حضور هیات طالبان به ابتکار جمهوری اسلامی در تهران و دیدار با برخی سران مخالف طالبان باعث شد تا نماینده آمریکا در واکنش بلافاصله با برخی از مقامات افغانستان تماس بگیرد.
دیپلماسی و تاکید جمهوری اسلامی بر گفتگوی بین گروه های افغانستانی و پذیرش آن توسط طالبان و سران برخی گروه ها و شرکت در گفتگوهای رو در رو بعد از 20 سال ، عرصه را بر اشغالگری جدید تنگ کرد و باعث خشم و واکنش آمریکا شد.
بلافاصله توماس ویست نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان با حامد کرزی و دکتر عبدالله عبدالله تماس تلفنی گرفت تا شاید در جریان اقدامات انجام شده در تهران قرار گیرد.
گرچه مقامات آمریکایی هدف از این گفتگو را بررسی راه های کمک رسانی به افغانستان به ویژه کمک های بهداشتی و دارویی عنوان کرده اند اما بر همگان واضح است که اهداف دیگری در پس پرده این ماجراست.
بیش از 20 سال است که گروه های افغان در کنار هم و در گفتگوهای رو در رو حاضر نشده اند اما این بار به ابتکار تهران ، هیات بلندپایه سیاسی طالبان گفتگوهای مستقیمی را با احمد مسعود و اسماعیل خان دو نفر از سران مخالف طالبان برگزار کرد.
پس از این دیدارها نیز به گفته سرپرست وزارت خارجه طالبان توافق شد تا در آینده ای نزدیک دیدارهای دیگری نیز برگزار شود .
نگاهی به پیشینه اقدامات آمریکا به ویژه در 20 سال اشغال افغانستان و گفتگوهای به اصطلاح صلح در قطر نشان می دهد که سیاست اشغالگر بزرگ همواره تفرقه و دو دستگی میان مردم ، سران و گروه های افغان بوده است و واشنگتن با گروگان گرفتن مذاکرات صلح قطر در واقع به دنبال اشغالگری جدید در افغانستان بوده و خواهد بود.
ابتکار جمهوری اسلامی و پذیرش آن توسط گروه های افغانی آن هم بدون حضور نیروهای اشغالگر و فقط با حضور نمایندگان اقوام و گروهای سیاسی ، قومی و مذهبی افغانستان گرچه آمریکایی ها را به هراس انداخت و اشغالگران تمام تلاش خود را بر ای به سرانجام نرسیدن به اشکال مختلف انجام داده و خوهند داد اما نشان داد که دیگر افغانستان عرصه جولان و تفرقه افکنی اشغالگران نخواهد بود و این مردم افغانستان هستند که برای خودشان تصمیم خواهند گرفت.
نویسنده:مرتضی دلپسند