به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، براساس قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان ، شرکت های دانش بنیان به جهت ارزش افزوده بالایی که ایجاد می کنند، نقش ویژه ای در رشد کشور در زمینه های علمی، فناوری و نیز اقتصادی بر عهده دارند.
«شرکت یا موسسه دانش بنیان، شرکت یا موسسه ای است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود».
دانش بنیان ها مؤثرترین مؤلفه های اقتصادی
رهبر معظم انقلاب در این زمینه می فرمایند: شرکت های دانش بنیان یکی از بهترین مظاهر و مؤثرترین مؤلفه های اقتصادی است .
از این رو از وظایف بنیاد ملی نخبگان است که از یک سو به رشد و شکل گیری شرکت های دانش بنیان کمک کند و از سویی دیگر استعدادهای برتر و نخبگان را به سمتی سوق دهد و هدایت کند که محل رشد آنها در مراکزی مانند شرکت های دانش بنیان باشد.
با توجه به مزیت نسبی کشورمان در خصوص نیروهای متخصص و ظرفیت انسانی موجود، تغییر جهت اقتصاد مبتنی بر منابع طبیعی، به اقتصاد دانشبنیان تنها از مسیر ساماندهی و راه اندازی این شرکت ها می گذرد.
ثروت زایی از علم و فناوری، ایجاد اشتغال پایدار، ارزش افزوده و تولید و صادرات کالاهای دانشبنیان به عنوان اهداف توسعه این شرکت ها به حساب می آیند.
خوشبختانه با اقدامات خوب و حمایتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان، شرکت های دانش بنیان در حال گسترش هستند و این واقعیت امیدبخش، امیدواری در زمینه تبدیل ایده به محصول و توسعه اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد مقاومتی در قبال تحریم ها را در کشور بیشتر می کند.
براساس افق برنامه 20 ساله کشور، مقرر شده است، بیش از 50 هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعال شود.
بنیاد ملی نخبگان جزو اولین نهادهایی است که با درک شرایط و شناخت عمیق و با اعتقاد به کارگشایی شرکت های دانش بنیان در اقتصاد ایران به سمت ایجاد، حمایت و ارتقای آنها هم از جنبه ارائه تسهیلات و هم وضع قوانین و مقررات به منظور ایجاد محیطی پویا و مطمئن در خدمت نخبگان کشور باید باشد.
حمایت از شرکت های دانش بنیان
رئیس پارک علم و فناوری قزوین می گوید: در حال حاضر ۱۲۰ واحد فناور و دانش بینان در پارک علم و فناوری فعالیت میکنند و ۳۴ واحد هم مجوز دانش بنیانی از سوی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور دارند.
مصطفی مافی می افزاید: در استان ۹۲ شرکت دانش بنیان در همه زمینههای صنعتی فعالیت میکنند و تولیدات آن ها در دو حوزه شویندهها و بهداشتی و قطعه سازی از کیفیت و توزیع بالایی برخور دار است.
مافی اضافه می کند: یک سوم از واحدهای مستقر در پارک علم و فناوری در صورت استفاده از فناوریهای هایتک، مجوز دانش بنیان و فناورانه دریافت میکنند.
او می گوید: شرکتهای نوپایی که در پارک علم و فناوری قزوین مستقر میشوند اگر نتواند خود را با نیازهای جامعه و صنعت همسو کنند نمیتوانند دوام بیاورند و بر همین اساس به دنبال این هستیم نیازهای فناورانه صنایع استان را شناسایی کنیم و شرکتهای دانش بنیان را بر همین اساس شکل دهیم.
رئیس پارک علم و فناوری قزوین با بیان اینکه محصولاتی که شرکتهای داخلی به بازار لوازم خانگی عرضه میکنند، با چند سال پیش اصلاً قابل مقایسه نیست می افزاید: تا پیش از تحریمها با توجه به اینکه شرکتهای صنعتی نیازهایشان را از خارج تأمین میکردند در نتیجه شرکتهای دانش بنیان آنچنان رشد نکردند، اما از سال ۱۳۹۶ و با شدت گرفتن تحریم ها، شاهد تحولات بسیار بزرگی در بازار لوازم خانگی و نقش آفرینی واحدهای فناور و دانش بنیان در کشور هستیم.
رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین می افزاید: دستگاههای حفر تونل تمام مکانیزه تی. بی. ام توسط یکی از شرکتهای دانش بنیان تا قطر ۳ متر، صد در صد بومی سازی شده است و در حال احداث پروژه آب و فاضلاب اهواز و حل مشکل ۲۵ ساله این شهراست.
( اطلاعات بیشتر در باره اهمیت این شرکت دانش بنیان در سطور پایانی همین گزارش )
حرف اول در منطقه
بگفته مافی شرکتهای تولید کننده پهپاد و فازمترهای برق فشار قزوین هم که در منطقه حرف اول را میزند در پارک علم و فناوری قزوین فعالیت میکنند.
او با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان تا وقتی که در پارکها مستقرند اثرگذاری موثری ندارند، تأکید می کند: این شرکتها باید با حمایت واحدهای تولیدی - صنعتی به بازار کار وارد شوند.
رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین می افزاید: یک واحد فناور نوپا، درمرحله نخست به سرمایه گذاری برای توسعه نیاز دارد و اگر بتوانیم شرکتهای بزرگ استان را قانع کنیم که بر روی این شرکتها سرمایه گذاری کنند، میتوانیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم.
رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین، اضافه می کند: در رویداد استان آپ که اخیرا در قزوین برگزار شد ۶ شرکت دانش بنیان نوپا شناسایی و به شرکتهای بزرگ برای سرمایه گذاری معرفی شده اند.
بگفته مافی ۱۸ واحد نوپا در پارک علم و فناوری قزوین آماده برای سرمایه گذاری اند وحتی افراد با سرمایههای ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومانی هم میتوانند بر روی یک ایده سرمایه گذاری کنند تا یک محصول به نتیجه برسد.
او می گوید: پارک علم و فناوری استان قزوین در جایگاه یازدهم کشور قرار دارد .
درآمد قابل توجه شرکتهای دانشبنیان
او همچنین می گوید: در حالی که سهم شرکتهای دانشبنیان از اقتصاد کشور در سال 1389 فقط 2 هزار میلیارد ریال بود در سال جاری میزان فروش شرکتهای دانشبنیان از 900 هزار میلیارد فراتر رفته که رشدی بیش از 450 درصدی را نشان میدهد.
شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه نرمافزارهای رایانهای، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فرآوردههای شیمیایی و مواد پیشرفته بیشترین سهم از درآمدهای حاصل از فروش محصولات و ارائه خدمات دانشبنیان را به خود اختصاص دادند.
حمایت از شرکت های دانش بنیان
قزوین باید به بهشت شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها تبدیل شود.
استاندار می گوید: قزوین با توجه به ظرفیتهای بالا و متنوع صنعتی، کشاورزی و گردشگری، موقعیت ممتاز ارتباطی و جغرافیایی، وجود مراکز علمی و دانشگاهی معتبر و با قدمت و برخورداری از نیروی انسانی پویا و متخصص باید به بهشت شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها در کشور تبدیل شود.
محمد مهدی اعلایی می افزاید: با توجه به ظرفیت های یاد شده باید زمینه استقرار و فعالیت هرچه بیشتر شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها را در قزوین فراهم کنیم.
اعلایی اضافه می کند: براساس نقشه جامع علمی کشور، بخش عمده ای از ارزش افزوده اقتصاد کشور باید از طریق فعالیت های اقتصادی دانش بنیان تامین شود که بستر ظهور و بروز آن با استقرار شرکت های دانش بنیان در پارک های علم و فناوری است.
او می گوید: در این راستا بهبود وضع زیرساخت ها به منظور توسعه استقرار شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور را از طریق کمک دستگاه های اجرایی و بهره گیری از توان دستگاه های ملی در دستور کار قرار خواهیم داد.
استاندار با بیان اینکه براساس جهت گیری ها باید از طریق افزایش بهره وری، رشد اقتصادی را نصیب کشور کنیم، می افزاید: بهره وری با کمک شرکت های دانش بنیان و فعالیت های علمی، تحقیقاتی و پژوهشی نیروهای مستقر در این شرکت ها به دست می آید.
اعلایی اضافه می کند: منابع انسانی شاغل در شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور باید از سوی فعالان بخش صنعت بیش از پیش مورد توجه و استفاده قرار بگیرند تا شاهد تحول و بهره وری در حوزه تولید باشیم و اثرات آن را در اقتصاد ملی مشاهده کنیم.
استاندار قزوین می گوید: در همین راستا اخیرا یک شرکت دانش بنیان قزوینی با یک شرکت سوریه ای برای تولید مشترک و صادرات محصولات فناورانه تفاهم نامه امضا کردند.
او با بیان اینکه شرکت های دانش بنیان باید ضمن رفع نیازهای کشور، با تولید محصولات رقابت پذیر، چشم انداز صادراتی طراحی کنند می افزاید: این شرکت ها باید فعالیت و حضور در بازارهای بین المللی را هدف گذاری کنند .
صادرات ۵۰۰ هزار دلاری شرکتهای دانش بنیان استان قزوین
رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین می گوید: شرکتهای دانش بنیان پارک علم و فناوری استان قزوین ۵۰۰ هزار دلار پارسال کالا تولید و صادرات کردند.
مافی با بیان اینکه شرکتهای دانش بنیان استان قزوین مستقر در پارک علم و فناوری، سال گذشته ۹۰ میلیارد تومان به صورت ریالی و ۵۰۰ هزار دلار به صورت ارزی، کالا تولید و صادرات کردند، می افزاید: گردش مالی شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان قزوین سال قبل ۱۳ هزار میلیارد تومان است .
او با بیان اینکه سال گذشته از محل اعتبارات پارک علم و فناوری ۴ میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان پرداخت شده است، اضافه می کند: این رقم از ابتدای امسال تاکنون به بیش از ۲۵ میلیارد تومان رسیده است.
بگفته مافی شرکتهای دانش بنیان میتوانند برای تولید محصول تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند.
رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین می گوید: صندوق پژوهش و فناوری استان قزوین مهمترین نهاد تأمین مالی شرکتهای فناور و دانش بنیان در استان راه اندازی شده است که این صندوق باید ۱۰ سال پیش راه اندازی میشد تا شرکتهای دانش بنیان بتوانند با دریافت تسهیلات، ایده خود را به محصول تبدیل کنند.
مدیر عامل صندوق پژوهش و فناوری استان قزوین می گوید: با راه اندازی صندوق فنآوری در استان زمینه جذب سرمایه گذار برای اجرای طرح ها و ایده های خلاقانه و تقویت رویکرد تقاضا محوری مهیا شده است.
محسن شیرمحمدی می افزاید: در سالهای اخیر با کمک پارک علم و فنآوری تلاش شده ارتباط شرکت های دانش بنیان با صنعت برقرار شود زیرا راه حضور موثر در بازار برقراری و تعامل بین صنعت و دانشگاه است .
شیرمحمدی اضافه می کند: پس از راه اندازی صندوق تلاش کردیم کار شاخصی را انجام دهیم و از آنجا که شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک ها بیشتر عرضه محور بودند به فکر افتادیم رویکرد تقاضا محوری را در اولویت قرار داده و آن را تقویت کنیم.
او می گوید: رویکرد ما در صندوق این است که دنبال چالش های صنعت استان باشیم و گفتمان اکوسیستم فنآوری را تقویت کنیم و در این راستا نیازمند مشارکت و همکاری رسانه ها هستیم.
جذب سرمایه گذار در بخش شرکت های دانش بنیان
سرپرست معاونت فنآوری پارک علم و فنآوری قزوین نیز می گوید: ما به جای اینکه منتظر بمانیم برای حضور سرمایه گذار، اولویت ما این است تا به سمت جذب سرمایه گذار برویم و کسانی که علاقمند به حمایت از شرکت های دانش بنیان و سرمایه گذاری در اجرای طرح ها و ایده ها هستند را در کارها مشارکت دهیم.
حمیدرضا پیله ور می افزاید: با چشم انداز تعریف شده فقط 5 سال فرصت داریم تا ظرفیت ها را فعال کنیم و از مرحله پذیرش به وضعیت جذب سرمایه گذار برسیم و طرح ها نیز بر اساس ظرفیت ها و نیازهای استان باشد.
پیله ور اضافه می کند: صنایع استان هم باید آماده پذیرش اتفاقات جدید باشند و در این راستا آمادگی وجود دارد تا یک مدل توسعه فنآوری بومی را در قزوین برای نمونه اجرایی کنیم.
خدمات شبکه نوآوری قزوین به اجزای زیست بوم نوآوری
سرپرست معاونت فناوری پارک علم وفناوری قزوین از آماده سازی بسته ای شامل ارائه محصولات واحدهای فناور و شرکت های دانش بنیان استان به اعضای زیست بوم نوآوری استان در سالجاری خبر داد و می گوید: شبکه نوآوری قزوین که باحمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار است در چهار فاز راه اندازی شود و اکنون که در فاز سوم اجرای پروژه هستیم، بارگزاری اطلاعات مورد نیاز مخاطبین به خدمات کسب و کار و ارائه بسته های خدمات در دستور کار تیم اجرایی شبکه قرار گرفته است.
پیله ور می افزاید: در این مرحله از فعالیت شبکه نوآوری فرآیند درخواست تسهیلات تجاری سازی، درخواست اخذ زمین در اراضی پارک علم و فناوری و ارائه فراخوان چند رویداد چالش فناوری با موفقیت از طریق پلتفرم شبکه اجرا شد، که ما را برآن داشت به منظور افزایش دایره خدمات شبکه و همچنین کمک به معرفی محصولات دانش بنیان،تسهیل دسترسی مخاطبین به محصولات واحدهای فناور و در نهایت ایجاد فضای رقابتی سالم در میان عرضه کنندگان محصولات فناورانه اقدام کنیم .
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در بازدید از یک شرکت دانش بنیان قزوین مستقر در شهرستان آبیک در حوزه کشت بافت گیاهی و تولید نشای مکانیزه می گوید : چاره ای جز حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان نداریم.
سورنا ستاری می افزاید: اگر می خواهیم بمانیم، رقابت کنیم و به مردم خدمات ارائه دهیم باید بسمت اقتصاد دانش بنیان گام برداریم .
ستاری اضافه می کند: دانشگاهها می تواند با فضای فناوری های نوین، به مرکز تولید و خلق ثروت تبدیل شوند.
او می گوید: در دنیای امروز در هیچ حوزه ای اگر بسمت فناوری های نوین نرویم نمی توانیم رقابت کنیم و به سرعت عقب می افتیم .
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری تاکید می کند: باید کار شرکت های دانش بنیان را جدی تر پیگیری کنیم و آنان اگر ببینند که مسئولان نسبت به کار آنها اهتمام دارند، انگیزه آنها مضاعف خواهد شد.
نخستین بار در ایران
مدیرعامل شرکت نهال گستر رویان قزوین که اولین شرکت دانش بنیان بخش کشاورزی کشور است می گوید: این شرکت در ارائه خدمات کشاورزی مدرن و علمی، محصولاتی را تولید کرده و توسعه داده که بیشتر آنها برای نخستین بار در ایران انجام شده است.
امین یداللهی با بیان اینکه برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای ادامه کار شرکت تعریف کرده ایم می افزاید: شرکت های دانش بنیان میانبر برای رسیدن برای رسیدن به اهداف مطلوب و مد نظر است لذا حمایت از این شرکت ها ضروری است .
یداللهی اضفه می کند: این شرکت ظرفیت تولید یک میلیون نهال انگورهای اصلاح شده در سال را دارد که با راه اندازی طرح توسعه آن ، تولید واشتغالزایی چند برابر افزایش می یابد .
بگفته یداللهی هم اکنون ۵۵ نیرو بیمه شده در این مجموعه مشغول به فعالیتند .
حل مشکل فاضلاب اهواز به دست جوانان دانش بنیان قزوینی
گره مشکل فاضلاب شهری اهواز قرار است به دست جوانان شرکت دانش بنیان تونل ساز ماشین قزوین باز شود.
سالهای متوالی است که خیابانهای شهر اهواز با بارش باران کمتر از ۵۰ میلیمتر غرق در آب میشود. قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء برای رفع این مشکل به میدان آمده است.
شرکت دانش بنیان تونل ساز ماشین قزوین، از اواخر مرداد ماه امسال برای رفع مشکل فاضلاب شهر اهواز در استان خوزستان مستقر شده است.
شرکت دانشبنیان تونلساز ماشین از واحدهای فناور مستقر در پارک علم و فناوری قزوین، در راستای حل معضل جمعآوری آبهای سطحی و فاضلاب شهری استان خوزستان که در سالهای اخیر بهعنوان یک چالش مهم در صنعت آب و فاضلاب کشور مطرح بوده است، موفق به بومیسازی و تولید دستگاههای میکروتونلینگ موردنیاز این پروژه باکیفیت بالا و قیمت مناسب نسبت به نمونههای خارجی شده است.
بخشی از عملیات احداث لوله فاضلاب در این طرح به طول حدود ۱۲ کیلومتر به روش میکروتونلینگ انجام میشود.
سایزهای لوله رانی موردنظر طرح در این بخش هزار میلیمتر، هزار و ۲۰۰ میلیمتر و هزار و ۴۰۰ میلیمتر است و شرکت تونلساز ماشین در پروژه فاضلاب اهواز در بخش اول طراحی، ساخت و تأمین دستگاه و تجهیزات میکروتونلینگ و در بخش دوم عملیات اجرایی میکروتونلینگ به طول حفاری هزار متر را بر عهده دارد.
در زمان اجرای این پروژه ۱۲۰ نفر بهصورت مستقیم و ۲۵۰ نفر بهصورت غیرمستقیم مشارکت دارند و میزان صرفهجویی ارزی طرح ۶۰ درصد نسبت به نمونههای مشابه خارجی است.
به کمک فناوری بومی شده، قرار است گره مشکل فاضلاب استان خوزستان حل شود.
با استفاده از سامانههای جدید حفاری به روش میکروتونلینگ، فاضلاب اهواز پس از سالها در مسیر خود قرار میگیرد.
آینده اقتصاد در گرو بسط فعالیتهای دانش محور
تنها اقتصادی که در آینده میتواند راهگشای مشکلات موجود باشد اقتصاد دانش بنیان است که در حال حاضر ذیل برنامههای دولت و مجلس به اقتصاد دانشبنیان توجه و در اولویت قرار گرفته است .
صادرات محصولات دانش بنیان با فناوری بالا به علت نقش و تاثیرگذاری بر ایجاد ارزشافزوده و ارزآوری، برای اقتصاد ملی کشورهای در حالتوسعه بسیار با اهمیت است .
زیرا ضمن آنکه نتایج این فعالیتهای دانش محور، به دیگر بخشهای اقتصادی و صنعتی منتقل خواهد شد باعث افزایش بهره وری و گسترش کسب و کار خواهد شد .
بر این اساس است که بسیاری از صاحبنظران معتقدند آینده تحولات اقتصادی در گرو بسط فعالیتهای دانش محور، ایجاد نوآوری در محصولات و گسترش و نفوذ آن در تمامی عرصههای تولیدی و صادراتی خواهد بود.
نگارنده : علی صفری الموتی