دخالتهای مستمر آمریکا و رژیم صهیونیستی موجب ایجاد بحرانی از سال ۲۰۱۱ در لیبی شده به طوری که اکنون تنها برگزاری انتخابات به آرزویی برای مردم این کشور تبدیل شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره تعویق پی در پی انتخابات لیبی و ادامه بحران سیاسی در این کشور نوشت: در حالی که قرار بود انتخابات لیبی در ۲۴ دسامبر (سوم دی ماه) برگزار شود، اما این انتخابات برگزار نشد و حالا تنها صرف برگزاری این انتخابات به آمال و آرزوی فعالان سیاسی در این کشور تبدیل شده است با این حال به نظر میرسد مداخلههای آمریکا و رژیم صهیونیستی در امور داخلی لیبی ادامه دارد مداخلاتی که از سال ۲۰۱۱ روند سیاسی در این کشور را به نابودی کشانده است.
اعتراضات گروههایی از نیروهای مدنی و سیاسی در شهرهای مختلف لیبی آغاز شده است و معترضان خواستار مشخص شدن زمان برگزاری انتخابات و پایان دادن به ابهام در وضع سیاسی لیبی هستند. در همین حال عبد الله البصیر عضو «جنبش مخالفت با تعویق انتخابات» گفت :« مردم لیبی می خواهند با آزادی کامل در انتخابات شرکت کنند. طفره روی در برگزاری انتخابات با هر بهانه ای که باشد، بی احترامی به اراده مردم لیبی است.»
در همین حال علی اقلیلی از فعالان مدنی گفت :«خواسته اساسی ما معترضان آن است که انتخابات بدون آنکه بهانه های بی اساس آورده شود, در زمان مشخص برگزار شود.»
«صبری انوشه»، تحلیلگر مسائل آفریقا نیز ضمن اشاره به محاصره مقر نخستوزیری لیبی در طرابلس از سوی شبه نظامیان مسلح و هشدار سازمان ملل مبنی بر اینکه تحرکات نظامی و امنیتی در این شهر ممکن است منجر به درگیری شود، اظهار داشت: «لیبی اکنون، شرایط نه جنگ و نه صلح را تجربه میکند و تا زمانی که بازیگران داخلی و خارجی در این کشور به توافقی نرسیدهاند، این ناآرامیها همچنان وجود خواهد داشت.»
تشکل کمیته نقشه راه پارلمان
تشکیل کمیته نقشه راه پارلمان شاید تنها راهکاری باشد که اخیرا در جهت برگزاری انتخابات در لیبی برداشته شده است. عبدالله بلیحق سخنگوی پارلمان لیبی تاکید کرد: «مجلس نمایندگان کمیته نقشه راه تشکیل داده است. این کمیته از نمایندگان همه شهرها و مناطق لیبی تشکیل شده است. فعالیت و دیدارهای فشرده این کمیته با همه طرفها و نهادهای ذیربط و نیز دفتر نمایندگی دیپلماتیک سازمان ملل برای حمایت از لیبی آغاز شده است تا خواسته مردم لیبی مبنی بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی محقق و همه موانعی که نگذاشت انتخابات روز ۲۴ دسامبر سال گذشته برگزار شود، برداشته شود.»
بهانه جویی ها برای تعویق انتخابات
به نظر می رسد مقامات سیاسی لیبی عزم جدی برای برگزاری انتخابات در این کشور ندارند در همین حال بهانه های زیادی برای برگزاری انتخابات در این کشور مطرح شده است «ریچارد نورلاند» فرستاده ویژه آمریکا به لیبی در مصاحبه با روزنامه سعودی الشرق الاوسط چاپ لندن مرحله کنونی را «آزمونی برای سنجش حسن نیت مقامات لیبی دانست که می گویند متعهد به برگزاری انتخابات هستند» اما «در این زمینه جدی نیستند و برای به تعویق انداختن برگزاری انتخابات بهانه های میلیونی می تراشند.
موانع برگزاری انتخابات لیبی
با توجه به بحران عمیق سیاسی در لیبی به نظر می رسد موانع زیادی پیش روی برگزاری انتخابات در لیبی وجود دارد؛ نورلاند درباره عواملی که مانع برگزاری انتخابات شد؛ تصریح کرد: «اوضاع سیاسی لیبی، پیچیده است و ناظران خارجی به دشواری می توانند عوامل آن را شناسایی کنند، به عقیده من به عنوان یک ناظر، ظهور نسبتا دیر هنگام برخی (نامزدها) در روند انتخابات منجر به ایجاد نگرانی هایی درباره وقوع خشونت ها در کشور و در نتیجه تعویق انتخابات شد».
واکنش ها به تعویق انتخابات
استفانی ویلیامز مشاور ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور لیبی با کمیسیون نقشه راه پارلمان لیبی در صحن پارلمان در شهر طرابلس دیدار کرد. مشاور ویژه دبیرکل سازمان ملل بر لزوم ترسیم جدول زمانی برای برگزاری انتخابات تاکید و اعلام کرد سازمان ملل از هرگونه تلاش برای کمک به یکدست کردن مردم لیبی به منظور پایان دوره انتقالی حمایت می کند.
امیدها و ابهام ها درباره انتخابات
اگرچه پس از تعویق پی درپی انتخابات تلاش می شود که با تشکیل کمیته نقشه راه پارلمان، امیدها به برگزاری این انتخابات زنده شود اما بحران سیاسی ادامه دار در این کشور گمانه زنی ها درباره برگزاری این انتخابات را بیش از گذشته مبهم و پیچیده کرده است. سعد الحریری کارشناس لیبیایی مسائل سیاسی در این باره می گوید «کمیته نقشه راه که پارلمان آن را موظف کرده است برای برگزاری انتخابات تلاش کند، به نمایندگی از ملت لیبی برای تحقق این هدف تلاش خواهد کرد و به امید خداوند موفق خواهد شد. این همان چیزی است که امیدواریم محقق و لیبی یکپارچه شود.»
المبروک سعد فعال مدنی نیز در این باره می گوید: «امیدواریم کمیته در عمل خود موفق باشد؛ به ویژه که از جانب مجلس نمایندگان موظف شده است. اما این سوال مطرح می شود که کمیته نقشه راه چگونه در قبال گروه های مسلح در شهر طرابلس عمل خواهد کرد؛ به ویژه که شاهد برخی تجاوزگری ها علیه کمیساریای عالی انتخابات هستیم. امیدواریم این کمیته در عمل خود موفق باشد و به شکل فراگیر عمل کند.»
نتیجه گیری:
اگرچه تصمیم برای برگزاری انتخابات نتیجه روندهای سیاسی و مذاکرات متعددی بوده است، اما اکنون این انتخابات به تعویق افتاده و همچنان چشم انداز روشنی در خصوص برگزاری انتخابات وجود ندارد با این حال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی که برخی از نامزدها علنا از آن دفاع میکنند، تاثیر فشارها و سیاستهای محور عربی، مکانیسم بین المللی و منازعات چندگانه داخلی، باز شدن پرونده لوکربی، متهم شدن "سیف الاسلام قذافی" به ارتکاب جرایم ضد بشریت از سوی سازمان "عفو بین الملل" و رسیدگی به شکایات واصله علیه خلیفه حفتر در دادگاهی در ایالت ویرجینیا مهمترین چالشهای انتخابات آتی لیبی است انتخاباتی که که نه تنها هنوز زمان برگزاری آن مشخص نیست بلکه برگزاری آن به آرزویی برای مردم این کشور تبدیل شده است با این حال به نظر میرسد تا زمانی که مداخلههای آمریکا و رژیم صهیونیستی در امور داخلی لیبی ادامه داشته باشد امیدی به برپایی دموکراسی در این کشور آفریقای وجود ندارد.
نویسنده: مجتبی شاهسونی
کارشناس مسائل بین الملل