مدیر عامل شرکت پتروشیمی شیراز، گفت: یکی از راه های موفقیت در بومی سازی ساخت کاتالیستها مشارکت دادن شرکتهای پتروشیمی در مسیر ساخت کاتالیستهای تولید داخل است.
امرایی خاطرنشان کرد: بخش عمده از ارزش افزوده ایجاد شده در مجتمعهای پالایشی و پتروشیمی ناشی از فرایندهای تحت کاتالیستی بوده و به همین دلیل انتخاب و استفاده کاتالیست مناسب از مهمترین عوامل ایجاد ارزش افزوده پایدار در این صنعت است.
وی با بیان اینکه تاکید بر تولید و بومی سازی تولید کاتالیستها بخشی از زنجیره ارزش است که مسئولان و مدیران صنعتی کشور نیز بر آن تاکید دارند، گفت: دراین میان بنگاه های اقتصادی صنعت پتروشیمی و صنایع پالایشگاهی میتوانند؛ در تعامل با شرکتهای توانمند دانش بنیان داخلی، برنامه ریزی و اقدامات لازم را برای تامین و تولید کاتالیستهای مورد نیاز خود داشته باشند.
امرایی گفت: پتروشیمی در سالهای اخیر متاثر از سیاستهای جهانی شدن و همچنین ادغام زنجیرههای تامین، تولید و فروش بوده؛ در واقع پراکندگی منابع تولید شامل مواد اولیه، سرمایه های انسانی و مالی، تکنولوژی در مناطق مختلف از یک سو و از سوی دیگر بلوغ صنعتی کشور و شرکتهای دانش بنیان در عرصه صنعت پتروشیمی سبب شده که در سالهای اخیر همکاریهای بین المللی بین کشورمان و شرکت های دانش بنیان برای دستیابی به مزیت مضاعف و تواما افزایش سهم بازار در دستور کار قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه بومی سازی کاتالیستهای مورد مصرف در صنایع کمتر از دو دهه قبل از سوی شرکت نفت و گاز سرو با تأمین کاتالیستهای مورد نیاز کشور آغاز شد، گفت: شروع کار این شرکت در صنعت پتروشیمی با مشارکت فنی، مهندسی شرکت پتروشیمی شیراز در ساخت نخستین کاتالیست ریفرمینگ گاز طبیعی با بخار آب و بارگذاری آن در ریفرمر اولیه این شرکت بوده است.
اکنون شرکت نفت و گاز سرو توانسته است قابلیت تأمین بخش عمدهای از نیازهای صنایع پتروشیمی را در خود ایجاد کرده و کشور را از واردات این کالاهای استراتژیک به میزان قابل توجهی بی نیاز کند.
در این همایش اطلاعات تخصصی به کارگیری از کاتالیستهای شرکت نفت و گاز سرو در واحد متانول شرکت پتروشیمی شیراز توسط زارعی کرد شولی ارائه شد و مورد توجه شرکت کنندگان قرار گرفت.
دومین همایش دوسالانه بومی سازی کاتالیست در صنعت پتروشیمی و پالایش نفت با رونمایی از سه محصول کاتالیست ایرانساخت برگزار شد. هم اکنون صنایع نفت، گاز و پتروشیمی میتوانند بدون نیاز به واردات این محصول به مسیر خود ادامه دهند.
در این مراسم که با حضور جمعی از مدیران و فعالان فناور صنعت نفت، گاز و پتروشیمی برگزار شد، دستاوردهای ایرانساخت و فناوریهای بومی این حوزه معرفی شدند. بر این اساس، نسل جدید کاتالیستهای سنتز متانول، پری ریفرمینگ، فرمالدهید تولیدشده توسط شرکت دانش بنیان نفت و گاز سرو، به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی تحویل داده میشود.
ایران با تولید ۱۴ میلیون تن متانول در سال، نقشی مهم در منطقه ایفا میکند و با رسیدن به سهم ۲۲ میلیون تن به یکی از تعیین کنندگان کلیدی تبدیل خواهد شد که برای استمرار حرکت در این مسیر، تولید کاتالیستها نقشی مهم و کلیدی ایفا میکنند.
بر این اساس شرکت نفت و گاز سرو با شناخت این نیاز و در اختیار قرار دادن کاتالیستهای ایران ساخت به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، ایران را در خودکفایی و رسیدن به جایگاه برتر در تولیدات منطقه و حضور در جمع برترین تولیدکنندگان این محصول راهبردی یاری کرده است و اکنون با شناخت نیازهای این صنعت و با تکیه به دانش و توانمندی داخلی، علاوه بر این سه کاتالیست ایران ساخت جدید، تولید دیگر کاتالیستهای مهم و راهبردی و بهینهسازی کاتالیستهای موجود در دستور کار تحقیق و توسعه دارد.