قانون اعطای ستاره در لیگهای مختلف فوتبال جهان به روشهای مختلفی اجرا میشود.
در حال حاضر در بین پنج لیگ معتبر اروپا، سری آ ایتالیا، بوندسلیگا آلمان و لوشامپیونه فرانسه دارای قوانین مشخصی برای اعطای ستاره به باشگاههایی هستند که تعداد معینی قهرمان لیگ شده باشند. البته در مقابل، چنین قانونی در لالیگا اسپانیا و لیگ برتر انگلیس وضع نشده و تیمها ستارهای روی پیراهن خود ندارند.
با فرض قانون یک ستاره به ازای ۱۰ قهرمانی (مشابه سری آ و لیگ فرانسه) تنها سه تیم حاضر در لیگ برتر انگلیس مجاز به درج ستاره روی لوگوی خود خواهند بود که به موجب این قانون فرضی منچستر یونایتد با ۲۰ قهرمانی صاحب دو ستاره خواهد بود و پس از آن لیورپول با ۱۹ و آرسنال با ۱۳ قهرمانی در همه فصول برگزاری فوتبال باشگاهی انگلیس، یک ستاره دریافت میکنند.
در این بین لیورپول در صورت کسب یک قهرمانی دیگر دو ستاره خواهد شد. تیم اورتون با ۹ قهرمانی نزدیکترین باشگاه به ستاره اول خواهد بود و با یک قهرمانی دیگر دو رقمی میشود.
برخی از تیمهای ملی و باشگاهی یک یا چند ستاره بر روی پیراهن، لوگو یا هر دو مورد درج کرده اند که نشان دهنده تعداد قهرمانیهای آنها در جامهای مختلف داخلی یا بین المللی است که در بیشتر مواقع در مسابقات باشگاهی، نه تنها این موضوع قانونی نیست، بلکه تصمیم خودسرانه باشگاه مذکور است و همین مسئله تنشهایی را نیز به همراه داشته است.
درج اولین ستاره در تاریخ فوتبال
اولین تیمی که در تاریخ فوتبال اقدام به درج ستاره بر روی پیراهن خود کرد، یوونتوس بود که براساس ایده اومبرتو آنیلی پس از کسب دهمین عنوان قهرمانی خود در مسابقات سری آ در سال ۱۹۵۸، یک ستاره که نشانگر ۱۰ عنوان اسکودتو بود و در آن زمان رکورد محسوب میشد، بر روی پیراهن خود قرار داد. بعدها برخی سازمانها و لیگها از این اقدام باشگاه یوونتوس تقلید کردند و هر ستاره بر روی پیراهن را نشانه کسب ۱۰ قهرمانی دانستند که این موضوع به رایجترین طریق درج ستاره در فوتبال تبدیل شد.
در مسابقات سری آ ایتالیا به هر تیمی که موفق به کسب ۱۰ قهرمانی شود یک ستاره طلایی اهدا میشود که تاکنون تنها یوونتوس (۳ ستاره)، میلان (۱ ستاره) و اینتر (۱ ستاره) کسب کرده اند، اینتر در سال ۱۹۶۶ و میلان در سال ۱۹۷۹ دهمین اسکودتوی خود را به دست آوردند.
کشورهایی با درج یک ستاره به ازای هر ۱۰ قهرمانی در مسابقات لیگ
در کشورهای نروژ، فنلاند، سوئد، هلند، بلژیک، اتریش، سوئیس، قبرس، مجارستان، آلبانی، یونان و مالت، همانند سری آ، به ازای هر ۱۰ قهرمانی در مسابقات لیگ، یک ستاره بر روی پیراهن باشگاهها درج میشود.
روزنبورگ تنها تیمی است که بیش از ۱۰ بار فاتح لیگ نروژ شده و برای ۲۶ عنوان قهرمانی خود، دو ستاره بر روی پیراهنش و همچنین لوگویش دارد و هلسینکی نیز همین شرایط را در فنلاند دارد و دو ستاره دارد.
در سال ۲۰۰۶، سوئد نیز تصمیم گرفت که از این قانون تبعیت کند، مالمو در سال ۲۰۱۷، دومین ستاره اش را بر روی پیراهنش نصب کرد که این ستارهها در لوگوی باشگاه درج نشده اند، در حالیکه در لوگوی باشگاه یک ستاره آبی رنگ وجود دارد، که هیچ ارتباطی به قهرمانیهای تیم ندارد. باشگاههای گوتبورگ، نورکوپینگ، آاک، جورگاردن و اورگرایت هر کدام یک ستاره بر روی پیراهن هایشان درج کرده اند. باشگاه مالمو دو ستاره به ازای بیست قهرمانی در لیگ سوئد بر روی پیراهنش دارد.
کشور هلند هم از فصل ۲۰۰۷/۰۸ از این سیستم تبعیت کرد. پس از قهرمانی پی اس وی آیندهوون در فصل ۲۰۰۶/۰۷ و کسب بیستمین قهرمانی، پیشنهاد این تیم در این باره موافقت شد.
باشگاههای کشور هلند در تمامی مسابقات داخلی، بین المللی و دوستانه میتوانند از ستارههای خود استفاده کنند. آژاکس (۳ ستاره)، آیندهوون (۲ ستاره)، فاینورد (۱ ستاره) و دن هاگ (۱ ستاره) بر روی پیراهن هایشان درج شده است. البته آژاکس از ستاره بر روی لوگوی خود نیز استفاده میکند. سه ستاره آژاکس به ازای ۳۰ قهرمانی در لیگ هلند است.
درج ستاره در فوتبال آلمان
در فوتبال آلمان دو سیستم درج ستاره وجود دارد که به موازات یکدیگر کار میکنند. در سال ۲۰۰۴، DFL باشگاههای برتر بوندسلیگا را معرفی کرد. به ترتیب برای درج ستاره اول (سه قهرمانی)، ستاره دوم (پنج قهرمانی)، ستاره سوم (ده قهرمانی) و ستاره چهارم (بیست قهرمانی) نیاز بود. تیمها در صورتی مجاز به درج ستارههای مذکور بودند که عناوین خود را در مسابقات بوندسلیگا (سال ۱۹۶۳ به بعد) کسب کرده باشند. از فصل ۲۰۰۴/۰۵ باشگاهها با این شرایط میتوانستند برای درج ستاره طلایی بالاتر از لوگوی خود بر روی پیراهنشان اقدام کنند. بایرن مونیخ (۴ ستاره)، مونشن گلادباخ (۲ ستاره)، دورتموند (۲ ستاره)، وردربرمن (۱ ستاره)، هامبورگ (۱ ستاره) و اشتوتگارت (۱ ستاره) باشگاههایی هستند که ستاره طلایی بر روی پیراهن هایشان دارند.
بایرن مونیخ به ازای ۲۰ قهرمانی در بوندسلیگا ۴ ستاره بر روی پیراهنش درج کرده است
درج ستاره در فوتبال انگلیس
در فوتبال انگلیس، هیچ قانونی برای درج ستاره بر روی پیراهن باشگاهها وجود ندارد و بعضی از باشگاهها از ستاره به دلایل مختلف و بعضاً عجیب و به صورت موقت استفاده کرده اند.
در سال ۱۹۲۶، هادرزفیلد تاون موفق شد به اولین باشگاه انگلیسی بدل شود که سه بار متوالی فاتح لیگ میشود. موفقیت بزرگی کسب شده بود، اما آیا واقعاً لازم بود در هشتادمین سالروز کسب چنین موفقیتی، سه ستاره بر روی پیراهن این تیم درج شود؟ موضوعی که موجب تعجب شد و البته دیگر مورد استفاده قرار نگرفت. این تیم همچنان از سه ستاره در لوگویش استفاده میکند.
لیورپول و استفاده از ۵ ستاره در فصل ۲۰۰۵/۰۶ لیگ قهرمانان اروپا
با توجه به اینکه لیورپول با قهرمانی سال ۱۹۸۴ موفق به کسب چهار قهرمانی در جام باشگاههای اروپا شده بودند، در بازگشت به اروپا در سال ۲۰۰۱ (اولین بار پس از فاجعه هیسل)، یک پیراهن مخصوص برای رقابتهای خانگی پوشیدند که چهار ستاره روی آن درج شده بود و به نوعی قرمزها با این کار پاسخ منچستریونایتد را داده بودند. آنها همچنین پس از قهرمانی در فصل ۲۰۰۴/۰۵، برای فصل بعدی پیراهنی پنج ستاره بر تن کردند.
درج ستاره در فوتبال فرانسه
در فرانسه سه تیم از ستاره بر روی پیراهن و لوگوهایشان استفاده میکنند، هر چند نانت با تغییر لوگو در سال ۲۰۱۹، دیگر از ستاره استفاده نکرد.
مارسی از یک ستاره به دلیل تنها قهرمانی اش در لیگ قهرمانان اروپا در سال ۱۹۹۳ استفاده میکند.
سنت اتین با کسب ۱۰ عنوان قهرمانی در لیگ ۱ فرانسه از ۱ ستاره استفاده میکند.
درج نشان در لیگ قهرمانان اروپا
یوفا برای فصل ۲۰۰۰/۰۱ تصمیم گرفت نشان مخصوصی برای قهرمانی در جام باشگاههای اروپا (لیگ قهرمانان اروپا) معرفی کند تا نیازی به این ستارههای ساختگی نباشد. تیمهایی که سه بار متوالی یا در مجموع پنج قهرمان شده باشند میتوانستند از این نشان استفاده کنند که تا آن زمان رئال مادرید، میلان، بایرن مونیخ و آژاکس را شامل میشد و بعدها لیورپول و بارسلونا نیز به این جمع اضافه شدند.
همچنین از فصل ۲۰۰۴/۰۵ تصمیم بر این شد که مدافعان عنوان قهرمانی، لوگویی مخصوص آرم عنوان قهرمانی بر روی پیراهن خود درج نمایند. این آرم عمدتاً به رنگ آبی تیره است. در طرح فعلی که از فصل ۲۰۱۲/۱۳ مورد استفاده قرار گرفته، تصویری از جام به همراه سال قهرمانی به چشم میخورد.
البته در فوتبال ایران باشگاه استقلال با دو عنوان قهرمانی در آسیا روی لوگوی خود دو ستاره نصب کرده است و باشگاه پرسپولیس هم با ۱۰ قهرمانی در لیگ داخلی یک ستاره روی لوگوی خود البته طبق قانون ثبت شرکتها استفاده میکند.