«رها و ناهشیار مینویسم» هنر جستارنویسی نوشته ادر لارا، روی پیشخوان کتابفروشیها قرار گرفته است.
در این کتاب، نویسنده فرایند طولانی و اغلب دشوار انتقال افکار درهم و آشفته نویسنده از ذهن او به کاغذ و از کاغذ به دست خواننده را روشن، دقیق و گام بهگام توضیح میدهد و با مثالها و تمرینهایی مفید، راههایی برای تقویت مهارت نوشتن از خود پیش پای خواننده میگذارد.
در معرفی کتاب آمده است: «جستارنویسی به سفری اکتشافی شبیه است و جستارنویس، در مسیر این سفر، میکوشد راهی برای همساز کردن ناهمسازها بیابد، میان قلمروهای شخصی و عمومی پل بزند، از دل تضادها به تشابهها برسد، دانشِ علمی و شناخت شهودی را با هم آشتی دهد و طعم لذتبخش کشف جهان غریبه را به ما بچشاند.
برای نوشتن جستار باید جست وخیز بازیگوشانه ذهن را به شکلی معنادار و فهمپذیر روی کاغذ بیاوریم و تکهپارههای پراکنده را کنار هم بچینیم تا الگوی کلی حاکم بر آنها را بیابیم یا با ابزار کلمه، نظمی بر آنها حاکم کنیم.
برخلاف تصور خیالانگیز و احساساتزده رایج درباره نوشتن و نویسندگی، فرایند ترجمه افکار درهم و جستهگریخته به کلمهها و جملههای منسجم، روشن و گویا نوعی مهارت حرفهای و فوتوفن دقیق و حسابشده میطلبد؛ مهارتی که ادر لارا، جستارنویس، خاطرهپرداز و مربی نویسندگی، در کتاب «رها و ناهشیار مینویسم» میکوشد خواننده جستاردوست را با آن آشنا کند.
مطالب کتاب در قالب پنج بخش اصلی سازماندهی شدهاند. در دو فصل بخش اول، لارا از اهمیت و فایده نوشتنِ قصههای خود میگوید و شرح میدهد که چرا نویسندهای که میخواهد از خودش بنویسد، باید با قواعد حرفهای و فوتوفن نویسندگی آشنا باشد تا بتواند میان تجربههای شخصی خود و تجربههای دیگران پیوندی برقرار کند.
بخش دوم کتاب مشخصاً بر جستار شخصی متمرکز است و لارا، در دو فصلِ این بخش، خواننده را با عناصر و ارکان جستار موفق و شیوه بهرهگیری از این عناصر برای خلق اثری متمایز و خواندنی آشنا میکند.
فصلهای پنجم تا نهم کتاب سومین بخش آن را تشکیل دادهاند؛ بخشی که هدفش آموزش شگردها و شیوههای سودمند جستارنویسی و خاطرهپردازی به خواننده است. لارا در این بخش، با بهرهگیری از تمرینهایی گیرا و مؤثر، به خواننده میآموزد که چطور خلقوخوی خاص شخصیتهای قصه زندگیاش را بازنمایی کند، تصاویری دقیق و سرشار از جزئیات پیش چشم خواننده بگذارد، بر مشکل رایج نویسندگان تازهکار ـ شانه خالی کردن از کار پرزحمت نوشتن ـ غلبه کند و خود را با وجود همه مشغلهها و دغدغههایش به نوشتن منظم و مستمر وادارد، چگونه راهی برای همکاری با نویسندگان دیگر و کمک گرفتن از آنها بیابد، و در نهایت، چگونه نوشتهاش را بازبینی و بازنویسی کند و به نسخه نهایی قابل انتشار برسد.
بخش چهارم کتاب، در قالب سه فصل، به شکل اختصاصی با خاطرهپردازی سروکار دارد. این بخش از ضرورت طرحریزی برای خاطرهپردازی میگوید و راهنماییهایی برای تحقیق و پژوهش، سازماندهی مواد خام، تشخیص نگهداشتنیها از دورریختنیها، غلبه بر موانع پیش رو در مسیر طولانی و دشوارِ خاطرهپردازی، ترسیم قوس روایی قصه و آداب و قواعد بهرهگیری از روایتگری و صحنهپردازی عرضه میکند.
سرانجام، لارا در دو فصل بخش پایانی کتاب میکوشد خواننده تازهکار را با پیچیدگیهای صنعت نشر و مسیر انتشار اثر (چه انتشار جستار شخصی در نشریهها و مطبوعات و چه انتشار خاطرهپردازی در قالب کتاب) آشنا کند. او را برای واکنش مناسب به پاسخهای مثبت و منفی احتمالی ویراستاران و ناشران آماده کند و درباره دغدغهها و نگرانیهای اخلاقی همراه با تجربه نوشتن قصه خود و لاجرم، افشای بخشهایی از زندگی نزدیکان خود برای غریبهها ــ حرف میزند.
یادداشت پایانی کتاب از فواید زندگینگاری (نوشتن از زندگی شخصی خود) میگوید و پیوست کتاب هم با راهنماییها و تمرینهایی عملی کار را به پایان میرساند.
رها و ناهشیار مینویسم؛ هنر جستارنویسی را الهام شوشتریزاده ترجمه و انتشارات اطراف ان را در ۳۵۲ صفحه به قیمت ۶۰ هزار و ۸۰۰ تومان منتشر و روانه بازار نشر کرده است.