۵۰ الی ۳۰۰ میلیون تومان ارزش اقتصادی پیدا میکنند و این امر تبدیل شدن پرورش پرنده به عنوان صنعت پرسود را توجیه میکند.
خادمی آموزش را در این زمینه مهم میداند و میگوید: به عقیده پرورش دهندگان پرنده مشتاقان این عرصه کار را باید از پرندگان ارزان قیمت شروع کنند و سپس به پرورش انبوه و پرندگان گران قیمت روی بیاورند.
آمار نشان میدهد تنها کشور بلژیک با ۱۱ میلیون جمعیت، به اندازه یک سال صادرات نفت ایران صادرات پرنده دارد.
کلام آخر...
پرورش دهندگان پرنده بی ثباتی قیمت ارز، نبود واکسن، نبود مرجع و اتحادیهای برای تولید و صادرات پرنده در کشور، نبود استانداردهای تدوین شده، تولید و فروش سنتی، نبود بازاریابی در سطح جهانی و زیرساختهای لازم، تامین دارو و نبود آموزش را از مهمترین مشکلات این عرصه میدانند.
به نظر میرسد اولین گام راهاندازی تشکلی با مشارکت بخش خصوصی به عنوان یک حلقه اتصال بین دولت و تولیدکننده میتواند بخش زیادی از مشکلات تولید و پرورش دهندگان پرنده را حل کند و زمینه صادرات سامان دهی شده را ایجاد کند تا روزی به جای بشکههای نفت قفسهای پرندگان زینتی که آوازی از ایران دارند صادر شود.
نویسنده : زهرا نوری